Държавният глава каза, че подновяването на темата и допълнителното й тиражиране е “приятелски огън” от една партийна централа, но категорично заяви, че не желае да я назове. Като резултат от работата на Комисията по досиета и закона, по който тя бе създадена, се получи така, че истинските доносници в България бяха “успешно прикрити”. Това заяви президентът Георги Първанов пред журналисти в резиденцията в Евсиновград. За сметка на това обаче бяха набедени и ще бъдат набеждавани хора, които са работили за държавата, каза държавният глава, цитиран от “Фокус”. Първанов постави въпроса къде са досиетата на прехода, досиетата на престъпността през последните 15-17 години, досиетата на приватизацията и съмнителните приватизационни сделки в страната. По думите му – тези, които разпродаваха и приватизираха, безпардонно са скрили тази информация и са предоставили на обществото друга, често пъти – лична или некоректно и непълно извадена от архивите. Първанов посъветва дипломати, засегнати като него от решения на комисията, също да публикуват досиетата си в Интернет. Той попита коя друга държава е обявила имената на своите дипломати, които имат отношение към разузнаването.
За папката "Гоце" Първанов заяви: “Когато излезе решението, в същия ден по мое настояване цялата папка беше качена на сайта на президентството. Едно към едно. И защо точно в този момент, не преди това, Иван Костов стана да каже: “В тази папка има липсващи документи”. Защото той не очакваше, че аз ще обявя съдържанието. Съвсем естествено е, че когато се види, че в папката няма нищо укорително, да се внуши, че има скрити, преброени от самия Иван Костов, 36 страници. Има обаче нещо, на което комисията не обърна внимание. В началото на самата папка има опис. Този опис е направен 1993 г. от служителя на разузнаването. Тя е пакетирана, събрана от различни места, очевидно, по простата причина, че няма нищо, няма нищо от мен, а има само за мен. Няма нищо извън дейността ми по книгата на Методи Димов, който е един голям българин и са недостойни подмятанията на определени среди. ” Първанов се обърна към журналистите с въпроса: “Има ли тук някой, който да вярва на тезата, че има промени в папката март месец тази година? Някой, който да вярва, че Иван Костов не е познавал тази папка, както Богомил Бонев каза? Богомил Бонев не ми е фен. Димо Гяуров достатъчно ясно каза какво мисли по темата. Ако щете – дори Бриго Аспарухов, който винаги ми е бил опозиция на времето, в което бях в БСП. Няма нищо.
По отношение на Манол Велев, който е спонсорирал предизборната му кампания, Първанов заяви: В списъка прави впечатление отсъствието на 4 - 5 водещи групировки и личности, чието име е нарицателно. Съзнателно съм възложил на екипа си да не вземат дарения от подобни крупни бизнесмени или групировки, каза той.