Новината бе потвърдена и от държавната либийска телевизия. Те може да излежат присъдите в родината си съгласно договор между Либия и България за екстрадация. Според процедурата българският главен прокурор Борис Велчев трябва да изпрати писмо до районния прокурор на територията, на която се намира затворът Джудейда, с искане да влезе в сила правната спогодба между Либия и България от 80-те години. Според нея затворниците могат да излежат своите присъди, различни от смърт, на територията на родината си. Ще започнем веднага процедурата по връщането на медиците в България, каза външният министър Ивайло Калфин. Той обаче не уточни колко време ще отнеме процедурата. Калфин добави, че решението на ВСС е "една голяма крачка в положителна посока". Попитан, възможно ли е при завръщането си от Либия българските медици да бъдат помилвани, той отбеляза, че всички правни възможности са реални. Пресслужбите на президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев обявиха, че ще излязат с официално становище по случая в сряда, след като получат официалните документи за решението на ВСС. Ще изберем най-бързия вариант, по който да предприемем стъпки, за да се върнат медиците у нас възможно най-бързо, каза за БТА говорителят на главния прокурор Борис Велчев - Маргарита Попова. За сряда сутринта в прокуратурата е насрочено заседание, на което Велчев и международният отдел на ВКП ще набележат конкретните си действия, каза Попова.
Камен Михов от ВКП каза, че ако България получи отказ от Либия за трансфера на медиците, ще направим второ искане и в него ще изложим нови причини. Няма текст в спогодбата между България и Либия, който да не позволява медиците ни да се завърнат в България, ако срещу тях има висящи дела, обясни Михов. Той заяви и че няма причина да се прекратява започналото у нас разследване срещу мъчителите на медиците, дори и ако сестрите, д-р Георгиев и Ашраф се подпишат, че няма да търсят правата си. "Дали висящите дела срещу българските медици ще бъдат прекратени, зависи от самото решение на ВСС. За момента не може да се правят изводи дали е взето отношение по тях". Това заяви координаторът на българската защита на медиците Траян Марковски, цитиран от БГНЕС. За д-р Здравко Георгиев Марковски заяви, че той следва да заплати една глоба и няма да има пречка незабавно да напусне джамахирията. Либийският адвокат на медиците Осман Бизанти пък се надява сестрите да бъдат оправдани в сряда, когато ще се гледа делото за клевета.
Решението на ВСС дойде след като по-рано семействата на заразените със СПИН либийски деца оттеглиха искането за смъртни наказания за медиците. Ние се отказваме от смъртното наказание, след като всички наши искания бяха изпълнени, съобщи председателят на Асоциацията на заразените със СПИН деца Идрис Лага. Документ с такова съдържание беше изпратен до ВСС на Либия, обясни Лага. Във вторник семействата на заразените деца започнаха да осребряват чековете за $1 млн., получени късно в понеделник като компенсация за всяко заразено дете. В замяна на парите те се подписваха в споразумение, с което се отказват от искането си за смъртна присъда на медиците. Парите идват от Международния фонд "Бенгази", който се финансира от Европейския съюз, Съединените щати, България и Либия, обясни Идрис Лага.
Кристиане Хохман, говорител на европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, отново подчерта обаче, че ЕК не е давала пари за тази цел и добави, че не знае дали това са правили страни членки на ЕС. Парите на семействата се изплащат от фондация "Кадафи", каза говорителката. Тя уточни, че не знае откъде фондацията се е сдобила със средствата. Говорителят на Асоциацията на семействата Рамадан ал Фитури каза, че всички средства са от фонда "Бенгази". А откъде идват средства там, не знам и въобще не се интересуваме, заяви той. Попитан защо асоциацията е намалила исканите обезщетения от 14 млн. долара на 1 милион на заразено дете, Фитури отговори "поискай невъзможното, за да получиш възможното". Фонд "Бенгази" беше създаден през 2005 г. под егидата на ЕС с участие на Триполи и София. Еврокомисията е превела 2,5 млн. евро, но те не са за компенсации, а за лечение на децата в Европа, за медицински грижи за тях в Либия и за модерен медицински център в родината им.
Агенция ДЖАНА пояснява, че споразумението между Фондация Кадафи и семействата на децата включва редица точки, между които "заплащане на материално обезщетение на семействата на жертвите в размер на един милион и триста хиляди либийски динара; сформиране на комисия, която да следи дейността по лечението на заразените и техните семейства в Либия и извън нея; изпращане на онези от заразените, чието здравословно състояние позволява, да се обучават в чужбина".
Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Ашраф ал Хаджудж са в либийски затвори вече повече от осем години, след като бяха обвинени и осъдени за умишлено заразяване на 439 деца със СПИН в болницата в Бенгази. 56 от децата починаха. Българските медици са задържани на 9 февруари 1999 г. На 11 юли т.г. Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди за българките и палестинския лекар. Решението бе окончателно и с това се изчерпа юридическата фаза на процеса. ВСС, който замени смъртните присъди, е най-висшата либийска инстанция.