През празниците в института са постъпили по-голям брой хора с такива отравяния в сравнение с предишни години. От 1 януари 2007 г. у нас вече се прилагат изискванията на ЕС към хигиената и безопасността на храните. На специални проверки вече се подлагат храните от “черния списък“, който включва шамфъстъци от Иран, Китай и Египет, смокини и лешници от Турция, бразилски орехи, кафяв ориз от САЩ, куркума, палмово масло, чили сосове от Судан и определен вид желирани бонбони. По-строгият контрол към тях в ЕС е заради риска тези продукти да съдържат повече микотоксини (отровни плесени). Големите производители на продукти, кухните в яслите, детските градини и болниците и големите търговски вериги ще бъдат проверявани най-малко 4 пъти годишно, а по-малките обекти - 2 пъти. При тематични акции ще се проверява температурата, при която се съхраняват продуктите, или за хигиената на плотовете в кухните. България вече е включена в създадената от Европейския съюз система за бързо уведомяване при пряк или косвен риск за здравето от някаква храна.