Т. Петкова: Ако строим АЕЦ ”Белене”, ще е готова през 2029-а

Най-лошият сценарий за АЕЦ Белене е да не предприемем нищо. Според БАН продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, каза енергийният министър.

Обратно в новината

Коментари - Т. Петкова: Ако строим АЕЦ ”Белене”, ще е готова през 2029-а | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може би защитниците на Белене са пропуснали новината когато цената на ел. енергията от АЕЦ в Германия бе станала отрицателна. В тия случаи какво правим с разчетите за продажба на цени над тези на межд пазар на ел енергия. То и сега цената на межд пазар е 4,5 ст, а Козлодуй продава на 5,5

Явно и ГЕРБ узряха за идеята, че да крадеш на едро е по-добре от това да крадеш на дребно!

А тока от АЕЦ-Белене ще го складират в БУРКАНИ и ще го продават на дребно в махалите.....

набийте си го в главите. Учените ви го написаха ясно 10млд. всички разходи и строй, а досега са дадени за въздух 3 млрд. Познай кой какво може да построи за другите 7 млдр. Един министър трябва да може да се оправя с аритметиката. Досега не е затворен министър, но всичко си има първи път.

Сценарият да не се прави нищо (или всеки ден да се решава различно) се разиграва вече 10-ина години от ГЕРБ. Последното при тях е винаги предпоследно.

Айде правете го,най-после това Белене! Цената иначе скоро ще стане 20 млд. Ясно е,че тези хвърлени там пари за лиценс,площадка,оборудване,разрешения не трябва да се хвърлят на вятъра! А и направете нещо най-после и в Северна България! Да живнат малко хората там!

Айде бе, не е имало. Управлявате само по този начин, задкулисно и с най-долнопробни и предателски спрямо интересите на страната ни, сделки. Иначе не бихте скроили всички закони в полза на Пеев$ки и не бихте пледирали пак за Белене и други подобни простотии, като това, че Лукойл не плаща никакви данъци. Всяка година Ру$ия ни пресушава с по няколко милиарда долари. Ако ги имахме, животът ни щеше да бъде в пъти по-добър като общество. И фалшиватса ви съдебна реформа изцяло е в полза само на Пеев (Дохан). Излязохте лъжци и предатели, заради вас сме задния двор на Европа и младите бягат.

С единствена цел да превърне едни милионери в милиардери! А народът ще плаща скъп ток. А и внуците ще плащат заемите, лихвите и загубите...

заем! заем !! заем !!! Търсите ли реномирана и акредитирана компания за частни заеми, която предоставя заеми за житейски възможности. Ние предлагаме всички видове кредити по много бърз и лесен начин, лични заеми, автомобилни кредити, ипотечни кредити, студентски заеми, бизнес кредити, инвестиционни заеми, консолидиране на дълга и много други. Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотека? Не изглеждайте повече, сякаш сме тук, за да превърнете всичките си финансови проблеми в нещо от миналото. Ние отпускаме средства на физически лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2%. Не се изисква никакъв номер за социална сигурност и не се изисква кредитна проверка, 100% гарантирана. Искам да използвам този носител, за да Ви информирам, че предоставяме надеждна и подкрепяща помощ и ще се радваме да Ви предложим заем. След това ни изпратете имейл до: (link), за да кандидатствате за заем

Мама ми каза, че"ако"-то е мръсно и мирише!

Колко смешно е да се цитира БАН в конкретния случай. Със същия успех Петкова може да цитира радио Ереван.

Не ако, а трябва да строим АЕЦ Белене и задължително да е държавна собственост.

Ако държавата си върне златодобива от Дънди Прешъс около 1 милярд повече ще може да се инвестира в Белене и други проекти. Ако агенцията за следприватизационен контрол си прегледа договорите и защити държавния интерес пред съда ще се получи още около милярд. Така че България е достатъчно богата, но много се краде.

Мисля, че цената на електрическата енергия ще остане такава, каквато регулаторът я е определил, Без да мисля, ЗНАМ, че пред всяка стая да има централа като " КОЗЛОДУЙ" цената на ел. енергията за бЪЛГАРИТЕ ще е над европейската.

ВБА

Точно, че и по рано, когато спират ТЕЦ /включително и газовите/, а дотогава тока 2-4 пъти по скъп поради големите еко такси за ТЕЦ и скъпата вода. Другото, което може да се направи е да се монтират спешно фотоволтаични панели и колектори за топла вода на всички държавни и частни сгради за сметка на държавата и то първоначално. За първите 4-6 години се плаща тока от тях и след изплащането те стават собственост на живущите или работещите в тях. Бъдещото е на енергонезависимите сгради със съответната изолация. Когато батериите за съхранение на еленергията достатъчно поевтинеят, и това, ще стане в много близко бъдеще, тогава може да се монтират и в сградите. Дотогава електричките, ще минават над 1000-1300км с едно зареждане, а цената на батериите сигурно, ще е най малко поне 3 пъти по евтина от сега... Време няма действайте иначе внасяме ток след 10-15 години, че и по рано... Загубите при преноса на електроенергия са много по малки отколкото загубите при топлофикация. Бъдещото отопление е на електрически ток, и който сега не си оплете кошницата след това, ще плаща скъпо и прескъпо..тука има тука нема, както и за питейната вода. Лабаво нема действайте!!! Изворната, речната, минералната вода, както и полезните изкопаеми включително производството на електроенергия трябва задължително да са държавна собственост иначе яка ни душа....след време, ще се убедите, че трябва да е точно така иначе...

>Няма вече кой да ви даде нисколихвен заем И защо мислите така ? Какво се е случило, та банките изведнъж ще се откажат да дават заеми за строителство на АЕЦ !? На атомна централа, най-високотехнологичното, най-капиталоемкото и най-печелившото оборудване ? Какво, предпочитат да дават заеми за кухненско обзавеждане ? Те, потребителските заеми, по-нискорискови ли са ? Или по-печеливши за банките ? И ако банките не искат дават заеми от 2 милиарда за 15 години, тогава от какво ще живеят изобщо, нали даването на заеми за тях е бизнес, пазар, печалби и живот ? > и да го изплащате срещу пари, получени от продажбата на ток ! А срещу какво друго, освен продажба на ток, може да има приходи една атомна централа ? Срещу продажба на терлички, плетени от операторите по време на нощната смяна ?

..... Спряхте го за да не вземат други комисионните. Мислите си че ще управлявате 50 години и апетита ви дойде.... Но желанието ви за кражба е огромно и ще откраднете първите 50% и няма да построите нищо не за 10 а за 20 години. А пък вашите фирми са абсолютно некадърни... Нямат и хабер от специално строителство за това и сените са им 10 то кратно високи да може да се краде ...но това не е да лепил стиропор с плюнки....

Защо си мислиш, че щом ти си крадец, то и другите са такива?

Вижте, тука се обсъждат сериозни неща. Стига с тези примитивизми, досадихте на всички ! 50% кражби !?!? Можете ли да ни посочите точно какъв е механизъмът, може и ние да се включим !

Боже и тази каза една глуподт - министър -- жилищен блок не може да се построи за толкова време

на аецове по света, за които са похарчени доста пари, за да не са губят пъти повече. Теменужка Петкова беше шеф на комисията, която разследваше казуса Белене и перфектно доказа абсолютната му финансова несъстоятелност. Заседанията на комисията се показваха директно по телевизията и цяла България чу и видя неопровержимите доказателства за корупцията в проекта, както и арогантното и нагло поведение на димитров и овчаров.

Заради газовете от ТЕЦ в Европа умират 400 хиляди човека годишно. Дялът на България е 6 хиляди човека годишно. Значи заради такива като теб са убити стотици хиляди българи и ще продължат да бъдат убивани. Ти си УБИЕЦ!

Мискини герберастки!!!!:((((((( ...Само заради бавенето и шикалкавенето за АЕЦ "Белене"-----Бою Симитлията и неговите калинки и тъпи теменужки----живи ще ги дерем!!!:)))))))

Ако Вие ще я строите, по-добре никога да не влиза в действие. Че накокържен асфалт може да се заобиколи, ама АЕЦ гръмне ли, наоколо става резерват за няколко хиляди години.

Много мразим разни учени от БАН да ми дават акъл...Язе съм си прос и сакам прости да си ме управляват.Айде доло путин

е...Ако!

на Р.Овч. Всепризнат енергиен експерт на България. В началото на годината ТОЙ каза:"Козлодуй има оборот от 1 милиард за 2016 , а печалбата е 1 милион!" Направих си труда да проверя тези данни - за 2016 - разходи 837, приходи 839 милиона. Печалба 2 милиона. За 2015 разходи 858, приход 735. Печалба 113 милиона! Ха сега САМИ си сметнете КАКВА ще бъде евентуалната печалба от Белене, която ТЕПЪРВА ще се изгражда, няма собствена инфраструктура и т.н... И КОЛКО години ще се изплащат направените инвестиции, при положение, че със СИГУРНОСТ ще надхвърлят с поне 20-30% 10,5 милиарда. Вие бихте ли инвестирал в подобна дивотия, за да удовлетворите безкрайните ламтежи на всички наши политици-лобисти-бизнесмени?

Много инвеститори ще се намерят, НО ако има държавни гаранции за изкупуване на цялото количество произведена електроенергия на цени, които гарантират покриване на разходите плюс печалба.

най-опасното. "ДЪРЖАВНИ ЦЕНИ, които да гарантират... " Нали затова се вълнуват хората (и с право!) срещу американските ТЕЦ-ове. Ако искаш мога да ти предоставя ВСЯКАКВА услуга, "срещу цена, която да гарантира..." Какво искаш? Хляб по 10 лв, пътуване до Марс, суперкомпютър или ракета "Топол". Такова нещо е и фарса "Белене"...

Че си некадърен това е ясно, но си и прост и продажен. И най-лошото е, че ти личи.

"Козлодуй има оборот от 1 милиард за 2016 , а печалбата е 1 милион!" Ами нали с останалата част от печалбата на АЕЦ Козлодуй се покриват щетите от ВЕИ, американските ТЕЦове и топлофикации. Един милиард от печалбата на АЕЦ отива за да се попълват вашите кражби, уродливи костово-сороси.

Дай да видим точни разчети за: 1. Какво ще бъде търсенето на ток през следващите 30 години; 2. Колко ще струва токът в нашия регион 3. Колко точно ще струва изграждането на АЕЦ БелЯне 4. Колко ще струва експлоатацията на АЕЦ Беляне 5. Колко ще струва съхранението на ядрения отпадък 6. Колко ще струва закриването на АЕЦ БелЯне 6. Каква ще бъде реалната цена на тока от там и 7. Каква е алтернативата на АЕЦ Беляне и колко ще струва - фотоволтаици, ПАВЕЦ, Газова централа, Водородно-фотоволтаични хибриди, вятърни централи и комбинации между посочените. Или тия работи не са ти по вкуса, а ?? Щото МАФИЯТА иска да СТРОИ и да КРАДЕ а ти работиш за МАФИЯТА. Когато цъфнат теменугите и работите тръгнат зле, е*и им мамата на другите и гледай ти да си добре!! Нъл тъй Теменуго ?!

Ето ти цените: Ток от АЕЦ (с включени всички цитирани от теб разходи) 3 ст/кВч Ток от ТЕЦ 10 ст/кВч Ток от американски ТЕЦ 20 ст/кВ Ток от перки 25 ст/кВч Ток от малки ВЕЦ 40 ст/кВч Ток от фотоволтаици 50 ст/кВч

stan_posta@

Интересни данни, благодаря лично ! Но вие правите фундаментална грешка - давате числа на хора, който не знаят какво е цена на тока, не знаят какво е киловатчас, не знаят какво е лева/MWh и съответно ст./kWh. Това са хора, които са настроени (настървени) да спорят с лозунги, не с доводи. Тях цифри не ги интересуват, тях ги интересуват догмите, мантрите и опорните точки.

Корнелий

Ток от АЕЦ - без включени други разходи е 5,5 стотинки в момента!

Да се построи,но не у беляне ,а на река марица до турската граница!

Ако главният ГРОБар и мутра не беше влезнал във властта, и ве беше слугувал на жидоянките, сега АЕЦ щеше да пуска вече ток и нямаше да нацвъкат ударно за 6 месеца 2 мегавати ВЕИ перки и джамлъци вместо него!

АЕЦ Белене не ни трябва, защото е огромен сеизмичния риск. Не ни трябва българска Фукушима. Единият от реакторите може веднага да се подготви за монтаж в АЕЦ Козлодуй, а вторият да се продаде на трета страна или на скраб.

Крайно противоречиво мнение! Ако сеизмично сме проблемни защо ще трябва да се монтира в Козлодуй? Трябва нещо да се говори тип повръщня ама нЕма значение дали е вярна!

Хората построиха пето поколение атомни централи.И пак смятат това вече за нецелесъобразно на фона на най новите технологий екологични енергоизточници.А ние сме решили да строим стара от трето поколение централа която и доста скъпа на всичкото отгоре.

Герберите изтрещяха тотално... Досега сме се набутали милиарди, но понеже да се минем нали така Данте да се набутаме още 21 милиарда?! А че тока на БеляНе ще е безбожно скъп и че ще са нужни милиарди дотации от държавата нямат ли значение? И че държавата няма пари - тя се издържа с нашите пари от данъци Герберски дебили .,...

Ток от АЕЦ 3 ст/кВч Ток от ТЕЦ 12 ст/кВч Ток от американски ТЕЦ 20 ст/кВч Ток от ВЕИ на любимия ти Прокопиев 50 ст/кВч Я повтори пак кой ток е най-скъп.

е засекретен?

защото съдържа такива невероятни глупости, които могат да докарат всеки човек с малко мозък до прединфарктно състояние. Основната причина ще бъде въпросът "как може да има такива "учени" глави в България, за какво им плащаме заплатите?"

И аз съм учен, пенсионер от там.

Ако небеше антибългарската агентура, Белене щеше да е готово още през 1991.

И сега има свръх производство на електроенергия. Къде ще си я завираш?

Да ти отговорят тия дето сринаха икономиката на Народната Републека България!

Къде го бе?Пускай печката на 6 тогава! Миналата зима бяхме на границата на енергиен колапс!Припомням дните когато беше не по-топло от -10!!!

Теменужка и Гробарите ще отворят отново корумпираната схема Белене за да се подмажат на Путин.

ТЕМЕ нужке, кой ходи в Иран, да продава ядрени реактори, баба ми ли?

само не разбрах ключа за бараката къде е

Като си мислят, че е печелившо да пуснат акции и да поискат застраховка за 100 милиарда , колкото бяха щетите в Украйна, да видим ще имали толкова тъпи хора да се вържат да купят акци и застраховат да излязат по-тъпи от БАНските корумпирани старци да си дадат парите и да застраховат такова безумство , което е по мислите само на негодните соц дебили от БАН , които от друго не могат да изкарат освен от рушвети на мафията.

Белене не може да се построи и експлоатира - няма специалисти! Със счетоводителки и милиционери не става.

"Това, което БАН прави като извод в доклада..." А бе, на тези гербавите това което имаме като ЦвъЦвъ ли им пише изказванията или ги учи на изразяване?!

Тия малоумници от бан не са разбрали, простото правило , че към копче балтон не се пришива. Щото сме се набутали с милиард и половина , дай да се набутаме с ощр 10 милиарда. Те ако ставаха за нещо нямаше да реват , че все са без пари. Абе идиоти тези десет милиарда вместо да ги вложим в образование и високи технологии и да печелим , що да ги даваме да консумираме ненужни чужди отживели технологии и да бетонираме мафията. Колегите ви в ИТ и високите технологии правят бизнес за милиони и допринасят с милиарди за бвп, вие сте толкова зле, че не можете да изкарате за заплата на чистачка и сте паднали дотам , че да обслужвате енергийната мафия.

Чакайте бе другари!Я кажете първо къде са реакторите,за които платихме 1,5 милярда?Кога ще ги получим и произведени ли са въобще?Според мен не са!Цялата централа е една огромна измама!Черна дупка за крадене на милярди от тъпия народ!Никога няма да бъде построена,но парите ще бъдат откраднати!Глупаците си мислят,че България ще спечели.Не няма,простият народ и този път ще плати сметката!

Годишно от мръсния въздух заради ТЕЦовете загиват 400 хиляди души в Европа. България има към 1.5% принос, следователно около 6 хиляди българи умират от замърсения въздух заради ТЕЦовете. Нашите управници иска дерогация на ТЕЦовете, което значи че искат да убият 20 по 6000 = 120 хиляди българи. Само нов АЕЦ може да спаси тези 120 хиляди българи от смърт.

до продажба на оборудване никога няма да се стигне. по-скоро ще гние някъде

Естествено!В днешно време самовари се използват само в русия.

Ами не виждам някои да говори и търси виновниците, вместо това искат да ги възнаградят с още 10 милиарда за крадене.ами те като са сфикнали така , вместо в затвора , да им дават да крадат още, що се чудите, че сте голи и боси, те и бъдещето ще ви вземат да сте все така гладни и да връщате.

Всичко ще се направи за да може Русия да прибере и последното евро, което България ще получи от ЕС. И не само това, а и парите от загробващите заеми.

Интересно е как може да има заеми, където народа е задължен да плаща, а не получава пълните правила и задължения за тях в писмена форма? Що за измама!

Експлоатация на АЕЦ Козлодуй може да бъде удължена още 30 години, след направата на изискуемите модернизации. Ако АЕЦ Белене бъде готова след 10 години, това означава 20 години да работят двете централи заедно и да произвеждат ток , който при сегашното ниво на потребление би бил в ИЗЛИШЪК. Може би някой залага на повишаването на елетропотреблението? При едни нови по-високи цени, съчетано с устойчиво намаляващо население, това не е сигурно.

нека има излишък! Това ще даде възможност да се затворят централите на въглища и да се разрушат ВЕЦ-те унищожаващи реките.

Не трябва да се гради и затваря хаотично, Енергийна стратегия трябва, но такава няма, има хаос. ТЕЦ-овете на въглища може и да се затварят, но наскоро председателя на КЕВР-Иванов, препоръча да минават на газово гориво... В същото време има изисквания за минимален % произведен ток от ВЕИ... Дори и без ТЕЦ-ове, тока произведен от 4 атомни реактора е прекалено много за сегашното ниво на електропотребление. Енергетиката не е една тенджера манджа и като я объркаш, да я изхвърлиш и да си сготвиш друга.

че си некадърен и без да го пишеш. Модернизациите на 5 и 6 блок отдавна са направени съвместо със западните партньори, НО: 1. не от тях зависи околко ще работи АЕЦ-а. 2. Буквално преди дни издахода нов лиценз (това е документа, който определя до кога ще работи АЕЦ) за 5 блок и в него срока е до 2027 г. какви 30 г.?!? За 6 блок действащия е със срок до 02.10.2019 г. И никой не е говорил още за удължаването и . Дори евентуално да се случи ще е за 10 г. Стига си лъгал хората!

Ако някой затвори 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй на 02.10.2019 г., без основателна причина, този човек трябва да бъде разстрелян на Националния стадион. Нормално е един атомен реактор да работи 60 години. Вземи прочети какво се случва по света и у нас, стига пиши глупости и дезинформация.

На Украйна , Чернобил и излезе над 100 милиарда долара щети. Кой толова мрази родината си , че иска да постави бомба със закъснител в страна , която намалява годишно със 100 хиляди човека и половинаната ел енергия остава непотребявана , която няма дори самолето за наблюдение на територията , камо ли аварийни и спасотелни екипи и гражданска отбрана. Само клептоманите от българо-руската енергийна мафия са способни на такова престъпление , за да приберат 10 милиарда от гладните българи без нужда .

Мартин Димитров от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република публикува във "Фейсбук" позиция за безумните напъни да се строи АЕЦ "Белене". Ето какво написа той. Знам, че се договорихте с Кремъл да строите Белене, но имате сериозен проблем. Вече за всички е ясно, че има ангажименти към Москва за построяване на Белене. По тази причина от Министерство на енергетиката директно обявиха, че готвят нов договор с Русия. Само че пропускате много важен въпрос. В решението на Парламента от 28.03.2012 г. се говори за прекратяване на проекта (прилагам и решението), което означава, че всички досегашни действия и документи вече не са валидни. Трябва да започнете от начало или да нарушите грубо законите и конституцията. Решенията на Парламента са задължителни за всички държавни институции. Прекратяване не означава спиране или замразяване, а че всички досегашни действия вече не са валидни. Дори Парламентът да вземе ново решение, то ще важи оттук нататък. Трябва нова социално-икономическа оценка, трябва нова оценка на въздействието върху околната среда, трябва нова оценка за ядрената безопасност, съобразена с поне две нови европейски директиви и т.н. По всеки от тези документи вярвам, че ще има съществени възражения!

Слабо ме интересува мнението на соросоида, протестант и калпавия политик М. Димитров.... Това е все едно да искам мнение от Ахмед Доган за хидроинженерство.

Маатинчо, колко ти плащат от американските Марици, за да говориш чисти лъжи за АЕЦ Белене. Няма по-долен изрод от тебе.

кво "белене", като добитъците на инженерни длъжности в Козлодуй са плебрят, чиято истинска себестойност се замаскира с фокуси? даже не може да се говори за втора атомна, бг няма капацитет и никога вече няма да и бъде позволено да го натрупа. по - адекватен е разговор за изравняване на сметки, моме

Se taia

Абе тези какво постоянно дъвчат нещо, за което вече имаше референдум и хората казаха НЕ! ?

Натиск от Русия, придружен с лични заплахи за физическо отстраняване, отстрел или инфаркт.

На референдума хората казаха ДА, глупако.