Това съобщи българското посолство в столицата на страната Абуджа. Той отпътува за Париж, откъдето в четвъртък ще пристигне в София, обясниха от Външно министерство. От там обаче не дават подробности за освобождаването.
48-годишният Елевтеров бе отвлечен на 9 юли в южния нигерийски щат Делта от неизвестни лица след нападение на британската петролна компания "EXPROGROUP", където работи. При нападението беше похитен и британски гражданин, колега на българина, който също бил освободен. В усилията за освобождаването на заложниците се включиха представители на посолствата на България и на Великобритания в Нигерия, на британската петролна компания и на нигерийските власти, съобщават от Външно.
Временно управляващият посолството на България в Нигерия Петко Пранджев е разговарял с Кирил Елевтеров, съобщиха от МВнР. Елевтеров е казал, че се чувства добре и няма здравословни проблеми.
Шестима руснаци, взети преди повече от два месеца за заложници в размирните южни райони на Нигерия, бяха пуснати във вторник на свобода, предаде Асошиейтед прес. Те са служители на руската компания за производство на алуминий "РУСАЛ". Руснаците бяха отвлечени от домовете си в град Икот Абаси на 3 юни. Четиримата мъже и двете жени бяха показани на журналисти в централата на нигерийските служби за сигурност в южния град Порт Харкорт. Не бе дадена обаче възможност репортерите да ги интервюират, отбелязва агенцията. Не бяха съобщени и подробности за пускането им.