Това пише хърватският вестник „Ютарни лист”, цитиран от БГНЕС. Евродепутатите продължават да получават заплати от държавите членки, като те са равни на заплатите на техните колеги в националните парламенти. Това означава, че ако Хърватия беше член на ЕС, евродепутатът от Хърватия щеше да получава заплата, равна на тази на депутатите в Сабора.
С влизането в сила на новия статут на депутатите в Европарламента всички ще получават заплата от около 7 000 евро и ще изчезне сегашната разлика, която е в границите от 600 до 11 000 евро. Най-висока е заплатата на депутатите от Италия, а най-малка на тези от България и Унгария. Защо тогава политик от България трябва да приеме толкова ниска заплата и да участва в заседанията на различните комисии. Три пъти по-висока е заплатата на чистачките и сервитьорите, които работят в ресторантите на Европейския парламент, пише изданието. Те обаче все пак свързват двата края. Всеки депутат, особено по-досетливите, може наистина да получава доста от различни доходи, които той получава за различните разходи. Колко законно е това е друг въпрос, но мнозина са измислили различни методи.
Европейският парламент дава от бюджета си на всеки депутат, независимо от коя страна е, по 15 000 евро месечно за заплащане на неговите асистенти. Това е достатъчно всеки да плаща на трима асистенти по една добра белгийска заплата. Мнозина обаче не правят това. Досега те взимаха за асистенти и съветници хора от своите страни, плащаха им малко а понякога и изобщо не им плащаха. Имаше и случаи някои депутати да назначат за свой асистент своя съпруг или съпруга – всичко остава в семейството. За да уредят нещата, от администрацията на парламента въведоха по-строг начин за плащане на асистентите. Сега парите не се превеждат по сметка на депутата, който след това може да плаща на асистентите си, а асистентите трябва да представят договор и тогава парите им се изплащат от касата на парламента.
Допълнителен доход за парламентаристите са и дневните в размер на почти 300 евро, плащанията за хотел с три звезди в Брюксел или Страсбург (за тези пари те могат да наемат и приличен апартамент) и плащанията за пътувания в размер на пълната цена за самолет бизнес класа. Досега те можеха да пътуват и с влак и икономическа класа, а получаваха пълния размер за бизнес класа.