Това съобщиха на пресконференция от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Акцията е била реализирана на 3 август. Задържани са 23 души, 22 от които българи и един сърбин. Голяма част от цигарите са със сръбски бандерол, малко количество са закупени от българските безмитни магазини. Цигарите основно са били скрити под седалките във влака и в кухини във вагоните.
При първоначалната проверка четирима митничари са намерили само 250 кутии с цигари. "Разликата оставям без коментар", каза пред журналисти новият директор на ГДБОП Кирил Георгиев. Най-вероятно те не са изпълнили добросъвестно задълженията си, коментира Георгиев и допълни, че има съмнение, че митничарите може да имат отношение към случая и става въпрос за корупционна сделка. Трябва да се докаже дали това е истина и дали всички те са замесени, коментира още Георгиев. Той допълни, че митничарите били изненадани, когато граничните полицаи намерили във влака всичките близо 15 хиляди кутии. Внос на цигари по този начин не се прави всеки ден и това навява на мисълта, че има хора, които помагат, заяви още Кирил Георгиев. Директорът на "Гранична полиция" Красимир Петров заяви, че при предишна акция преди два месеца са установени нарушения на дисциплината както при гранични полицаи, така и при митничари. "Смешно е как посред лято някой като робокоп се движи с шлифер, а под него се е облепил с кутии цигари от безмитните магазини и никой не забелязва това", заяви Красимир Петров, цитиран от БТА.
Преди дни стана известно, че Варненската военно-окръжна прокуратура ще поиска максимални присъди за двамата гранични полицаи, обвинени в съучастие на разбития през ноември край Тюленово контрабанден канал за цигари.