Това призна шефът на полицията в Бургас комисар Павлин Димитров, цитиран от БНР. За полицейското предупреждение писаха и читатели във форума към новината за катастрофата от вчера. В. "Стандарт" пише, че Максим летял със 100 км/ч. Световният шампион по фигурно пързаляне причини тежка катастрофа в неделя вечерта на пътя Приморско-Бургас, при която загина един човек, а момиче е в кома. Има още двама ранени, които са без опасност за живота.
Първоначално от полицията обявиха, че според дрегера фигуристът не е пил. По-късно стана ясно, че Стависки е карал с 1,2 промила алкохол, което се равнява на поне 2-3 водки. Голям началник от София ни нареди да не казваме, че шампионът е бил почерпен, признават бургаски ченгета с половин уста пред в. "Стандарт". В понеделник следобед МВР официално съобщи, че дрегерът е отчел 1,18 промила, а кръвната проба - 1,10.
Стависки е бил сам и управлявал джипа си Хамър. Час преди сблъсъка бил при бащата на половинката му Албена Денкова. Двамата се черпели в къщата на Денкови в Царево.
В катастрофата са участвали и две леки коли - Ауди и Хонда Сивик. Шофьорът на хондата - 23-годишният Петър Петров от Сливен, и спътницата - 18-годишната Мануела Горсова, бяха откарани в бургаската болница, където мъжът по-късно почина, а момичето е в кома. На 27 октомври Петър щял да сключи брак със своята приятелка Веселина. Другите двама ранени от хондата, сред които и брата на Петър - Веселин, са без опасност за живота. 17-годишният Веселин бе изписан от болницата по собствено желание. Той бе приет с травма на гръдния кош. В болницата остава приятелката му Йоана. Тя е с наранявания и травма на гръбнака.
Наш читател, който твърди, че е минал по същия път 2 минути след катастрофата описва инцидента във форума: "Максим първо удря аудито и му смачква цялата лява страна като му разрушава задното ляво окачване и след това удря челно сивика и го беше направил на мекица". "Карал е като луд и непрекъснато е навлизал в насрещното, това го казват хора, които е изпреварил", пише друг читател.
Стависки участва в кампанията на бТВ и вестник "24 часа" - "Ако си пил - слез, искам да стигна жив". Той и Албена Денкова са носители и на най-високото държавно отличие орден “Стара планина”.