За проверката съобщи членът на комисията Анели Чобанова, цитиран от в. “24 часа“. Тя сезира колегите си след репортажи по bTV. В единия бе показано как пътен полицай не санкционира шофьор на ламборгини, паркирал на пешеходна пътека. Пред репортер със скрита камера той първо се оправдава, че “чака паяка”, а после - че няма свидетели.
Другият репортаж разказва за депутата от ДПС Неджми Али, който необезпокояван минава край пътен патрул на червен светофар след серия други нарушения.
След като разгледала доклада на Чобанова, комисията приела да се самосезира и да провери дискриминира ли КАТ водачите по признаците “обществено положение” и “имуществено състояние”.
Ако решението е положително, КАТ ще получи задължително предписание да прилага еднакво закона към всички нарушители. След това комисията вече ще има право да глобява всеки “разсеян” за бабаити със скъпи возила пътен полицай.
Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки е бил спрян от катаджии малко преди да предизвика катастрофата до Приморско и предупреден да кара внимателно, каза шефът на полицията в Бургас комисар Павлин Димитров, цитиран от БНР. "Полицаите с радар мерили скоростта в насрещното платно. Като видели криволиченето на шампиона, го спрели. Максим по нищо не показал, че е пил", пише в. "Стандарт". "Спортистът си побъбрил с полицаите и се заклел, че няма да натиска газта", добавя вестникът. Стависки е имал 1,1 промила алкохол в кръвта, когато се блъснал, стана ясно в понеделник. При инцидента в неделя вечерта загина 23-годишен мъж, 18-годишно момиче е в кома, а други двама са леко пострадали.