Пожарът край Мъглижката местност “Каракос” е прехвърлил път І-5 и се е развил към землището на с.Черганово, където е спрян пред напоителен канал на няколкостотин метра от селото. Това съобщиха от ОДП Стара Загора. На място са пожарникари и техника на пожарните от Казанлък, Стара Загора, Сливен, Нова Загора, Карлово, над 100 военнослужещи и служители на Дирекция “Гражданска защита”. Пристигат противопожарни автомобили и водоноски от летище Безмер и летище Граф Игнатиево. Много граждани са се притекли на помощ. Има готовност за евакуация на населението от северната част на с. Черганово. В гасенето се включи и армията. Заради усложняващата се обстановка във връзка с пожарите в Казанлък временно е спряно движението по пътя Стара Загора – Казанлък и Гурково – Мъглиж. Временно се спира движението по главен път І-5 в участъка Стара Загора – Казанлък. Товарните автомобили, идващи от Стара Загора, ще бъдат отклонявани още на разклона за с. Змейово. Леките автомобили ще бъдат отклонявани по маршрута Стара Загора –Ягода – Ръжена – Кънчево – Розово – Бузовград. Преустановява се временно и движението на товарни автомобили и по пътя Нова Загора – Гурково – Мъглиж. Леките автомобили ще бъдат отклонявани през Ръжена – Кънчево – Бузовград – Казанлък. Спира се и движението на влаковете в участъка Казанлък-Тулово в двете посоки.
Турски хеликоптери имат готовност да се включат в гасенето на пожарите в България. Това е заявила министър Емел Етем в телефонен разговор с областната управителка на Хасково Райна Йовчева. Руският специализиран самолет Ил-76, който се включи в потушаването на пожара в община Харманли, продължава спасителната си дейност. Пожарът край харманлийските села Дрипчево, Изворово и Черепово, който късно в понеделник обхвана местността на Голямата звезда, вече е навлязъл в област Стара Загора през село Главан. На мястото освен досегашните около 300 души, бяха изпратени да гасят пламъците още около 200 военнослужещи.
Със заповед на министъра на вътрешните работи Румен Петков директорът на националната полиция главен комисар Валентин Петров е първи изпълнител и разпоредител на щаба на МВР, създаден заради пожарната обстановка.
БСП предлага промяна в Закона за опазване на земеделските земи, според която при умишлен палеж минималната санкция от 120 лева да се вдигне на 1500 лева, а максималната - от 2000 лева да скочи на 5000 лева. Уличените в умишлено подпалване на стърнища земеделски производители да не могат да кандидатстват за държавни помощи, е друго предложение на левицата.