Това се посочва в анализ на експерти от дирекцията "Води" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), направен по прогнози на НИМХ и на Световната метеорологична организация с център Лондон, съобщиха от министерството.
Дъждовете започнаха още от събота.
Порои се очакват в районите на Ботев и Черни връх, Мусала и Мургаш, на Ловеч, Лом, Монтана, Оряхово, Плевен, Пловдив, София, Свищов, Велико Търново и Враца. Там трябва да бъдат взети мерки за осигуряване на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в селищата, препоръчаха спешно от министерството.
Очаква се в неделя през нощта и в понеделник сутринта силно повишаване на нивата на реките в планинските райони на Западна България и Софийското поле - водосборите на Струма, Искър, горното течение на Марица. В понеделник до края на деня се очаква значително повишаване и на нивата на реките Вит, Осъм, Янтра. От министерството препоръчаха да се направи оглед на реките.
Информацията бе изпратена до Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, "Гражданска защита", както и до басейновите дирекции на МОСВ. В нея се препоръчва да се предупредят и гражданите за условията, при които могат да излизат в планините и по терасите на реките в районите, в които се очакват интензивните валежи. Във вторник от запад валежите ще спират, в Източна България - все още ще вали.
ИЗБРАНО