Спектакълът с изборния туризъм започна още в сряда, когато бе приета 10-месечната уседналост, а в четвъртък бе отхвърлена. В петък с един глас повече мина предложението на НДСВ право на глас наесен да имат онези български граждани, които през последните 10 месеца преди датата на вота имат постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община, включително ако постоянният и настоящ адрес са в различни общини. Изселниците в Турция обаче нямат настоящ адрес в България. От ДПС протестираха и обявиха решението за „пирова победа” над демокрацията. Зам.-председателят на движението Лютви Местан посочи, че това е организирано погазване на Конституцията от иначе разнородни формации, съобщи Дарик. Ремзи Осман каза, че с този текст ограничават и самия него да гласува наесен. От левицата поискаха поименна проверка. Председателят на парламента Георги Пирински даде почивка. След това нареди да бъдат събрани всички карти на отсъстващи депутати. Той подложи да се прегласува целият параграф от закона, в който попада спорният текст. Така той беше отхвърлен. “Против” бяха 95 депутати, 1 се въздържа, а 94 го подкрепиха. Сега в закона няма уточнение какво означава “живял 10 месеца в съответната община или населено място”, съобщи Медиапул.
Опозицията напусна пленарната зала, предаде БГНЕС. Екатерина Михайлова от ДСБ отбеляза, че приемането на един толкова важен закон се е превърнало във фарс, а днешният ден е бил върхът на фарса. Възмутени сме от това, което се прави в пленарна зала, от начина на водене на заседанието, от това, че се прегласуват текстове и се променят на 360 градуса, това е пародия и няма да участваме в нея, заяви Михайлова. Красимир Каракачанов от БНС заяви, че въпреки желанието на българското общество да не идват автобуси от Анадола, за да гласуват, БСП е извъртяла нещата така, че това да се случи. “Господин Мерджанов, вие пожелахте вазелина и ще получите това, което следва след него”, каза Каракачанов. БСП за пореден път клекна пред ДПС, каза Иван Сотиров от ОДС. Той добави, че БСП се е подиграла с всички граждани, които очакваха да има принцип на уседналост и да се спре изборният туризъм. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров заяви, че БСП се “саморазобличи” като “ибрикчийска партия”, което е “позор” и обяви 27 юли за “ден на ибрикчията”. Той призова президента да наложи вето, ако е български президент. От опозицията казаха, че възнамеряват да сезират Конституционния съд.
Гражданите трябва да са живели 10 месеца по постоянен или настоящ адрес в съответното населено място, за да могат да гласуват на местните избори, каза в кулоарите на парламента председателят на комисията по правни въпроси Янаки Стоилов. По думите му това ще се отчита от тяхната адресна регистрация, в зависимост дали имат постоянен или настоящ адрес за повече от 10 месеца.
Месеците като адресна регистрация остават и това е трайната връзка на гражданите със съответната община, остава връзката по постоянен адрес, обясни шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Междувременно само с един глас против парламентът реши да е във ваканция до 12 септември.