Правителството на богатата на петрол държава, търсеща начини за заобикаляне на американските санкции, съобщи на търговците на петрол, че вече няма да приема или изпраща плащания в долари.

Информацията дойде от запознати правителствени източници, цитирани от  Wall Street Journal.
 
Търговците на петрол, които изнасят петролни продукти от Венецуела или внасят петролни продукти в страната, са започнали да конвертират своите фактури в евро.

Държавната петролна компания Petróleos de Venezuela SA, известна като PdVSA, уведоми частните си партньори да открият сметки в евро и да преобразуват съществуващите парични наличности в основната валута на Европа, съобщи един от търговските партньори на компанията.
 
Мярката има за цел да заобиколи финансовите санкции на администрацията на президента Доналд Тръмп.
 
PdVSA и енергийното министерство на страната засега отказват коментар.
 
Новата политика за плащания не беше обявена публично, но правителството на президента Николас Мадуро намекна, че се движи в тази посока, след като Министерството на финансите на САЩ забрани на която и да било американска компания или гражданин, да купува  новоемитиран венецуелски дълг.

Правителството на Венецуела започва да нарича санкциите "блокада" чрез обширния държавен медиен апарат.
Този език наподобява стила, който   Куба използва, когато се позовава на икономическото ембарго на Вашингтон срещу острова.
 
"За да се борим срещу икономическата блокада, ще ползваме кошница от валути, за да се освободим от долара", каза в петък вицепрезидентът Тарек Ел Айсами, който е   включен в черния списък на САЩ.
 
Венецуела става все по-изолирана от международната финансова система, тъй като г-н Мадуроизползва все по-силови методи за потушаване на антиправителствените демонстрации.
Те вече доведоха до смъртта на повече от 120 души.

Големите международни банки са все по-предпазливи да правят бизнес с неговото правителство, принуждавайки PdVSA да разчита на банки като руската "Газпромбанк" и Китайската CITIC Bank да обработват важни плащания по петролните контракти.
 
Експертите, които следят внимателно икономиката на Венецуела, бяха объркани от правителствената политика срещу долара, като отбелязаха, че за страната е трудно да се изолира от финансовата система на най-големия си търговски партньор.
Износът на петрол от САЩ и за САЩ формира около 95% от печалбите от Венецуела в твърда валута. 

(Венецуела изнася, но и внася петрол от САЩ, защото, макар да разполага с едни от най-големите световни запаси на нефт, по-голямата част от Венецуелския петрол се състои предимно от тежки фракции и се налага разреждането му с по-леки видове нефт, като американския лек суров петрол, за да бъде икономически оправдана преработката му - бел. на редактора)
 
Хенкел Гарсия, икономист в базираната в Каракас консултантска фирма Иконометрика, заяви, че правителството се опасява от допълнителни финансови санкции от САЩ, както и че активите му в чужбина могат да бъдат конфискувани по американско  нареждане.
Венецуела е изправена пред десетки международни дела, тъй като чуждестранните компании търсят компенсация за своя собственост, национализирана през последните години от чависткото правителство.
 
Поддържането на притока на валута от търговия с петрол, е приоритет за г-н Мадуро, който е изправен пред спад на добиваната  сурова продукция и предстоящи около 3,5 милиарда долара плащания по облигации по-късно тази година.
 
Г-н Maduro отговори на санкциите в САЩ, като обвини г-н Тръмп, че води "икономическа война" срещу него, в условията на безпрецедентна рецесия.

Последните санкции на Вашингтон забраняват на всеки гражданин или субект от САЩ да купуват от PdVSA нов дълг със срок на падежа над 90 дни.
Някои адвокати интерпретират това, като включват и договорите за продажба на петрол, издадени от венецуелската компания.
 
Венецуелският президент обеща да прехвърли търговията на страната далеч от САЩ и да създаде кошница от валути от Русия, Китай и Индия.
 
"Търговията в евро изглежда като втори най-добър избор", смята г-н Гарсия. "Когато казват, че преминават към  рубли или юани, това е просто антиимпериалистическа реторика".
 
Правителството на Венецуела спря вчера търговете за долари за вносители, обосновавайки се със санкциите на САЩ.
Служителите на страната също са в ранни преговори с бутикови финансови компании в Европа и Азия за преструктуриране на доларовия си дълг в различни валути, според източник, запознат с въпроса.