Десните партии - СДС, ДСБ и БНС предлагат по-късната дата за провеждане на изборите - 28 октомври. 21 октомври е сравнително ранна дата като се има предвид продължаващото обсъждане на закона за местните избори в парламента.
Необходимостта от време за оформяне състава на листите и кандидатите за кметове, когато партиите се явяват в коалиции на изборите, е другата причина, изтъкна зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов пред БТА. Логично е да се даде възможност за нормална предизборна кампания, коментира и Стефан Софиянски. Според "Атака" обаче най-добре е местните избори да се проведат в началото на ноември. Мотивите на "Атака" са, че провеждане на изборите през ноември би увеличило в известна степен избирателната активност. Най-спряганата за изборите дата - 28 октомври, е по-близо до летните отпуски, както и че месецът е свързан с повече земеделска работа и заетост на хората, коментира зам.-председателят на ПГ на "Атака" Павел Шопов. По повод датата за изборите зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев каза, че все още няма решение за нея. От ДПС пък заявиха, че президентът ще вземе най-вярното решение. От Коалиция за България(КБ) и НДСВ запазиха мълчание за внесесените от тях кандидатури за членове на Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ). КБ обаче заяви претенциите си пред президента председателят на ЦИКМИ да бъде от тяхната квота. Това е познато лице, дама, и досега е била председател на комисията, подчерта председателят на ПГ на КБ Михаил Миков, без да назове обаче името й.
Депутатите приеха, че от избирателните списъци няма да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 10 месеца преди датата на вота. Така на практика бе обезмислен принципът на уседналост, залегнал в закона.