Това показва анкета, извършена сред 300 млади майки, участвали във форум на специализиран сайт, предаде БТА. Данните бяха представени пред журналисти по повод отбелязването на Световната седмица на кърменето (1-7 август). Тази трудност се посочва от 12.5 на сто от анкетираните. 10.4 на сто казват, че липсата на информация за бебето в първите часове след раждането е била най-голямата им трудност, а за 7.2 на сто тя е била раздялата с бебето.
Първото кърмене е било до 1 час след раждането при 6.2 на сто от анкетираните майки. Акцентът на Световната седмица на кърменето тази година е върху ранното начало на кърменето. То предпазва детето от редица заболявания, а майката по-лесно се възстановява след раждането, според специалисти. За 33.9 на сто от анкетираните първото кърмене е започнало след повече от 24 часа след раждането. Подкрепа и насърчаване от съпрузите си за кърменето на бебето са получили 43.2 от анкетираните жени. Подобна подкрепа от семейство и приятели са получили 28 на сто от участниците в анкетата. Лекарите и здравните работници са подкрепили идеята за кърменето при 6.8 на сто от майките.
Идеите за "изключителното кърмене" са слабо популярни сред педиатрите. Това каза пред журналисти Светозар Томов от социологическа агенция "Скала", извършила проучването сред 133 лекари. Проучването не е с представителен характер, уточни Томов. "Изключително кърмене" е хранене на бебето само с майчино мляко до навършване на 6-месечна възраст. В този период на бебето не се дава друга храна или течности, включително и вода. "Изключителното кърмене" е познато сред 37 на сто от анкетираните лекари. Близо 80 на сто одобряват новите тенденции в храненето на бебетата, но не го прилагат на практика, допълни Томов. Близо 100% от тях заявяват, че майчината кърма е незаменима до навършването на 6-месечна възраст на детето, но препоръчват и друго хранене, както и прием на вода. От участниците в проучването 44 на сто твърдят, че бебето не бива да се кърми чак до навършване на 1 година.