В отговор на упрек от страна на баща си заради изявленията си пред катарския канал "Ал Джазира", че българските медици са били измъчвани с електричество, Сейф ал Ислам Кадафи е обещал да не прави вече подобни изявления, пише изданието, като цитира "Либия днес".
Напоследък Сейф ал Ислам участва в поредица от медийни изяви и за по-малко от три седмици обясни пред в. "Монд" как Либия е преговаряла с Франция за оръжие и атомно централи в замяна на освобождаването на българските медици. Освен това Кадафи младши каза пред "Нюзуик", че "неморалната игра" е била част от "шантажа" между двете страни, участващи в преговорите, след което направи изявлението си за мъченията пред "Ал Джазира". Точно изявленията пред катарската медия разгневиха властите в Либия, подчертава Afrik.com, цитиран от BgNewsRoom. Според "Либия днес", Муамар Кадафи е посъветвал сина си в писмо да не дава изявления, които са в полза само на враговете на страната и да не разпространява "слухове, които могат да се използват срещу Джамахирията".
Либийският закон предвижда затвор за либийските граждани, които от чужбина разпространяват лъжливи или преувеличени слухове, които разстройват вътрешното положение в Либия, като нанасят ущърб на репутацията й. Законът предвижда също възможност да бъдат наказани и членовете на семейството на нарушителя.