"Ние, либийците, измислихме тази история за заговора", казва в Сейф ал Ислам интервю за Ройтерс, цитирано от БТА. "Те откриха, че има българи и палестински доктор - значи връзка с Израел, Мосад и западните разузнавания. Това е конспирация. Те изградиха история. Те накараха българкитe да признаят нещо и ето ни, имаме история, имаме конспирация, имаме този заплетен случай, който можем да продължаваме, ето, осем години", добави Кадафи младши, цитиран от БГНЕС. Той изтъква, че решението на президента Георги Първанов да помилва шестимата медици, е било очаквано и отбелязва, че е бил много удивен на реакцията на либийските граждани относно помилването. Още от самото начало бе очевидно, че в България (медиците) ще бъдат помилвани, казва Кадафи младши. Семействата на заразените деца настояха либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата медици да бъдат арестувани и да доизлежат доживотната присъда, която Висшият съдебен съвет в джамахирията им наложи вместо смъртните наказания.
В интервюто Сейф ал Ислам подчертава, че споразумението за освобождаването на медиците е премахнало последните пречки пред нормализирането на отношенията на Либия с ЕС, създало е условия за облекчаване на пътуванията и за достъп на либийски стоки до европейските пазари. Същевременно той отбелязва, че все още има редица неразрешени въпроси със САЩ. Според него един от тях е случаят с берлинската дискотека, където при терористичен акт през 1986 г. загинаха трима души, а 200 бяха ранени. Вашингтон обвинява за взрива Либия. Либия е убедена, че ще се докаже, че няма вина за атентата над Локърби (Шотландия) и главната й задача е освобождаването на нейния агент Абдел Басет ал Меграхи, заяви още Сейф ал Ислам. Той прикани Запада да не обвързва подобряването на отношенията между Либия и Европа с въпроса за развитието на либийската демокрация. Поставянето на такива условия би имало обратен ефект, смята синът на Кадафи.
За нас случаят с българските медици в Либия приключи и то успешно, каза по-късно вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Той не коментира интервюто за Ройтерс на Сейф ал Ислам. Сейф ал Ислам беше един от хората, които изиграха много важна роля за решаване на случая с българските медици в Либия и е дълбоко запознат с всичко, което се е случило, каза Калфин. Той припомни българската увереност в невинността на медиците и добави, че тя надали е събуждала съмнение "у нас и нашите партньори". Калфин приема със симпатия изказването на сина на Кадафи и смята, че то е "много разумно и в много вярна посока".
ИЗБРАНО