БАН се обяви против преподаването на хомеопатия

Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас.

Обратно в новината

Коментари - БАН се обяви против преподаването на хомеопатия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе хомеопатите ли бяха ония, които докарваха бебетата си до смърт, или веганите?

Българския народ тъне в невежество и суеверие. По телевизията масово се рекламират суперскъпи лекарства с генерични съставки като чудотворни и хомеопатия. Лекари с медицинско образование лекуват грип с антибиотици. От двеста коментирали само двама-трима знаят че хомеопатията е менте. Останалите наливат кинти и убеждават всички как хомеопатията им е помогнала. Добре че в българия допусканите хомеопатии поне са безвредни - съдържат готварска сол смлени яйчени черупки и "микроелементи" чиято концентрация е с три порядъка под прага на вредност. Обаче има и тарикат който си поръчал хомеопатия от интернет за пеесе долара, а там вече държавата не може да го опази. Кажи на един глупак че е много умен и хитър и можеш да го направиш на маймуна.

Явно, Господине си някой нагъл младенец или платен ТРОЛ. Невежеството е явно твоя черта, защото човек трябва да разсъждава, а не да пълни ефира със своите или чужди простотии.

ми ти янке, данси прогресивна?

За да вярвяш в хомеопатията трябва да си кръгъл идиот, а това дори хомеопатията не може да излекува.

- не чак дотам умници! К'во пра'им с'я - взимате екстракт(без значение какъв); разреждате го с вода(ама с много вода); после го разреждате с още повече вода и с.... още повече вода(щото е малко). Накрая го насипвате в шишета и го продавате. РЕАЛНО ПРОДАВАТЕ ЧИСТА ВОДА, ако не ви е ясно... Поучете се от Църквата - там се продава Светена вода!!!

абе .. (сложи каквото си мислиш, че мисля за тебе в празното място), нещо за Шуслеровите соли да кажеш, които се отнасят към хомеопатията като крав мага към бойните изкуства, и в които соли има в-во, там цялото това помпане на въздух в старческо тяло спихва изведнъж! ;)

Тая лъженаука трябва да се изхвърли като вредна и опасна. Наивниците си мислят, че като си купуват хомеопатични препарати, сиреч чиста вода - тя лекува. Че да бяха си наточили вода от чешмата или да си бяха взели Светена вода!!!

Е те такива като тея преди векове са изгорили Джордано Бтуно на кладата!

Я забранете и билките. Никакъв живовлек, мента, риган, подбел, маточина и прочие. Одерете ли се - отивайте в Пирогов за ампутация . . .

преди години в чужбина дадох над 600 евро по доктори за възпаление на бъбреци-никакъв резултат!Накрая по съвет на български хомеопат по интернет си купих за 50 евро хомеопатични и след 2 седмици бях вече добре!Така че не мога да подкрепя тези умни уж глави от БАН

Как е въжможно такива безумни статии? Много сте изостанали драги ми хорица от БАН.

Трябва да се отбележи, че това е становище на група възрастни хора, които паразитират върху националния ни научен център и говорят от името на хиляди изследователи, без някой да ги е упълномощил. Член-кореспондент на БАН е, например, Стоян Михайлов, доскоро беше Маков Даков. Всички тези комунистически фосили взимат по една депутатска заплата към пенсиите си, благодарение на Станишев. В същото това време, из институтите на БАН една доцентска заплата е около 700 лв., а една професорска - около 800.

науката както може да постигне много, така може и да ни лъже и манипулира, колкото си иска. Тя се превърна в съвременен авторитет, какъвто е била Католическата църква през Средновековието. Не забравяйте, че Земята се е въртяла не само, когато Инквизицията е "вразумявала" Галилео Галилей, а и много преди той (или по-скоро Коперник) да докаже това.

Това сталинско безумие още веднъж доказва ,че това комунистическо котило ,което не вижда по далече от носа си ,е крайно време да бъде разформировано ,другари отворете прозорците .....,21в. сме !

Отидеш на лекар за грип изпише ти класическа рецепта. Витамини и широкоспектърни антибиотици, не минава. Отиваш след 10 дена ами сменяме антибиотика и пак след 10 дена нищо. Накрая от зор вече отиваш при лекар който лекува и класически и с хомеопатия само с катък преглед разбра че става въпрос за възпалено ухо и след 3 дена всичко беше минало. Става дума за истински случай със сина ми на 2 години. Аз също НЕ вярвах на хомеопатията. НО знаете ли това е едиствената дисциплина, която разглежда човека като ЦЯЛ организъм. Класическата медицина се е разделила по дисциплини и по органи на човека. А това, че едно лекуваш друго влошаваш си е проблем изцяло на пациента. Докторите не ги интересува това.

Бизнеса с антибиотици така е процъфтял, че очевидно такива статийкии са платени за да изчезне конкуренцията. А защо вече толкова години медиците от БАН не направят общодостъпни проучвания, с небходимите доказателства за или против?

ТЕЗИ ХОРА АТЕИСТИ И ОТЯВЛЕНИ МАТЕРИАЛИСТИ СА СПРЕЛИ СВОИТО РАЗВИТИЕ В ЕПОХАТА НА ЛУДИЯ КОМУНИЗЪМ ,ПРОСТО ДОСТОЙНИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ,МИРИШЕЩИ НА МУХЪЛ !

защо не казвате нищо за покритите смъртни случаи на деца, предозирани с ПАРАЦЕТАМОЛ?!? Защо не казвате, че във всяко отделение по токсикология в западноевропейските болници има залепен алгоритъм за действие при натравяне с парацетамол?!?

Леля Ог и Баба Вихронрав не харесват това!:)

Браво! А телевизиите които пускат реклами на тези фалшиви лекарства трябва да бъдат глобявани.

За съжаление изобщо човешкото здраве си е чиста търговия! А няма да е зле пишещите да се запознаят с официалните данни за починалите и осакатените в САЩ, следствие на лекарски грешки, странични ефекти от медикаменти, вътреболнични инфекции и ненужни операции.

И какво следва от тая статистика ? Да изгоним лекарите от държавата и да затворим болниците? Спокойно, това вече е задвижено отдавна

Ти това ли разбра? И какво забъркваш България? А от това следва, че би трябвало при лечение да не се мисли първо и само за пари, а за т.нар. баланс полза/вреда! А това между другото, непрекъснато се споменава в медицинските списания (JAMA, Lancet ...)!

Вярно, какво значат някакви си 300-400 хиляди души! Утешителното е, че и лекарите си се лекуват и един друг! Ха-ха-ха!

Браво! Едно от малкото смислени неща, направени от БАН напоследък! Време е да им се секне малко лъжливият бизнес на хомеопатите, които са долни измамници и престъпници и естествено таргетират най-уязвимата част на обществото-ниско образованите и не особено стабилноте психически.

Ха сега се успокой и иди да си изпиеш лекарствата.

Хайде сега отивай да ядеш черен дроб от берберска патица, барем ти мине грипа :D простотията ходи по хората. Проверявайте си източниците на информация, четете състава на всичко и се опитвайте да намерите истината.

Като ти чета поста, май не ще да си с високо образование! Или може би си имаш купена диплома!

Повечето хора не се доверяват на хора, които са по-умни от тях!

Напротив,интелигентните и добре образовани хора ползват хомеопатия! Вие от тях ли сте?

Това изявление мноооого ми прилича на доклада за АЕЦ Беляне .... :)))) платена публикация !!! Браво БАН!!!!

Да вземат да се осведомят малко относно това, как индианците в Южна Америка векове наред лекуват болните си именно и само с природни средства от растения. После да говорят глупости. Мухлясали старци.

А Вие се осведомете,много моля, за разликата между хомеопатия и лекуване с растения (фитотерапия). Ще ви помогна малко - нямат нищо общо. Хубав ден

моля намерете статистика за продължителността на живота във въпросните индиански племена.. те живеят близо до природата, не ядат съвременни боклуци и "химия" и се лекуват с билки... колко живеят??

Откак орките в БАН взеха да си осмислят съществуването с партизански изпълнения имам надеждата, че света ще стане наистина по-добър. Разчитам, че след като се преборят с хомеопатията, ще обърнат внимание на фармамафията. После ще създадат ваксини без грам странични ефекти и ще обучат изключително кадърни лекари, които във всеки един момент ще да поставят правилната диагноза и ще проведат нискоструващо адекватно лечение. Просълзявам се от умиление към тези достойни генно модифицирани организми.

Чета коментари и си мисля - ами май по-добре да я преподават тая хомеопатия, та поне да знае бъдещото поколение лекари какво иска народът и какво представлява това реално. Има търсене, явно породено от безкрайно недоверие в традиционния лекар, това няма да секне. Както в много друго случаи, например с ваксините и конспиративните теории - взел някой твърдение на някой псевдо специалист (да кажем от БГмама), посочил общ враг - да кажем фарма индустрията, и ето "по-осведомените" от нас вече се кълнат в истиността на това или онова. Само последно ще попитам - кой я произвежда хомеопатията ако не фарма индустрията? И глобулите не са евтини, по 10 лева опаковчицата, но нали е "алтернативна" медицина, явно е по-добра от нормалната.

И станеш един зрял наблюдател, ще разшириш кръгозора си и ще знаеш кое е конспиративно и кое не, даже и кой произвежда хомеопатията. Ще рабереш и че алтернативите възникват там, където нормалното не е съвсем такова. За ценово сравнение, лечението на грип което в последно време не минава без вездесъщите антибиотици, струва минимум 30. Та проблема не е в цената драги ми смехурко, а в правото на избора.

И все пак поназнайвам и аз някои неща! Например, че в пъбмед няма и до днес побликувано клинично изследване, което да показва по неоспорим начин,че хомеопатията действа повече от плацебо. Знам също, че вируси (сред които е и грипът) не се лекуват с антибиотици! Усложненията и вторичните инфекции са друга тема! А правото на избор никой не ти го оспорва!

Бъркаш се, опаковчиците са повече т 10 лв. И хомеопатията я произвеждат ангели и феи, дошли от други измерения, сдружени с делфините и пчелите. Няма фармамафия тука, няма бизнес за милиарди, не. Само радост, възхвала, лекота и мир.

В българската народопсихология вярванията имат озобено значимо място. Българина вярва на врачки, гадателки, баятелки, на слухове, на жълти вестници, на турски сериали, на телефонни измамници, на реклами, на пирамиди и какво ли още. Разбира се, че вярва и на хомеопатията! НЕ ОТНЕМАЙТЕ ВЯРАТА НА БЪЛГАРИНА!!!!!!

Като цяло "няма сериозни научни доказателства" за дейността на БАН. Атаката срещу хомеопатията си е част от конспирацията на новия световен ред. хомеопатията действа на първо на психо-емоционално фино ниво след това на физическо и настъпва оздравителен процес. Т.е човек става осъзната балансирана стабилна личност - такива не са нужни на новия ред. Трябват им хора вързани за фармацевтиката , банките , налудните структури изпиващи ресурса на човека. Идеята за джендърите също е в тази посока И там се цели дестабилизация на личността. колкото повече нестабилни чюде има толкова по-лесно се манипулират .

Ако вярваш повече на хомеопатията отколкото на хуманитарната медицина, би ли се лекувал с хапчета при възпален апендицит, или ще отидеш в хирургично отделение?

най-добрия хомеопат, когото познавам е един приятел, който дълги годи по соца беше селски лекар. В кабинета му освен всичко имаше и голяма стъкленица с надпис "AQUA NUDA", която той отсипваше с капкомера в шишенца на бабите с непрекъснати оплаквания. Продукта беше много търсен заради отличния ефект върху здравето, според самите баби.

Хомеопатията Е МЕНТЕ и това отдавна вече НЕ Е тайна за никого ! Съвсем неслучайно в Братска Русия Я ЗАБРАНИХА изцяло ! А там и медицината и като цяло науката е доста на ниво , което е всепризнато дори и от най-заклетите Русофоби ! Единственият "ефект" от тази "терапия" е ПЛАЦЕБО ефекта ! За който , разбира се , тарикатчетата от хомеопатичните лекарствени фирми си прибират доста добри парички ...

В голяма грешка си. Очевидно нямаш НИКАКВА представа за какво иде реч. Темата е много обширна, затова ще ти кажа само, че хомеопатията търси и се бори с причините за дадено заболяване, докато медикаментите, които масово се изписват от лекарите "потискат симптомите"...

Много е забавно, а всъщност и много ЖАЛКО, когато мастити учени от БАН правят ПРЕРАЗКАЗ ПО КАРТИНКА, без дори да се замислят за проверка. СУПЕР елементарно е, да се планира адекватна проверка на действието на най-популярните и ефективни хомеопатични продукти, да се проведат съответните изследвания и чак тогава да се направи обосновано заключение. Тук обаче директно се отрича нещо ....без дори опит за проверка. Намирисва силно на платена акция от фармацевтичната мафия. И за капак БАН искат пари за наука а правят ПРЕРАЗКАЗИ по КАРТИНКА.

Мислете малко... Хомеопатията да не би да е безплатен продукт, идващ от космоса? Нали и зад него има компании и интереси!

Това трябва да означава, че няма безплатен обяд, нали ??? ...е поздравявам ви за ГЕНИАЛНОТО ПРОЗРЕНИЕ!!!! и сега директно, МОЙ ЧОВЕК, дори и билки да отидеш да си купиш от някой дядо билкар, пак ще ти поиска пари ... така е устроен света - труда и знанията се заплащат.

Ще съм крайно изненадан като видя кои академици са подписали това становище за пред медицинските университети, ако между тях се окажат разработчиците относно влиянието на вълната на Шуман. Тогава поемам ангажимента за създаване движение за отстраняване всички пенсионери от работа и консултиране на учените от БАН. Там няма нужда от болни мозъци, а от знаещи и търсещи личности, които не разчитат на лаврите от младостта си отпреди 40-50 години.

Тои с праховите частици може да се лекува, но БАН си мълчат.

ДО ГОСТ Не мога да разбера,откъде полуграмотен тъпак като теб има самочувствието да се произнася компетентно по въпроси,от които хабер си няма...казано е-само на глупака всичко му е ясно...

Ех, хороскопа ми предрече, че ме очакват тъжни новини. Но нищо, ще пусна малко запалена тоалетна хартия в тоалетната за да си оправя чакрите и ще се моля за алтернативно спасение, след като ми отнемат лековитата водица :/

Изглежда, че японците са много глупави, като са забранили хомепатията. понски учен, който отговаря за здравето на император Акихито, както и редица лекарски сдружения осъдиха хомеопатията като медицински "абсурд" и призоваха лекарите да не се занимават нея. "Не мога да не бъде дълбоко озадачен" от факта, че хомеопатията печели популярност сред лекарската общност в Япония, заяви Ичиро Канадзава, председател на престижния Японски научен съвет. "Хомеопатията не признава науката", посочва Канадзава, на когото освен това е възложено да следи здравето на монарха.

Намерението е просто: потенциалният купувач, след като прочете тези ХУЛИ, ще помисли неволно: струва ли си риска или може би е по-добре да отиде в аптеката за стария познат парацетамол (защо ли забранен на много места по света) и да се лекува по старомодния академичен начин и път към ? А какво ще стане с черния му дроб или бъбреците г-да АКАДЕМИЦИТЕ ще му дадат надежда, че като станат по на сто години ще продължават да го напътстват към края на неговия неоценен от тях чужд живот.

Колко ти платиха докторе?

Дали хомеопатията не е поредната невинна жертва в борбата срещу псевдознанието, както са били включително генетиката, кибернетиката, цитологията, социологията и дори екологията? За епигенетиката нашите академици също коментират, че е извън науката. Английският биолог, носител на Нобелова награда Питър Медавар още в началото на миналия век казва: генетиката предлага, а епигенетиката разполага. Епигенетиката се превърна във връзка между околния свят и гените, която учените търсиха толкова дълго. Тя най-накрая постави всички точки на мястото им в повече от един век на борба и дискусии за социогенетизма и биогенетизма. Дали ХОМЕОПАТИЯТА не е поредната набелязана УЖ ПСЕВДОНАУКА. Чудно защо ли господата учени от цял свят все още не са в състояние да разчетат повече от 2,8% от човешките гени, а ДАВАТ КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ ЗА НЕЩО, което не знаят и не желаят да опознаят.

Информацията и квантовата теория са в основата на хомеопатията, но тези двете познания не са за нашите възрастни учени. Явно БАН, ако желае да продължи да съществува трябва да спазва законите на България - пенсионерите да си стоят в къщи и да дават мнения само относно личното си битие, ако някой въобще ги пита за нещо си ....

Вие къде учихте квантовата теория? Защото аз я учих в университета и съм физик. И трябва поне да знаете, че квантовите ефекти като "памет на водата" съществуват от порядъка на пикосекунди (няма да пояснявам какво е това). Дори и да имаше такова нещо, опитайте се за няколко пикосекунди да приготвите вашето хомеопатично "лекатство" и да го изпиете. Пожелавам Ви успех! Неграмотните обясняват нещо, което не съществува с нещо, което не разбират. Оттам и цялата заблуда. Жалко!

За което знаят, за това говорят. Ако успееш да докажеш действието на хомеопатията, може да спечелиш Нобелова награда. Но досега няма никакви доказателства. Иначе би трябвало да се замислиш следващия път, когато отидеш на басейн. Някой се изпикава там и водата в басейна става силно потенцирана с всичките вещества, които са съдържали в урината. Все едно си взел силна доза противозачатъчни, антидепресанти, антибиотици и др. медикаменти, които е пиело лицето, пикащо в басейна. Мале, ако хомеопатията е вярна, то и на море не трябва да се ходи. Представяте ли си колко хомеопатична тогава водата в Световния океан???

Г-н "учен", от снощи се опитвам да Ви насоча към основата на хомеопатията - ИНФОРМАЦИЯТА, но ... това е за мислещите, знаещите и търсещите, а за болнавите - химията от преди сто години им стига - резистентни бактерии, ретровируси, лъчения, "УМНИТЕ ВИ ХИМИКАЛИ, ГМО ..." и т.н.

Ето за това говоря, че българската псевдо наука е двигателя на световната ПЛАТЕНА наука, което е видно от становищата на "знаещите псевдоучени".

Човек, който не вярва в Бог, вярва на всичко останало (хомеопатия, ясновидци, магии, извънземни, чакри, толерастии, джендъри и др. странни и извратени неща).

Не е случаен и фактът, че страната е усвоила 100 млн. евро в рамките на Хоризонт 2020, което, изчислено на глава от населението, е най-високият процент в ЕС за тази програма. Моделът на икономическо развитие на Кипър, стъпващ на триъгълника научни изследвания иновации предприемачество, е в центъра на новата Интегрирана национална индустриална стратегия за периода 2017 - 2030 г., която предстои да бъде официално представена, обяви икономическото министерство на страната. Целта е да се създаде солидна, интелигентна и технологично развита индустрия, която да допринесе значително за развитието и конкурентоспособността на икономиката и благосъстоянието на гражданите, чрез разработване на иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност, се казва в официалното съобщение на ведомството. Едно от новите предложения за насърчаване на тази трансформация е освобождаването от плащане на ДДС при покупка на машини и услуги, които ще бъдат използвани единствено за научни изследвания и развитие на иновативни идеи. Специално ще бъде подпомагано създаването и растежът на иновативни бизнес клъстъри.

С редица политически и икономически мерки правителството на Никос Анастасиадис подкрепи сектора на научните изследвания и иновациите като стимул за икономическото възстановяване на страната след дълбоката финансова криза от 2013 г. Кипър инвестира близо 400 млн. евро в модерни университетски и изследователски структури, като част от средствата са осигурени от европейски фондове и Европейската банка за възстановяване и развитие. В действие бе въведен пакет от данъчни облекчения за инвестиции в иновативни предприятия и специално в стартиращи бизнеси. Създадена бе институционална рамка за трансфер на ноу-хау от държавните университети до предприятията, т. нар. университетски производства, които насърчават взаимното свързване на научните изследвания с реалната икономика, производството и пазара. В сила е и програма за стартираща виза, която дава възможност на млади предприемачи с иновативни идеи от държави извън ЕС да правят бизнес на острова.

Тези с памперсите от бан да вземат и да спуснат в някоя дълбока пещера безполезните ситикви и да ни оттърват от безмисленото си съществувание. Започнаха да се държат като милата ни родна църква - за нищо не стават и работа не вършат, но отвреме на време се питват да разлаят кучетата, че поне да им се спряга името, та да не забравим, че съществуват!

направил и една крачка в развитието си. Хомеопатията има своето място в мобилизирането на имунните сили на организма да се бори. Много са болестите, които са в обсега на хомеопатията и работа точно на БАН е да формулира двете групи болести, мястото на хомеопатията къде е. Вместо това е лесно просто нещо да се отрича.

Хомеопатията- лекарства на билкова основа, за разлика от лекарствата произведени от фармацевтиката, които са химия и затова десетки пъти по скъпи! Фармацевтичната промишленост, като най-печеливша /повече от търговията с оръжие/ няма сметка от евтини лекарства! Фармацевтичната промишленост спонсорира медицинските институти...Просто и ясно! Само се загледайте в рекламите по телевизията,по-голямата част са на лекарства.

Нямаш абсолютно никаква представа какво представлява хомеопатията. Това не са лекарства на билкова основа а са "лекарства" със СЛЕДИ от активно вещество. Разбирай в едно хапче я има я няма 2-3 молекули от нещо, за което се твърди, че може да лекува.

много хора все още бъркат хомеопатията с фитотерапuя

.....хомеопатични......

Който се лекува с хомеопатия, обикновено като излиза гледа нагоре за кемтрейлс и псува като види, гледа телевизор с шапка от алуминиево фолио, боледува по 2 пъти на месец, за което обвинява американците и обяснява как иначе е много здрав само благодарение на хомеопатията, смята, че ваксините са края на света.

най-безболезнено ще е да се закрие.

ха сякаш фармацевтичната индустрия няма финансови интереси :))))))))))

Има, точно затова всичките им продукти са поставени под строг контрол и не могат неограничено и безпрепятствено да се продават на пазара. Както трябва да стане и с екстрактите от биволски тестис, спиртен извлек от австралийски див орел и други подобни.

Занимаващите се с хомеопатия обикновено и са и тези, които са против ваксините. Макар и да не знаят, че без ваксини вероятно нямаше да са живи, ама това е друга тема. Лошото е, че дори дипломирани лекари "забравят" тези очевидни неща.

нещо нестава ясно какво е хомеопатията..?????? натурална медецина или химични съставки на базата на аптекарската зган ..............................аз съм за натурална медецина със намесата на конвенционалната до някаква степен ...........проблема е че натуралните съставки немогат да се патентоват и затова аптекарския тероризъм си прави негови които в повечето случаи неработят иначе ............хирурзите трябва да са на почит заштото те наистена си вършат работата

...медИцина и наистИна

Веганството отключва шизофрения поради липсата на витамини от групата В , хомеопатията ни убеждава, че лекува рак, но не го прави. Има частични успехи и то поради отказа от химия и храни, което си е пречитване на организма, но не и лечение, затова човек трябва да е преди всичко осведомен и внимателен с добрите пожелания. Хомеопатията е твърде несериозна, когато има нужда от хирургия, но и не би трябвало да претендира за нещо повече от разумното пречистване на организма. Истина е, обаче, че има макар и ограничен кръг хора с репродуктивни проблеми с хомеопатия са постигнали повече отколкото с лекарства и ин витро. Поне засега не е постигнала повече. Тежки сериозни болести не се лекуват с хомеопатия.