Това е установило представително проучване на Агенция АФИС, поръчано от НЗОК, съобщи БНТ. През есента от касата ще започнат да изпращат брошури за правата на пациентите заедно със сметките за електричество или с лични писма, за да преодолеят погрешните представи на хората за здравното осигуряване. Над 19% от българите дори не знаят дали са здравноосигурни. Повече от 11% от действително осигурените смятат, че нямат здравни вноски. Това са хора, работещи на постоянни трудови договори и ученици и студенти, които се осигуряват от държавата.
Други 11% не се интересуват дали са осигурени. Те или изобщо не плащат здравни вноски, или се осигуряват, но не ползват услугите на касата.
Една пета от осигурените пък плащат за изследвания и други услуги, които се покриват от касата. Доста медици искат заплащане, като се възползват от незнанието на болните. Често обаче самите лекари и лаборанти не знаят, че услугата се плаща от касата и издават фактури за платено лечение. По-малко от една трета от осигурените се възползват от профилактичния преглед, който касата осигурява безплатно на всеки.