Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков по повод изнесената от комисията информация за принадлежност на Георги Първанов към бившата ДС. Можеше да бъде казано достатъчно ясно, че той няма никаква формална съпричастност и че по никакъв начин не може да се твърди, че е бил агент на ДС, обясни Петков. По думите на вътрешния министър некоректно представената информация е дала повод за спекулации на гърба на държавния глава. Петков отказа да коментира дали има изчезнала информация от папката "Гоце". МВР няма и никога не е имала такава информация, допълни той. По цял свят голяма част от дипломатите работят за вътрешните интереси на страната си и в това, че в президентската институция има такива хора, няма нищо лошо и не виждам защо България трябва да прави изключение, каза Румен Петков по-рано по повод информацията, че 23-ма от 1990 г. досега в президентството били с ДС принадлежност. Той не изключи възможността скандалът с президентското досие да е политически, а на въпрос може ли да идва от фракции в тяхната партия, отговори, че не желае да коментира.
Началникът на кабинета на Първанов - Никола Колев, заяви че няма законово основание за отзоваване на дипломати. Сътрудниците на ДС в нашата администрация са били в Първо главно управление, което е външното разузнаване и са дипломати от кариерата, каза Колев пред bTV. Той допълни, че навсякъде по света дипломатите изпълняват и "някои други задачи". “Аз не мисля, че ще има персонални последствия, те са професионалисти, трябва да се притесняват тези, чиито досиета не са публикувани”, коментира Колев и уточни, че “това са откровените доносници, които са работили за еднопартийната държава и са разрушили човешки съдби”.
Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов не пожела да коментира дали са били унищожавани части от досието на Първанов. „Видно е, то си личи и по номерацията на страниците, те са показани на сайта на президентството. Аз бих казал следното, все пак е нещо, което дава отговор: Ако бяхме продължили във времето да се забавим с избора на този закон и с избора на комисията, можеше да няма и толкова", каза Костадинов пред БНР, цитиран от news.bg. По-късно премиерът Сергей Станишев коментира, че законът за досиетата не е съвършен и създава предпоставки за спекулации.