Това становище бе взето от шестима от членовете на съда, информира в. Дневник. 53-ма депутати се жалваха, че е недопустимо Законът за черноморското крайбрежие да влезе в сила на 1 януари 2008 г., тъй като при първото му четене парламентът е решил това да стане веднага след обнародването му. При второто гласуване обаче срокът е бил отложен. Според депутатите това е съществена промяна, която не е направена съгласно правилника на парламента.
Съдиите от КС Лазар Груев, Емилия Друмева, Евгени Танчев, Димитър Токушев, Пламен Киров и Красен Стойчев са застъпили становището, че няма как да се произнесат по закона, тъй като отлагането противоречало на правилника на парламента, а не на конституцията. Те отхвърлят доводите на депутатите, че с отлагането на закона се нарушават целите му да се опазят природните ресурси и да се предотврати замърсяването на крайбрежието. Съдът няма право да преценява доколко една разпоредба съответства на неговата цел, заявяват шестимата и подчертават, че макар законът да е възприеман като екологичен, съдържанието му не показва подобни амбиции, а по-скоро политически, става ясно от сайта на КС.
Техните колеги - съдиите Румен Янков, Васил Гоцев, Людмил Нейков и Благовест Пунев обаче застават на коренно противоположна позиция. "Определението на съда да не се разгледа искането го направи съратник на разразилата се строителна вакханалия по Черноморието и до неговата деградация, която ще продължи до 1 януари 2008 г.", заявяват четиримата, цитирани от "Дневник". Според тях от мнението на колегите им излиза, че КС не може да взема становище по нормативни актове, чиито цели противоречат на конституционни принципи. Спорният параграф от Закона за черноморското крайбрежие е христоматиен пример за това какво значение има времето за правото, заявяват съдиите. "Непосредственото влизане в сила на този закон, с което щяха бъдат преустановени строителните безчинства по Черноморието, е дерогирано с едно гласуване. Последиците - с притворната промяна осъществилите се строежи непосредствено до морето, недопустимата височина на застрояването, неспазването на защитени зони до 1 януари 2008 г. няма да могат да бъдат оспорвани, а определени права ще станат придобити", заявява малцинството в КС.