Днес имен ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария. Българският патриарх Максим води в Троянския манастир Светата литургия за Богородица.
Президентът Георги Първанов, министри и депутати, присъстваха на отслужената в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на Варна. По късно на площад "Св. св. Кирил и Методий" бе издигнат флага на Варна , след което се проведе литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Варненци за първи път отбелязват Деня на града като официален празник. Със заповед на кмета Кирил Йорданов - 15 август е неработен ден за жителите на града. Пищно светлинно шоу с уникална китайска заря е подготвено за полунощ.
По случай големия християнски празник се очаква събирането на много хора и автомобили в района на Рилския манастир, поради което са организирани засилени мерки за сигурност, съобщиха от ОДП-Кюстендил.
Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва. Богородица (на латински: Virgo Maria – Дева Мария) според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф.