Какво казва БАН за АЕЦ ”Белене”

Публикуваните днес доклади на БАН за енергийната стратегия на България и за изграждане на АЕЦ “Белене“ дават отговори за ефективността на такъв проект.

Обратно в новината

Коментари - Какво казва БАН за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На България много електроенергия не и трябва.Ние нямаме тежка ,лека ,хранителновкусова промишленост ,нямаме селско стопанство в цялото му разнообразии ,нямаме животновъдство ,нямаме наука и развой, така ,че не ни трябва ел .енергия.За няколкото лумпенски реалити програми , с които населението е държано под социално -икономическа наркоза ,ще внасяме ток от чужбина , същото се отнася и до чалготеките ,курортите за лумпено-дегенерати и т.н.Ако тока произвеждат от няколкото все още работещи български ел.централи ,ще го купуват подходящо оскъпен от някакъв чуждестранен посредник ,установил се в България с помоща на спонсорираните от тях български политици ,които са по-скоро търговски пътници, разпродаващи българските активи и богатства

Няма непродаваем ток. Веднъж тръгне ли по жицата цената му може само да расте. ползващите или не ползват или плащат. Каквато кажем ние цена. Много важно, че някъде си токът бил евтин

В момента плащам на Държавата Чехия (нейна фирма) 95,8 евро за мегаватчас консумирана електроенергия. Много правилно се направиха необходимите промени в образователната система в българия - нито един коментиращ статията не е посочил колко плаща и на кого, много правилно БАН (пралилно наричани "Членове на БАН" за разлика от говедата в стадата които се броят на "Глави" - кой какво има и каквото цени) е написал предвижданията си.

НИЙ ПАК СМЕ ТУК ! И аз , и аз ! Р.Овч.

Реакторите са си хубави. БИХА могли да бъдат рентабилни. НО НЕ и в дива мафиотска кочина като нашата. Блеене ще се строи вечно, защото мафията се храни от кражби, не от нещо, построено за род и Родина. НЯКОЙ трябва да налее 10 милиарда евро за да тръгне аферата. После ще се окаже, че всички оценки и разрешителни трябва да се правят наново. После ще се бракува оборудване за пореден път. После ще се наливат нови основи. После ще се удължават срокове. И т.н. и т.н. .... А ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ЩЕ ТЕКАТ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ. А познайте от чий джоб... И помислете малко след 30 години какво ще е останало от населението наоколо....

МАЛКО БРЕМЕННА. А къде са ония 90 сценария от предишния вариант, в 90 от които АЕЦ Блеене е на загуба? И... май някой е забравил да спомене думата ЛИХВА и дребната подробност че се дири Инвеститор, дето да вкара 10 милиарда евро и да си чака парите 30 години... а може и 40. Да не говорим какъв ще е цветът на материала тогава..........

От 5 сценария 2 били положителни. Аз имам 2 сценария за победа над Григор на тенис. 1. Ако е с вързани ръце. 2. Ако е с вързани крака. Тези жалки нищожества просто трябваше да напишат, че проектът е неефективен.

Срамувам се че живея в държава в която три милярда могат да се дадат за площадка и подготовка за АЕЦ без предврително да е направена сметката дали тя ще бъде рентабилна. Отделно се правихме и на цигани пред руснаците с опитите си да не платим произведеното обурудване за което те нямаха вина.

Тези три милиарда бяха част от корупционната сделка между руснаците и петата колона. Реакторите бяха платени без дори да се обжалва решението на арбитража. Тези действия действително са позорни.

Какви гащи са ти изчезнали бе,гольоооо .... Заднукът ти лъщи гол,а тиквата ти куха. На теб не може да ти се обясни нищо. Кънтиш на кухо. Имай поне малко уважение към загиналите,за да живеят сега кухите тикви като теб. Гащи никога няма да имаш. Не са ти нужни. Оди гол!!!!!

Как само се активизира прогейтър мрежата. По елементарният изказ и цинизми ще ги познаете и дежурните клишета, които са оборвани стотици пъти, но важното е те да си врещят. В България не трябва да има атомна енергетика, въпреки че е най евтина и най печеливша и няма начин и при най крупните злоупотреби, на които са способни, крадливите ни управници, да бъде на загуба. Причината е, че държава с атомен реактор не можеш лесно да я нападнеш и да я разпарчатосаш. А ако е политически и етнически нестабилна (както много им се иска на едни чужди да ни направят), трябва да и се осигури помощ. Освен това наличие на атомни реактори и досег до ядрено гориво, е стъпка към създаване на атомни оръжия. Всички нови, атомни сили от Израел насам, така са започнали. И те не искат нови членове в клуба. Дори се ужасяват от такива перспективи и правят всичко възможно да ограничат ядрените мощности в световен мащаб. Особено за държави, които не харесват, а ние българите не можем да си позволим, да си правим илюзии. Нашата атомна енергетика вече е с краен срок на унищожение, според плановете на чуждите разузнавания. Сега ни залъгват, че последните два реактора, щели да получат удължаване на срокът на експлоатация, докато изпуснем възможността да започнем строеж на следващата АЕЦ. После изведнъж ще намерят административни спънки и за това и ще преминем само на скъпа зелена и кафява енергия и внос. Така дори ще са на печалба. А на овцете ще се пробутват измислени цифри, апокалиптични, лъжливи цени и ще се измества фокусът, докато си използват лимонките и купените еничари като Цвъ-Цвъ и разни псевдоикономисти, за да спрат проектите ни в тази насока. А това, че ще ни нанесат милиарди загуби, ще застрашат националната ни сигурност и направят икономиката неконкурентноспособна. Това са си наши проблеми, те си имат други цели. Въпросът е, колко глупаци има в тая държава и дали все така ще минава номерът,при очевидни факти?

Тъпа ушанке, стройте си я в Русия тази централа. Стойте далече от България.

скъпо и прескъпо. И 100 квидрилиона да струва не ми пука. Само да е изпълнено условието - руснаците да си я строят за тяхна сметка и да си навират прескъпия ток отзад.

Русофилите ще им облекчават мъката, като и те солидарно си навират отзад скъпия ток.

Не са 6 - 7 реактора се построиха по времето на социализма. Имаше и един изследователски реактор на БАН, до ХМС, 2 МВ мощност, И него го закриха майкопродавците ! А не произвеждаше оръжеен уран, произвеждаше изотопи за медицината, за раково болни хора ! Но как така поробена България ще има наука - всичко нарязаха !

еееей робчетааа искате ли централкаа... а поточеее...

Да ви издам една тайничка...АЕЦ Белене и Южен путок никога няма да има това са смукалки на вашите парички робчета...чао!

Чао, чао... И не забравяй хапчетата... особено розовите...

Аз,като влашка циганка, предлагам,ние от БКПто, ДПСто и ЕВРОРОМАта да си направим едно БЕЛЕНЕ и да вкараме там всичкото ГЕРБ и СДСто. Тогава братушките ще ни дават всичко без пари.....

Личи си, че си тъпа като галфонка, яхнала крава, акъл от теб не щем.

Най-много да ти дадат един дебел грездей. Само първия път безплатно.

АЕЦ Белене ще се построи. Както и лифта на Банско. За съжаление и двата проекта ще се реализират твърде късно.

Много удачно сравнение.

Сега себестойността на тока с всичко, дето "учените" са наблъскали в първоначалната цена (гориво, охрана, ремонти, труд, охрана и т.н.), от старичките 30-годишни реактори е 3-4 ст./КВтЧ. Питам как ще стане така, че енергията от новопостроените блокове да струва 90 евро/мегаватчас, тоест ок. 17-18 ст./КВтЧ? Как?

Никой не може да сметне особено добре какви ще са тия цени в бъдеще. От БАН просто са се застраховали да не направят груба грешка и са сложили цена дето да изглежда разумна (след 10 години цените на дребно сигурно ще оправдават тая цена). Умният докато се наумува лудият се налудува, да я строят че ми писна да гледам как харчат пари по "консултантски" и гьолове, да бяха я построили преди 20 години.

Само необразован индивид може да зададе такъв въпрос. И това ли трябва да се обяснява?!

Е, хайде, образованата, обясни де! Ама не можеш, щото в кратуната малките сиви клетки са дефицит.

Смотльо, Първо АЕЦ Козлодуй е построен и платен с наши пари и съответно ни излезе през носа. Второ, АЕЦ Козлодуй продава на 5,5 ст и печалбата му идва основно от продажбите на свободния пазар. на 7 ст. Някой жестоко те е излъгал за 3-4 стотинки. Трето, държавата е поела всички лихви по кредитите за построяването, което както казах ни излезе през носа. Четвърто, държавата в лицето на НЕК държи и плаща за складовете за отработеното гориво и времето за складиране със всяка година расте, защото се виждат неща, които навремето не са били ясни. Пето, цената на строежа и лихвите влизат в цената на Белене, което го няма при Козлодуй. Шесто През по-голяматачаст на годината консумацията ни е под 4000 мегавата и Белене трябва да спре работа има и още, но толкова ти стига

Смотаняк, Първо, през носа ти могат да излизат само сополи. Второ, АЕЦ продава в момента тока на регулирания пазар за 4.5 ст., и то най-вече заради удължаването на срока на реакторите с още 20 години. След време пак ще започне да продава на по-ниска цена, ако тази ти се вижда много висока. Трето, нищо не е поела държавата, ами централата отдавна се е изплатила. Четвърто, разходите за отработеното гориво не са толкова големи, колкото ги описват, а за това, че трябва да си ги държим у нас, дръж отговорен ЕС. Пето, казал си тотална глупост, по-добре си я изтрий. Шесто, съвсем скоро всички тецове в ЕС ще бъдат забранени. Седмо, виж първо.

Що никой не казва колко струва поддръжката на вече затворените реактори? - ами на цяла затворена централа? - ами съхранението радиоактивните отпадъци? - нали вече не ги пращат на братушките?... Апропо, руснаците вече си взеха печалбата от реакторите. Тези които ни ги натресоха пак са ненаказани. В България никой, никога не е мислел за Родина, Нация, Народ. Всички преследват собствения си интерес, в който ролята на народа е сведена до... брашнян чувал.......

80% !!!

АЕЦ БЕЛЕНЕ е "жизненоспособен" само за Росатом и местните руски подлоги-рубладжии. Другарят Гоце Първанов си накупи хотели за милиони а за нас останаха дългове за милиарди.Днешните рубладжии от Герб-Бсп-Дпс-патрЕотите също са напазарувани от ватенките.

Е не е така де. Че е в руски интерес да я построят е, но друг няма кой да я направи след като вече са купени и реактори и т.н., така че опциите ни са да се строи Белене или да нямаме достатъчно мощности след 10-20 години.

Точно там е лъжата.Имаме предостатъчно мощности и няма да ни трябва аец.Никой не строи аец само за износ с държавни средства.

Айде замълчете за малко, това го знаем, от години го повтаряте ! Какво общо имат хотелите на Първанов, в момента той обажда ли се ? Само вие се обаждате. Млъкнете за малко, да чуем учените. Ето 6 варианта - три печеливши, 3 рисковани. Да прочетем, да обсъдим, да чуем кой как го разбира. Че тука има и специалисти, има инженери, сигурен съм че и атомни енергетици ще дойдат и ще напишат нещо интересно и вярно, ако не ги отблъсквате с вашите досадни Ctr-C-Ctrl-V на дойчевелските измишльотини. Ние майкопродавците Татяна Ваксберг и Андреев ги знаем, да чуем българските учени.

Знаем ги вашите инженери и пр."специалисти" - напазарувани копейкаджии и откровенни руски подлоги. Жалки ,дребни човеченнца -и майка си ще продадете за матушката или за копейки.

Цялото увъртане и лицемерие цели да се вкара държавата в този корупционен и вреден руски проект. Но държавата няма пари, тя харчи парите на българските данъкоплатци. Ако се намери частен инвеститор, нека го строи. Естествено, че няма да се намери такъв. А петата колона не иска да плаща, тя иска да обслужва руските интереси и да краде.

Защо да е корупционен, като това са най-евтините реактори на света? Искаш да кажеш, че корупция = евтин продукт и икономия. Така ли, умнико?

Ти явно си нискоинтелигентен и необразован. Евтин и ефективен са различни и несъпоставими неща. Никой, който участва в този проект не го прави безвъзмездно. Корупцията е огромна.

какво стана с 26-те млрд? Плашеха ни какцентралата щяла е да е колосалните 20 млрд. А после с лекота взеха 26млрд и никой не разбра къде са, освен може би 3млрд в биткоинти,които като се срине биткоинта ще битаме боко дали ще ги връща от тези неговите?

При два блока по 1200MW и 90 евро/мегаватчас означава близо 2 милиарда евро приходи за година. Или приходи от 4 милиарда лева на година. От къде при тези колосални приходи ще дойдат загубите?

Кой ще се съгласи на 90 евро бе шматарок?

stan_posta@

Добре де, тогава по 38 евра/MWh, сегашна цена. Която няма да падне. При два блока по 1000 MW, 7000 часа натоварване в гоината прави 1 милиард и 42 милиона лева. И няма да има пари за гориво, заплати, лихви и главница по кредита ? Откъде ще дойдат загубите ? Кредит руснаците ни дават. Щом ни го дават, значи са сигурни, че ще се изплаща. 1 милиард лева за година приходи. И няма да стигнат !? 60 години ще работи централата - 60 милиарда лева няма да стигнат да се изплати заем от още 5-6 милиарда евро ? При 3.5% лихва ? Защото 2 милиарда вече са платени. Хм, май на американците не им се иска някой да им конкурира сладкия "бизнес", нямащ нищо общо с пазара, с Мариците - дето работят на гарантирана печалба. И немците май не искат да изтърват сладкия бизнес със перките, дето работят на 3 пъти по-висока цена. И западните банки не искат да изтърват сладкия "бизнес" (то жива далавера) с фотоволтаиците, дето са на 5 пъти по-висока цена. За тях пари има, за българската централа, дето ще работи в конкуренция с целите Балкани - няма ?

Много просто. Такива приходи няма да има. И сега мощностите надхвърлят 3 пъти потреблението. Съседните страни строят нови мощности, така че износът няма да бъде достатъчен. Но разходите са гарантирани.

Според някои коментиращи тука, 20 млрд. евро за електроцентрала, която ще произвежда огромен непродаваем излишък на огромна цена за 3 поколения напред не е нещо лошо даже е добре за благото на народа.. разбирам ви роби..

Електроцентрала не може да произвежда излишък. Електроенергията не може да се складира.

Тва е енергия, която реално се губи и не се оползотворява глупчо през 2015г АЕЦ Козлодуй произвежда 11, 12 млрд. киловат часа излишък и той н е се складира или разпространява ами просто се губи!

Ако искаме да оцелеем като държава, трябва да мислим за дългосрочни енергийни мощности. Отказахме се да бъдем транзит на газ, сега да се откажем и от независима енергетика ли? ТЕЦ-овете скоро ще затворят, също и съществуващите блокове в Козлодуй. Да караме само на ВЕИ-та е и невъзможно, и смешно. Всички държави около нас строят енергийни мощности. Ако не вземем мерки, след 20 години децата ни ще плащат чужд ток (ако има кой да ни го продаде). Време е управниците да мислят дългосрочно за тази държава. Иначе скоро просто ще изчезнем.

Дурак, Белене е икономически несъстоятелен проект в земетръсна зона. Кого лъжеш, че си българин? Ти си един мухльо и смотаняк от С. Азия.

4 от 5 сценария на БАН го намират печеливш, не се напъвай толкова.

Взеха 15 млн. и започнаха да слугуват!?

Много празни приказки с които да се оправдае нечия некъдърност. Явно се подготвяме за спирането на реакторите и поскъпването на тока.

При два блока по 1200MW и 90 евро/мегаватчас означава близо 2 милиарда евро приходи за година. "Старците" тотално са объркали сметките.

Глупчо, няма печалба, има загуба.

колега ако магазина до теб продава същата стока за 70 евро а ти искаш 90, колко ток ще продадеш а????

Отвратен съм колко празни приказки са написали само и само да не се изгражда тази централа, а никой не отчита това, че живота ни поскъпва с дни и след 10години разходите за централата ще бъдат смешно в сравнение с тези, които сега ни ги цитират...., но след 10 години като искат да си зареждат колите на ток тогава да видим колко скъп ток ще ни продават.... предполагам ТАЦ-овете на американците са по-скъпи и затова ни продават два пъти по-скъп ток от останалите доставчици на електроенергия.... Явно решиха, че вече сме безкрайно затъпели и няма как да осъзнаем как ни лъжат безобразно. За няколко милиона за наука и продадоха и майчиното си мляко!

Що да са се продали бе, от изнесеното в статията доклада го интерпретирам като "за" строежа. При 4 от 5 възможни сценария сметката излиза - какво повече може да иска човек. Единственото "против" е това, че ще се зарежда пак с руско гориво, т.е. тая зависимост няма да се премахне. А и вкарването на още една зависимост пък отдругаде не го виждам като особена "независимост". И е пак по-добре да има централа макар на руско гориво отколкото тия пари да бъдат просто изядени и изсрани и да нямаме нищо.

Какво лошо има руското гориво? Вече колко десетилетия се топлим с такова. И тока ни от АЕЦ-а е един от най-евтините. Или просто си си заклет малоумен русофоб?

Ушанке, ти си глупак и неграмотник. Няма кого да излъжеш.

заради неграмотните ни политици, самоизбиращи се с измами, в 21 век другите ще са с електромобили, дори електросамолети, ние ще сме с въглища и режим на тока, който ще е внос! По-вредно от нескопосан политик няма!

Не знам какви гаранции за бъдещите 30 години очаква някой да му бъдат дадени, та да се реши на нещо. В 4 от 5 сценария сметката излиза, вече има някакви платени реактори и куп потрошение пари за "консултации". Просто го постройте това нещо бе, тия пари дето ще отидат в строежа ще отидат в нови "консултации" ако не се построи така или иначе.

"Разходите при функционирането й в следващите години са огромни и включват купуване на гориво, заплати за работещите в двата блока, поддръжка на централата, разходи за обезопасяване на отработеното радиоактивно гориво и още куп пера." Аланкоолу, това са част от оперативните разходи на всяка централа и не влизат в цената й. Все едно при покупката на кола да смятаме и бензина, резервните части, маслата и филтрите в първоначалната цена.

ако изчисляваш, колко ще ти излезе километър с новата кола, то трябва да гледаш и тези параметри, които си отписал. Иначе може да си построим Белене за тези пари, ама да не работи.. че токът ще ни дойде скъп.. обаче кредитите към руските банки ще си се плащат....

Е цената на kWh дето са сметнали е съпоставима с конкуренцията в района де. Няма как да се конкурира с отдавна работещи неща като Козлодуй, разни ВЕЦ-ове и т.н. Стигне ли се до такова чудене най-добре да се действа, чуденето само ще струва повече.

Абе нали ще трябва оборотен капитал за да заработи таз централа.

И с БАН и без БАН...ставаме еБАН.

Ей така се защитават национални интереси от сороси,щом е руско е боклук,а щом е анериканско и скъпоструващо ни е прекрасно,макар че ни трови,а иначе си куоуват ток от руски реактори евтино,за такива си трябва направо до стената,а созе да го топнат в кенефа на двора

от бан слагат около 3 милиарда и за кражбите,те са към цената

Абе както и да го смятаме, и с БАН и без БАН, предвид че за 28 години се стопихме наполовина, след още толкова време никаква АЕЦ не ще ни е нужна. Или отсега мислят с перспектива? За орките!

"Учени", лизачи. След като тиквеника ги остави без бонуси след първият доклад, та чак на протести се вдигнаха, те побързаха да се поправят. Изтъргуваха си научните степени срещу мизерни надбавки към заплатата, долни лъжци. И на децата вече е ясно, че въпросът с АЕЦ Белене е политически, а не икономически. Няма как да не е изгоден строеж на централа, с най евтините реактори, които някой е купувал последните десетилетия. Но разбира се ако го градят обръчите на дребните мошенници - тиквата и физкултурника, ще са на цена - теглото си в злато, като магистралите и оградата. Иначе трябва да си пълен идиот за да си на загуба в такава ситуация, да се чудиш как всички останали са на печалба? Но това е играта на мафиота-пожарникар, или по-точно лобитата, които му дърпат конците, за да станем пазар за чужд ток и да ни се увеличи още повече цената, че да сме и изгоден пазар - да убеждава с псевдо-факти и лъжи, колко бил проектът на загуба. Тая игра я играят тези лобита от години. Преди беше на загуба заради кражбите, сега директно си слагат някакви, измислени милиарди, със съдействието на евтините глупаци от БАН. А междувременно тиквеника тихомълком ще разпродаде евтините реактори, още преди да ги е изплатил от бюджета, оборудването и теренът и ще сложи кръст на проекта окончателно. Както направи с въоръжението на армията, болници, мвр и всякакви институции и учреждения, от които може да изтегли пари за магистралната си мафия, през която препира бюджета. Краде повече и по нагло и от постната пица. Ама блейте си овце', избирайте си ги, гледайте си босфор тв и слушайте на еБАН глупостите, писани за 20/30лв. коледни.

ти защо не стана ядрен физик или икономист, че да може с името си да застанеш и да убедиш някой, че трябва да купува по-скъп ток, вместо да си купува примерно храна.. или дрехи.. или книги...

Съгласен съм Ибрика е по лош от мошеника. "Учените" от БАН се продоха много бързо за жълти стотинки. Просто потвърдиха, че жалки продажници за жълти стотинки. Работя в АЕЦ Козлодуй от много време и мога да кажа, че Ел. Енергията от атомната централа е без конкуренция. Смятам, че така ще бъде и за в бъдеще. Със затварянето на блок ове от 1-4 ние престанахме да бъдем износители на Ел. Енергияи се лишихме от сигурни печалби за страната. Ако не се построи Белене ще станем сигурни вносители на Ел. Енергия при всички случаи на цена по висока от тази от Белене. Освен това, по ниска цена за нова ядрена мощност от руската няма да намерим.

можеш да отнемеш на сила, но нищо не можеш да дадеш на сила, а най-малко, - разум!

Аа, грешите! Забравяте за западната "демокрация и ценности"! Те не се раздават по желание!

Еее, ако хилядите ,които са дали живота си за да ни освобождават,за теб е БЕЗПЛАТНО........нямам думи за простотията и глупоста човешка.Българинът заслужава да бъде роб!!!!

Кой си ти бре, да не си или си от освободителите ,че си тражим гащите ,че ми изчезнаю

Малко ми са странни тия 10млрд. за изграждането, при положение, че по голяма част от бетоновите работи по площадката са направени, оборудването е закупено, а електрическата инфраструктура също я има още от соц време. Или планират много да се открадне или неща не излизат сметките. А на тази бадпрогнозната цена на тока е силно завишена.

ами те си го казват.. по-добре да не се набива още повече, че ние и нашите деца ще плащат. Тук май не се говори и за електропреносната мрежа, казват си, че не са сметнали заплати, ремонти, модернизация и пак е по-скъп от тока на комшиите. Какво не ти стана ясно. Дори и в тези 10 млрд евро да са включили тези, които вече ни откраднаха руснаците, пак е нерентабилно.

След като европейците искат да се премине на електроавтомобили ще нарастне и потреблението на ток. Пазар за ток ще има, но явно че строежът на такава централа от руснаците не е по вкуса на запада- винаги е по- лесно да се управляват робите.

ами оказва се, че по-евтино ще ни е да си купуваме от турци или румънци, отколкото да изплащаме кредити на руски банки. БАН го казва, учени са това.

Ти си купувай скъп турски ток, некадърнико. Ние искаме български: Цена на тока АЕЦ 3ст/кВч Американски ТЕЦ 20 ст/кВч ВЕИ 50 ст/кВч. Вносен ток 30 ст/кВч

Какво казва БАН за АЕЦ Белене БАН каза , че трябва колкото е възможно по-бързо да бъде закрит.

Да ти ЕПМ непоръбена!

Абе вие от БАН,май само да псувате можете.

А Петров да бъде набит. И нае........

Амин!!!!!!!!!

Не важно колко ще е производствената цена на тока от АЕЦ Белене. Важното е за колко ще може да се продаде вътрешно в БГ и външно в региона в следващите 50 години след строителството. А това никой не може да каже точно, защото: 1. зависи колко ще се произвежда ток в региона 2. колко ще е необходим ток в региона 3. каква покупателна способност ще има населението в региона (т.е. може на всички да трябва много ток, но да нямат пари да си го купят). Каквото и да направиш, залагаш риск, иначе и улицата не можеш да пресечеш.

Ако им кихнете още 15 мил. ще стане много рентабилна. Каквото и да шикалкавим трябва да имаме енергия, да си я плщаме и да изнасяме. Иначе сме обикноврнни потурковци.

Прави сте господа учени, казвам го най откровено без умисъл. Бъдещето не е на АЕЦ. Една от най важните е съхранението на отработеното горивото. При тези промени на климата при тези земетресения, не дай си Боже тези тези отпадъци излязат на повърхността и малката ни държава се; затри; Нека учените да кажат колко години трябва да минат та тези отпадъци се разградят. Ние сме земеделска държава, а от това най-много се печели, стига да знаем как.

Не на селяните! Стойте си на село и не давайте акъл за неща които не разбирате!

Ами направете си АЕЦо у градо бе дебили, после ще мрънкате че ви раним с изотопи бре чепове градски. А ще дохождате ли у северо на почивка у курортите или у банско далече от тъдява ,мама ви.....атомна

Какви са тези учени от Бан и никой не казва,че месноста Белене е земетръсен регион.А и друго,този проект със стар моделбоборудване имаше над три милиярда цена,а сега с тези спирания и пускания го надуха три пъти повече.Е отврат сте

Май..на..та ви на всички противници. Русия щеше да ви направи всичко безплатно,но Ганю е хем нас...ран,хем голям. Но е казано: Ум царува,ум робува,ум патки пасе. А сега,пасете патките и садете компири. Нали така ви препоръча Борисов.....Жалък народ...

Кой бе ,Русия ли бре, тя само може безплатно да ни освобождава

Иречек, може да съм твой герой но не си по тарикат демек по умен от мен. Това руско освобождение един пат, втори пат ми прилича повече на секс освобождение, което ми говори, че ние бугарите сме убави, сексапилен народ, което ме кара да се гордея.

руски помияр!руските престъпници заедно с българските си агенти ограбиха милиарди от Българският народ със тази измислена централа и имат намерение още да ни ограбват,но едва ли ще им позволи Европа! ДПМ и руски гов.яр !

Ако 90 евро/МВч беше наистина цената на тока от АЕЦ Белене в момента, то умножете 16 млн МВч производство годишно по 90 и ще получите близо милиард и половина евро годишно приходи от АЕЦ Белене. Та тогава АЕЦ ще се изплати само за 7 години и след това ще генерира огромна печалба. Този пример показва, че посочената цена 80-90 евро/МВч не е по днешни пари, а по пари от 2060 година, т.е. това е усреднена цена за целия период на експлоатация. Инфлацията през това време ще увеличи цените поне три пъти. Т.е. тази бъдеща цена отговаря на сегашна цена от 25 евро/МВч. Тази цена е по-висока от цената на тока от АЕЦ Козлодуй, която е 15 евро/МВч, защото АЕЦ Козлодуй е изплатен (не напълно защото плаща модернизациите). Така че АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй имат практически едни и същи параметри.

А ти отчиташ ли дали ще има хора върху тази ТЕРИТОРИЯ, които да я плащат енергията по 90 евро? След като в съседните ни страни ще е по-евтина!!! И е 2050 г, ане 2060.

Слагаш каруцата пред коня. Хората бягат и не раждат, защото няма бъдеще, а бъдеще няма да има ако няма икономика, а икономика няма да има ако няма енергетика. Ръст в икономиката изисква ръст в енергопотреблението. Т.е. това че в момента нищо не се прави за икномика и енергетика води до обезлюдяване на България, но този процес може да бъде прекъснат ако се направи нещо. Очаквания пуск на АЕЦ Белене е през 2030 година, и 60 години експлоатация - 2090. Средната година е 2060.

Стига дрънка глупости, не ти ли стигнаха минусите по-долу?

Вариант 1: Краде се много, прокета АЕЦ Белене е печеливш за крадците и губещ за окрадените. Вариант 2: Краде се малко до умерено, прокета АЕЦ Белене е по-малко печеливш за крадците и потенциално печеливш за окрадените. Вариант 3: Не се краде изобщо-невъзможен вариант, ние в БАН не сме поникнали с последния дъжд!

Изводът е ,че като продължаваме да се туткаме при следващия доклад на БАН цената на тока може да надхвърли и 100 евро.Преди 10 г.прогнозните цени за същия ток от Белене бяха до 50 евро на киловатчас!?Обяснимо е,че сега и централата ще струва по-скъпо-коя организация ще се заеме с Белене с такива непредсказуеми и колебливи клиенти като нас ,на които основните доводи са тука има ,тука нема и пълно циганьосване!Разбира се ,сега ще се поставят по-жестоки изисквания,по-големи гаранции,по-големи застраховки и т.н.Аз лично се съмнявам Росатом да се заеме-те вече имат договори за много години напред ,може би за 10-12г!А друга фирма ще изпълни много трудно проекта с руските реактори ,ще иска и помощ от руснаците и всичко ще излезе не само по-скъпо,но и по-рисково!Вече наистина сме губещи отвсякъде-сега трябва да се прецени кое е по-губещо .да купуваме ток отвън,,което е неизбежно без Белене,или да правим Белене!?

Ужас искат да ни откъснат от цивилизованият свят и пак да ни продадат в робство на руснаците. Не на руските примитивни и ненадеждни ядрени самовари. На нас енергия не ни трябва защото няма да развиваме промишленост а туризъм и селско стопанство. Ако трябва да развиваме ядрена енергетика то само най доброто от нашите братя от ЕС и НАТО предлагащи най доброта

Не си мисли, че братята ти от НАТО и Еврогейско ще ти предложат по-евтин проект. Преди 4 години Уестингхауз предложи и то само за 1 блок в Козлодуй 7 милиарда с почти същата цена на тока. Бат, ти Бойко отказа тогава....