В неделя на заседанието бе решено, че от 2008 г. се въвежда 10% плосък данък. С 10% се увеличават и пенсиите от 1 октомври. „Плоският данък ще доведе до "осветляване на доходите". Въвеждането на плоския данък през 2008 г. не е нова идея и всички коментари, че сме я откраднали, са смешни”, каза премиерът в понеделник. Тази мярка ще генерира по-голям финансов ресурс в бюджета, обясни Станишев, цитиран от БТА. Ще търсим максимални гаранции за хората с по-ниски и средни доходи, които не бива да бъдат ощетени от въвеждането на плоския данък, каза още премиерът. За целта ще се водят разговори с бизнеса, който трябва да помогне за реализация на идеята. Освен това е нужно да се вдигнат осигурителните прагове, бе категоричен Станишев. Обещаното облекчаване на осигурителната тежест с 3% ще коства 100 милиона лева, съобщи БГНЕС. Повишението от 10% на пенсиите ще струва над 400 милиона лева допълнителни разходи на държавата от следващата година. Станишев каза, че пенсиите на основа на трудовия стаж ще скочат с 20% в рамките на годината след 10-процентното вдигане през октомври. Такова повишение се обмисля и за 2008 г.
С ограничаването на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими ще се постига конкурентноспособността на икономиката. Това е една от мерките за ограничаването на дефицита по текущата сметка, каза премиерът, цитиран от Дарик. Другите мерки за повишаване на конкурентноспособността на икономиката ни са облекчаването на механизмите за износ и стартирането на банката за развитие, която ще бъде обвързана с Агенцията за експортно застраховане. Премиерът каза, че законът за студентското кредитиране ще бъде готов до началото на новата академична година. А през 2008 г. е планирано увеличение 3-4 пъти на фонд "Научни изследвания".
Очакванията ни са, че управляващата коалиция ще покаже ръст на предстоящите местни избори, тъй като през последните години беше направено много за развитието на общините, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган след края на оперативното заседание в Евксиноград. Естествено е на местните избори, освен политическите формации от Коалиция за България, партньори да ни бъдат и партиите от управляващата коалиция, каза Станишев. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски подчерта, че подобни срещи потвърждават отличните отношения в коалицията и допринасят за още по-голямо доверие в тях. Едно стабилно правителство и една стабилна политика се оценяват много добре от нашите партньори в Европа, каза още Сакскобургготски.
В понеделник правителството трябваше да реши за здравната вноска и развитието на образованието. Кабинетът обаче отложи тези въпроси за септември, когато ще е готова здравната стратегия.
ИЗБРАНО