Това съобщи БГНЕС, като се позова на говорителя на Софийска окръжна прокуратура Малина Ачкаканова. Тази мярка е въз основа на събраните доказателства; на състоянието на непълнолетните; по това което са извършили, съобразено с изискванията на НПК. Продължава интензивно разследването на случая, допълни Ачкаканова.
По повод публикациите, че според съдебно-медицинската експертиза момчето е починало от храна, Ачкаканова заяви, че към настоящия момент няма изготвена съдебно-медицинска експертиза. Назначени са необходимите експертизи, но за заключенията е необходимо технологично време. Не може да се твърди категорично, че момчето е починало от храна. Да, има предварително заключение, но все още се чакат резултати и изследвания, за да кажат медиците категорично, допълни Ачкаканова.
На другите двама задържани Софийският окръжен съд наложи мярка за неотклонение “задържане под стража“. Мотивите на съда бяха, че по събраните доказателства може да се направи извод, че обвиняемите са извършили деянието. Според съда, ако те бъдат пуснати от ареста, има опасност да се укрият. Прокуратурата повдигна по-рано срещу четиримата обвинение за умишлено убийство в съучастие. 17-годишния Аспарух Асенов бе пребит до смърт на 21 август вечерта след сбиване между роми и българи в Самоков, на 200 метра от сградата на полицията.