Вече говорим за нова психологическа граница - 2 лева за килограм хляб, коментира Георги Попов за БНТ. Хлебопроизводителите прогнозират, че до месец ноември килограм хляб ще струва поне 1.70 лв. Причината е, че заради сушата има недостиг на пшеница и цената й расте лавинообразно.
В житницата на България - Добруджа, където вече няколко общини обявиха бедствено положение заради сушата, цената на хляба постоянно расте. Вчера в Добрич се вдигна цената на най-масовия хляб Добруджа с 5 стотинки за 700 грама. Той вече се продава за 90 стотинки. Това е е третото увеличение за града за по-малко от месец.
Вчера хлябът поскъпна и в Монтана. Увеличението е между 12 и 16% и стигна 1,40 лв. за килограм. Това е второ поскъпване на насъщния в областния град само за месец, след като мелниците вдигнаха брашното на 700 лева на тон, коментира Костадин Георгиев от монтанската фирма “Викон“ пред Дарик. Според хлебопроизводителите в Монтанско още с първото почакване на хляба миналия месец, потреблението на хляба е намаляло с 10%. Хлебопроизводителите са притеснени докога ще издържат с покачването на цените на брашното. “Не вярвам цената да стигне 1 000 лева за тон, както прогнозират мелничари, но ако това стане, килограм хляб ще стигне цена 2.50 лв., коментира шефът на монтанската фирма “Викон“ Костадин Георгиев. Хлебопроизводителите се надяват, ако това се случи, държавата да се намеси на пазара.
От времената на хиперинфлацията не помня такива цени на зърното, призна най-сетне и земеделският министър Нихат Кабил пред бТВ. Според него причините за скока са не толкова сушата и ниските добиви, колкото спекулата. Той директно обвини производителите, че крият зърното и сигурно “чакат да стане 1000 лева на тон“, за да го пуснат.
Успоредно с покачване на цената на хляба, растат и основни хранителни стоки. От Съюза на птицевъдите предупредиха, че пилешкото ще поскъпне на 5 лв./кг, а яйцата ще надхвълят 20-те стотинки за брой.