Венецуела спира да търгува нефта си в долари, иска евро

Венецуела спира да приема долари за петролни плащания, в отговор на санкциите на САЩ. Вместо това, плащанията ще бъдат в евро.

Обратно в новината

Коментари - Венецуела спира да търгува нефта си в долари, иска евро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако му пратя една замразена кокощка ,колко нефт ще ми даде?

1. Дългът на Венецуела е в долари. Падежите и те. Каквото и да говори на Мадуро са нужни долари, но там кранчето е много стегнато. 2. Издължаването в друга валуто води до непредвидени рискове в последния момент. Група спекуланти могат да разклатят пазара в ущърб на Венецуела и тя да претърпи загуба от превалутизацията. 3. Изискването за ползване на друга валута поставя на изпитание контрагентите. Това прави сделките с Венецуела по-рискови, оттам и по-нежелани. 4. Смяната на търговската валута не решава основните проблеми на Венецуела - тотална зависимост от нефтодобива, нужда от вносни добивни технологии и суровинна обвързаност с лошия батко САЩ.

След подобен анализ ти си направо за някоя рейтингова агенция. Знам една рейтингова агенция дето обяви "Lehman Brothers" за банка на годината, ако си навит ... Вече съм уредил една баба дето хвърля боб и една циганка дето гледа на кафе.

ТОЗИ ХОД ЩЕ РАЗКЛАТИ НЕ ВЕНЕЦУЕЛА,А ПЕЧАТНИЦАТА НА ДОЛАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ-ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ! ТОВА СЕ ПРАВИ НЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ И КАДАФИ ОПИТА! ЗА ТОВА СТАНА ОПАСЕН! И ДРУГИ ОПИТВАТ-КИТАЙ,РУСИЯ! ОПИТВАЛИ СА И АЗИАТСКИ СТРАНИ,АКО СЕ НЕ ЛЪЖА ФИЛИПИНИТЕ,ИЛИ ИНДОНЕЗИЯ! ЗА ВСИЧКИ ЦРУ Е ОРГАНИЗИРАЛО ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ И СМЯНА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ!!!

Не само Венецуела бяга от доларови разплащания. Ако искате да шокирате с новини, не се прави така! Наишете : Венецуела сключи сделка със Северна Корея. Петрол срещу оръжия.

Да плащат в биткойн, там няма кой да ги спре :-)

какво значат санкциите наложени от САЩ !?!? Не се занимавайте с американски финансови институции! Какво Венецуела не би могла да получи от други държави ? Купете си "ТОПОЛ-М" и си работете !!!

Време е Мадуро да се снабди с ядрено оръжие. Ако не си е разработил, да се обърне към Кимчо и да се разберат. Тогава да видим Тръмпи, ще има ли топки да демократизира Венецуела. Ако Мадуро, не се въоръжи с ядрено оръжие, Венецуела ще се демократизира, както стана с Либия. Вече всички знаем мизерните номера на световните демократи и техните способи, да унищожават човешки събдби.

Абсолютно си прав, янките не търпят такива своеволия и ще искат да сменят "режима" във Венецуела. Да си направят с корейците един военен съюз иначе ще има демократизация насилствена!

Всъщност в момента се води цивилизационен сблъсък между две идеи - едната е, че свободата значи свобода за личността, другата е , че свобода значи свобода за лидера на някоя държава. И лагерите се оформят - Русия, Турция, Венецуела, Куба, Китай, Северна Корея.... срещу САЩ, ЕС... Най-ми е кеф като в едно изречение се свържат Северна Корея и свобода или независимост. Примерно "Ким е свободен да прави каквото си иска за да се защити" Е да ама освен него, който още е свободен да си прави каквото си иска в Северна Корея? Поименно можете да се изброят вероятно, ако има още някой де. Така и за Венецуела - Президентът им показва как е свободен да прави каквото си иска - ама като гледам само той, а не тези, които не са съгласни с него. Всеки говори за независимост , но едните смята за независимост това избрания от мнозинството лидер да прави каквото си иска, а другите разбираме под независимост ние самите да имам малко ограничения. Надявам се у нас да надделеем вторите. Ама за това е нужно да си увеличим доходите, защото мизерията кара хората да подкрепят безумната първа идеология. Безумието на първата идеология се крие в това, че вътрешната политика не кореспондира с идеалите на вътрешната. Няма личен пример - излиза един и се репчи на по-силинет от него - ами значи и ти трябва да се репчиш на по-силните от теб...

Не разбрах, към коя група да причислим Саудитска Арабия?

От СА не се чуват изявления в посока свобода. Извън нашата тема са.

Нещата са простир но не за социалистически кютуци пишман икономисти. Доларът е доказала се валута, която държи сравнително стабилно ниво и е подкрепена от на-голямата световна икономика. Освен това лихвите са изключително ниски. Когато някой взима кредит за стока лихвата е важно предимство. А когато валутата е ликвидна в цял свят, то определено това се явява изборът. И противно на путлерасктата тъпотия, САЩ не печелят и стотинка от това, че петрола се купува в долари - печели някоя банка обменяща валута или даваща кредит. Такава банка може да руска, китайска, венецуелска и т.н. В света има толкова долари, че не е нужно изобщо те да се набавят от американска банка, а това е единственият начин САЩ да спечели от това, че нещо си се търгува в долари. В случая Венецуела върви срещу лихвите, което ще доведе до финансови загуби особенно в сегашното тежко положение там, но щом са решили ЕС няма нищо против, както и банките кредитодатели.

А бе вас троловете не ви ли образоваха, че няма какво САЩ да печелят или губят, те просто печатат долари без покритие, т.е. крадат и лежат на гърба на целия свят. Ако зависимостта от търговията с долари отпадне, САЩ си заминават и очевидно този процес, за който се говори отдавна, започва.

Доларът беше силен, когато световната икономика се движеше от САЩ. Днес икономиката се движи от комунистически Китай, и доларът ще отстъпи, тъй като нищо не стои зад него. Дажи и ти пишеш от компютър, произведен в комунистически Китай, с руски суровини.

"И противно на путлерасктата тъпотия, САЩ не печелят и стотинка от това, че петрола се купува в долари - печели някоя банка обменяща валута или даваща кредит." - шегуваш се нали?

Какво печели САЩ от това, че ти отиваш в чейнджа и сменяш левове за долари и после след седмица правиш обратната операция? Според мен печели чейнджа. САЩ даже и не разбират, като и една стотинка от тези операции не влиза в САЩ.

loyola

точно, изведнъж НПОтата ще се активизират и тия ги чака или майдан или атентат срещу президента ... може да пратят дрон или командоси както направиха с бин ладен

Майдана го направи Мадуро вече. Сега може да има контрамайдан.

дкми

Айде, и тия ги чака "демокрация" по хамерикански....

що бе..те сега са си добре. За какво им е ядене и тоалетна хартия, които ги няма по магазините ?

Той и Кадафи навремето смени долара с евро и демокрацията му се стовари с всичката възможна сила и снаряжение на главата...

Глупости. Европа отдавна си купува петрола в евро. Самите производители имат интерес да продават в долари, защото всички стоки по света са по-достъпни с долари. Но вече и еврото върши тази работа от много време.

И Кадафи затвори пътя на маймуните към Европа, е това най-много заболя демократите...Пък и франсетата искаха да колонизират Либия,а там бяха италианците.Трябваше революция, за да ги изместят. Е сега вече са там и организират африканските орди към Италия, Испания и Гърция...На демократите мед им капе на душата.

Ккаво злато ви гони? Тегля кредит в долари!Купувам метали с долари, купувам работна ръка с долари,купувам вода и електричество с долари, купувам патент с долари, правя автомобил и ги продавам срещу долари! Връщам си кредита и лихват в долари и останалата печалба доалри я харча за къща в Монако и почивка на Малдивите;) КЪДЕ ВИДЯХТЕ ЗЛАТО В СХЕМАТА , ДРАГИ ПОЛИТИКОНОМИСТИ?

Аз си купих гарсониера в Монако с евро. Не вярвам, тебе да не са те накарали да си прехвърлиш доларите в евро.

Съмнявам се, че въобще правиш нещо от изброеното щом питаш за златото.

Поставяй всичко под съмнение:)

Зелената шума е средство за измама, контрол, масово унищожение и етническо прочистване в глобален мащаб.

Много по-опасна от зелената чума е ЧЕРВЕНАТА ЧУМА и нейните форумни тролчера.

Айде и тоя управник изгоря! Ще му спретнат някаква цветна революция, Венецуелска пролет, лято, есен зима и Президентът им си замина, преди нова година. Може и с един демократичен майдан с елементи на военен преврат да бъде демократизирана Венецуела.

Тоя вече извърши сам цветна революция, като неколкократно наруши конституцията и се опитва да заграби властта завинаги

Доларът е без покритие от отдавна , затова и Русия, Китай, Индия, Бразилия , Венецуела , Монголия , и други държави отдавна преразглеждат въпросът със смяната на долара с друга валута ...

Що златото с какво покритие е? Долара е валута за обмен на стоки и не е нужно да е има някакво покритие. Покритието му се явява стабилността и интереса на всички да е стабилен, както и нуждата за от котва за която да се закрепи всяка една стока за да може да се направи сравнение на инак несравними неща.

И като преразглеждат какво са направили? Дори в БРИКС търгуват с долари. Хитлер също е преразглеждал и е искал да налага райхсмарката, ама последно в бункера му намират долари.

кой не скача е червен, а кой не ще долари е диктатор.

Хилари, защо използваш мъжки никнейм?

длъжен съм да ви съобщя, че петрола е борсова стока, която в момента изобщо не е дефицитна, а напротив, има я в излишък, та цените са тъй ниски. световната борса не е квартален магазин. венецуела изобщо не е в ситуация която и позволява да налага на търговците с каква валута ще плащат, защото икономиката и ще колабира окончателно само ако една, две сделки с петрол не се осъществят.

А ти защо си се загрижил за венецуелската икономика ? Техен трол ли си ?

глупости. В тези сделки винаги участват банки като посредници. И банките могат да осигурят превалутиране във всички случаи.

само че това превалутиране струва пари. Тези пари ще бъдат платени или от купувача или от продавача. Стоката се оскъпява, а както споменаха- има огромно предлагане на петрол в световен мащаб.

Ооо, да, европейците не биха искали да купуват с евро. По удобно им е, да ги обменят за долари, да си платят комисионната и с доларите да си купят нефт. Това си е eгaти и удобното!

миличко, освен стокова борса, има и финансова, трябва да ти съобщя. там се търгува валута. долара е еквивалент, мерило, мярка. ако искаш да си купиш рубли, примерно, с тугреците които имаш, се пресмята през долара. надявам се, че ти е ясно. това е все едно да трябва да светнеш колко версти е една миля, като знаеш колко е всяка от тия мерки спрямо метъра! а и да ти кажа, никой никъде по света не мъкне чували с пари от континент на континент за да си купи петрол, или хартия, примерно! вече дори документите не пътуват извън банките!

абе защо така злобно пренебрегват валутата на най-великата и винаги печелеща русия?? пълна простотия и невежество а рублетната хартия е толкова красива и с огромна славянска душа!

ще ти кажа. В БРИКС, който е половината от света, взимат и рубли.

кво ше ми кажеш бе мурзилка

Ти вярваш ли си????? Ха ха ха :))))

взимат рубли, ако им се ходи по голяма нужда в кенефа.

...много ли та ибаха братята?

въртят, сучат комунягите и все капиталистически валути искат. Защо не рубла, м? Жалка работа.

На арабските събрания, Садам предлагал да търгуват петрола в евро, а Кадафи в златни динари. Отговора на САЩ го знаете.

Те бяха първите, и изгоряха, но колелото вече се е завъртяло (доларът се заменя като световна валута от кошница с валути), и няма връщане назад.

Браво, нека и руснаците направят така и китайците.

Те вече го направиха. Китайците купуват вече с юани и предлагат ефективни златни фючърси като обезпечение за нефтодоставчиците им. Лека полека доларът ще отстъпи монополната си позиция в петротърговията. Това няма да стане отведнъж, както си го представят преобладаващата част от читателите, но е налице тенденция, която в сянката на безспорната икономическа и военна мощ на Китай и новите и другарчета ще поразклати $-а.

Наистина се започва! Не се чува обаче как реагират пазарите на тези новини и как ще се отрази на покупателната сила на долара. Ще видим

Искаш да ти плащат във валута , с която ти би платил ''нещо'' след това! Няма смисъл да се правиш на мъж и да искаш евра, след като всички плащания са ти в долари. В случая венецуелците срещу комисионна ще превалутират еврата в долари, за да платят доларовите си задължения;)

глупости. Всички търговци приемат плащания и в евро.

Дай ми и тугрики, няма да откажа. В Швейцария и български лев ще ти обменят, но в по-нисък курс.

И ПОСЛЕ ТИЧАТ ДА ГИ ОБРЪЩАТ В ДОЛАРИ,КОГАТО ПЛАЩАТ В ДОЛАРИ! То и сега някой в България вземат долари, без да им трябват! После тичат да ги обръщат в евро .Това е спекула! Отделно ти казах,че губиш и от маража при превалутирането! СХВАНА ЛИ ГО?

ами ако наистина минат на евро това сигурно ще е добре за ЕС ами супер! :))

няма да е добре за тебе, защото ще ти плащат в обезценени доларови хартийки.

добре че са клоуните като вас да ми кажат кой и в какво ми плаща :)) прости нещастни тролове на пеевски

Бях в Либия 1999, тогава ЦБ на Кадафи мина на евра. Изпратих на жена ми, а тя се консултирала с един банкер. Завалията казал нещо от рода"По-геумо от доларот нема" и тя ги обърнала в долари. така от БГ простотия загубих 20% от годишната ми заплата

доларът поскъпна доста спрямо еврото! кой се опитваш да лъжеш?

2000 г. еврото от 0.8 за долар, стигна 1.2 за две-три години.

само фактът, че всички финансови спекуланти са американци засега спасява долара.

До въвеждането на валутния борд левът се обезценяваше много бързо. Стараех се, да си обръщам левовете в долари и когато ми трябваха левове, правех обратната замяна. Понякога заменях и в DM, но по-рядко. Та имах някой и друг долар в дюшека. След въвеждането на борда, малко по малко ги изхарчих. Последните ги обмених, като ми дадоха по 2.38 лева за долар. Сега доларът струва поне 40 стотинки по-малко. Как точно се е повишил, не разбирам.

Да не е ходила при Милен Велчев? Същият, който смени дълга в $ с такъв в €.

Ще има много да чакаш,става дума за най-голямата държава в света и най-богата на природни ресурси. ---------------- На бояришникь за вана също е много богата! МУХАХАХАХАХАХА Бояришника за вана тече в реките на богатата раССия вместо вода! Толкоз е богата, богатата раССия!

браво на мадуро! ама защо не във валутата на най-великата държава - рублетната хартия ???? не така! не така! тоя мадурката е чул нашите тролове и явно си мисли че това ще промени нещо :)))

скоро в юани, и без това всичко се пазари оттам.

Когато говорим - обещаваме да приемаме рубли и юани, когато действаме - приемаме евро. Все пак ЕС е втората икономика в света, далеч пред третата.

Ей пък и ти сега, няма ли какво друго да кажеш ....

Всъщност по БВП ЕС е на първо място в света, след него е Китай и след това САЩ. Дори и след излизането на Великобритания от ЕС това подреждане се очаква да се запази.

Като вземеш еврата от петрола и като искаш да си купиш наприер захар от Бразилия , ще превалутираш еврта в долари ,защото Бразилия иска долари! И ако долара вземе да се покачи спрямо еврото в тоз момент, ядеш едно малко/голямо дръвце!

глупости. всички банки извършват превалутиране, ако се изисква.

СРЕЩУ МАРЖ/КОМИСИОННА:)))

Точно пък Бразилия е в 3 милиарден БРИКС, а там ритнаха долара със своята банка, щото ще правят търговски обмен с техните си валути.

Какво е долара ли? Долара е тази ''сила'' която ви дава гаранции, че утре, вдругиден ,или след 50 години, срещу вашия положен труд днес и вашите спестявания, ще можете да придобиете дадена стока, услуга, имот и прочие! Долара е долар, защото няма коя друга валута освен еврото , да дава такава гаранция;)

По раздаване на задлъжнялости ли бе пиле?

глупости на търкалета. доларът е хартия без имотно и стоково покритие, камо ли златно. За 100 години доларът се е обезценил 70 пъти (7000 процента!)

В цена на петрол ли го смяташ?:))) Изобщо не се е обезценил долара последните 70 години , след ВСВ! 100 ДОЛАРА ПАК СА СИ 100 ДОЛАРА. Има лека обезценка, но е много по-малка от това 7000 прожента! СРАВНИ ЦЕНАТА НА ГАЛОН БЕНЗИН В САЩ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ И СЕГА!

ти след три дена не може да ми гарантираш,а пък за 50 години...муахахахаах.да не си банкерче нещо.спекулантче...?м?

Пропускаш йената.

Я вземи прочети малко и тогава спами! Последната валута със златно покритие е швейцарският франк и то е до 1968 ма година! Доларът е налаган насила като средство за разплащане! Много е дълга темата ,а съдейки по поста ти няма смисъл да ти разяснявам! Виж в тубата надлежно е обяснено кой печати доларите и какво е тяхното покритие!

Лоша година за краварите, лошааа... а и не е свършила още. Май най-голямото им омазване предстои.

Венецуела не знае ли, че покупко -продажби, където долара не участва са недемократични и диктаторски ??!

Едвам прочели първата част на заглавието, съветофилите подскачат радостно, но....Горчиво разочарование след запетаята..Гадната, еврогейска валута..Язък, рубль все така ще става само за амбалажна хартия

Ама нали трябваше да е в долари, как така ще се търгува в друга валута ?

като всички комунисти, не са мн. на ти с икономиката. за тва са с африкански стандарт въпреки невероятните залежи- даже вода нямат, та оня предишния ги караше да се къпят по 5 минути, помните ли...

Ма това Венецуела бе, не е Колумбия.

При свободно търгуваните валути като долар и евро например, няма кой знае какво значение в какво ще плащаш,или ще ти плащат. Получените евра винаги могат да се конвертират в долари и обратно;)

Гладната путинска сатрапия Венецуела показва на Путин какво я чака и самата Русия

Ще има много да чакаш,става дума за най-голямата държава в света и най-богата на природни ресурси.Жалко че никой руснак не ти чете глупостите,иначе щеше да усетиш:)))

Най-големият производител на петрол през 2017 г. е Русия. Лесно проверим факт. Да добавим към него и Китай - най-големият клиент на петрол в Света. Венецуела е в топ 5 на производителите. Сега да навържем и други новини, извън ВИП Брадъра - Китай също е готов и на практика вече прилага схемата за плащане на петрола в своя валута, евро, рубли, франкове. Да, все още плаща и в долари, защото е най-големият притежател на долари в Света, като изключим самите САЩ, но и отбележим, че американските долари не са точно собственост на САЩ, защото са пари на заем. Едни 20 трилиона - 2 пъти повече от собствените долари на САЩ. Китай и Япония са най-големите кредитори на САЩ - заедно с Канада, Великобритания и ЕС имат да получават едни 98% от БВП. Без лихвите. Доларът не е гарантирана валута - на практика няма никакво покритие, само вярата в рейтингът ААА, но е честно да се отбележи, че той е даден на САЩ от самите САЩ ;) Русия и Китай вече държат и сериозна част от златните резерви, гарантиращи реално валутите им. С евентуална тяхна стъпка да покажат недоверие към долара е твърде вероятно той да бъде сринат за 1 час, предвид спекулативния характер на борсите, които определят курса му и навикът на ФЕД да си печата долари, с които да купува разни неща, създавайки куха валута - все едно да пазаруваш с фалшификати. Купете си каски и бронежилетки.

Да го обобщя в едно изречение: Светът се кани да върне на САЩ отпечатаните хартийки без никакво покритие, крепени само на вярата и американската армия.

чети бе! направо в юани или рубли? Що не? Айде бе, нали сте мн. велики? ок?

Не се изтипосвай за ''рускиня'' да те не наденеш на не каквото трябва. Имам пресантиман към рускините. Англо-саксонките трудно ви го дитат с изключение на афро-американките.

Кво ти стана днес , поумняла си видимо?!

Не се оставайте да ви заблуждавам - описаното от вас е невъзможно ;))

И САЩ и населението на САЩ са на "къса" позиция за долара, т.е. имат да дават долари. Това какво значи? Че те ще са на най-голяма печалба от поевтиняването на долара. Кой е губещият? Тоя който има да взима долари. т.е. Китай.

Никакъв спор по въпроса! ;)) Така е. Но проблемът е друг - какво ще правят САЩ, като станат като Гърция и никой не иска да им дава заеми, за да работи държавата им? В момента САЩ харчи 2 долара, а икономиката им изкарва 1.

скъпа , черпя те едно мартини , за прекрасния коментар

копилето мръсно що не избра плащанията в РУБЛИ? Доларът и еврото са хартийки, нали бе, путиниди?

Венецуела рязко ще почувства нуждата си от малко демокрация ....

да кара курсове по медицина, препоръчвам отдела РАКОВИ БОЛЕСТИ.,, ):

То, така или иначе, стокооборота на латинска америка , особоно тази част е с европа

Охооо...мирише на нежна революция във Венецуела! Вече 2 ма се опитаха за склонят ОПЕК да въведе друга валута за разплащане срещу петрол и вече не са сред живите а страните им са безвъзвратно съсипани!

но вече е късно за такива революции, процеса е задвижен бавно но сигурно, поради простата причина че има намеса на Русия и Китай а щом те се намесиха приключи всичко много бързо и както се казва късно е либе за китка.

Предстои демократизиране.

Евро! А защо не рублей бе, дрОгаре мадурковци! ЕС е зла и соросидна!

Здрасти фатмак , па са те били по главата.

Може във рублей, само да не е доларей ! Хората не щат долари !

може и в рубли или юани,например Русия ,Китай+цяла югоизточна азия +Еипет+Турция-Иран търгуват във валути различни от долара вече.Само не ми казвай че рублата е 2 стотинки щото японската йиеена 1,2 стотинки.

Ясно ли ви стана, защо свободната преса ценурира жестоко новините от Каракас след изборите? 2 000 000 безплатни апартамента за народа, още толкова с капитален ремонт /не саниране, тоест облепване със лесно запалим стиропор, както стана в Лондон с 200 задушени и изгорени/