Това съобщиха от пресцентъра Министерството на труда и социалната политика. При средна дневна температура под +10 градуса C и над +30 градуса C е необходимо да се регламентира продължителността на работа на открито на рационален режим и почивка, разработен от Служба по трудова медицина или специалисти по трудова медицина. Извършването на строителни и монтажни работи на открито се прекратява при неблагоприятни климатични условия, пише в закона, припомнят от министерството.
Шефовете трябва да се грижат с особено внимание за непълнолетните си работници. Забранява се работата на непълнолетни при температура в помещение под +18 градуса C и над +25 градуса C, като се допуска температура на въздуха до +28 градуса в случаите, когато температурата на навън е над +25 градуса. Забранена е работа на открито от непълнолетни лица под - 10 градуса и над + 30 градуса, пише в закона. Работодателят може да въведе почивки по време на работа, казват от министерството. Той може да определи работно време, разделено на две части и почивка за хранене при условие, че не се нарушава междудневната почивка от 12 часа (съгласно чл. 139 от Кодекса на труда).
В случай, че в работното време се включи период, законово определен като време, което се зачита за нощен труд, то за този период следва да се заплати и нощния труд, обясняват от министерството. Други подходящи мерки са преместването на работата на места без пряка слънчева светлина, например в приземни етажи, както и осигуряване на тонизиращи напитки и течности.
Съгласно Кодекса на труда работодател или длъжностно лице, което не изпълни задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 250 до 1000 лв. при първо нарушение, при повторно - от 500 до 2000 лв. и имуществена санкция в размер от 1500 до 5000 лв.