68% от българите не са купували книги през последната година

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година. 32% твърдят, че те или близките им са купили поне една книга.

Обратно в новината

Коментари - 68% от българите не са купували книги през последната година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз

Е да, ама пък се образоват в ДИРа...

в личната си библиотека имам около 600 книги, различни, такива които съм успял да си купя или такива, които са ми харесали... Но, от 10 години не съм си купил нито една книга, няма и да си купя. Открих тайнството на електронната книга и вече съм си подбрал повече от 9 000. Не вярвам, че ще успея да прочета и половината от тях. Сред тях са и издания до които никога не съм имал достъп - доживях да ги видя и прочета. От огромното количество книги все някоя ще се хареса на деца или внуци. Всички обичат да четат. Запалих и колегите, сега телефони и таблети са заредени с програми за четене и книги разбира се. Всеки си харесва нещо и чете през свободното време. Общо взето започнаха да позабравят кръстословиците с измислени наименования и откровени безсмислици. Та така, не е коректно да се упрекват хората, че не си купуват книги на хартиен носител!

Не е ли вредно за очите електронното четене?

Това, че не са купували книги, не означава че някои от тях не са чели.Има също друга алтернатива - електронната книга.

Често влизам в книжарници разглеждам два часа и просто няма какво да си купя. Всичко е простотия и психарскибоклуци

Младите хора в днешно време не уважават старите, не им правят път като се разминават, не ги слушат. Днешните млади не са такива, каквито бяхме ние, ние бяхме по - добри и съвестни. Светът върви на зле, това поколение е пропаднало." Това пишело на открит от археолози египетски папирус, чиято възраст е около 4 000 години...

процента от българските граждани могат да четат изобщо на български? Да се направи такова проучване, че да стане ясно защо не се купуват книги! На някои "българи" книгите просто не са им потребни. Както беше писал някой преди мен, за тях книгите са за разпалване на печки.

Чета по 3-4 книги на седмица. Но не съм купила нито една през последните години. Такива са ми доходите. Няма значение,че има интересни заглавия. Sorry

Електронните книги ги четат , колкото и хартиените, че и по-малко. Ама няма да излезем прости сега , нищо че не смятаме учените и четящите за хора. Ние четем хитро електронно и виртуално, там само си остава и това, което уж сме прочели.

Война и мир - 36 стр. питат българите чичко Гугъл и стават все по убразовани.... От 1989 г. българите се потурчиха сами. Пердашат родните кючеци и кършат кръстове като последните мингяни. Да живее демокррацията

Сега се издава поне десет пъти повече , а като разнообразие сто пъти повече от соца. В моя клас в супер елитна гимназия интерес към книгата проявяха 7 от 30 ученика, предполагам в транспортното ,, текстилното, строителното, селскостопанското и сродните им занаятчийски училища , вероятно е имало един ученик на три випуска да е чел книга, аз обаче не знам и един четящ от такива училища.възрастните четяха книги по филми, които са гледали- Богат Беден, Шогун. Сега не знам да четат повече, но със сигурност има по-голяма възможност и разнообразие и възможност да четеш и да си начешеш крастата или да натрупаш култура и знания по кквото те интересува.

Аз чета по задължение и едното и другото. Не бих се лишила от книги макар да заемат много място и да искат редовно обезпращаване и почистване. Но с течение на времето ги сведох до малък брой, но ценни за мен, и се научих да ценя времето си с тях. Направихаживота да е много динамичен и стресов, та хората се отучиха да четът книги. няма по-добро удоволствие от една хубава книга в уикенда на терасата, прозореца или в градината, с чай и сладки...примерно.... Който се е научил да чете книги, никога не би се отказал от това специално удоволствие. Четенето на някои специални книги се помни за цял живот като приключение.

Пък и постепенно върви процес, в който книгите, като такива на хартиен носител, ще станат антики. После ще организират търгове за продажбите им за милиони. ;)

Ами засега е обратно. Книжарниците се пълнят всяка година все повече с книги, издателствата издават все повече . Четящите четат, нечетящите викат, че четат електронно.

Виждам , че книжарниците и книгите ти са непознат свят. Издава се все повече .

Излизат нови книги, но бройките им са по-малки. Виж дори площад Славейков и го сравни с какво бе преди години. Сега е жалко подобие на това което беше и броя щандове (5+ пъти повече преди), и видове книги. Преди хората са имали стотици, та и накакви и над хиляда книги в къщите си. Хората имаха огромни библиотеки, стигащи почти тавана. Дори тях сега ги правят миниатюрни. В старите по-малките книги се редяха в 3 реда един пред друг на един рафт. Да кажем по 40 книги на ред, умножени по 3 прави 120 книги на един рафт. На колона може да са по 6-9 рафта. А колоните да са 3-4. А хората имаха повече от една библиотека. Сега продават библиотеки за по 20-30 книги. Като габарити са нищожно малки. Хартиеният носител постепенно става безмислен за такива цели. Тук не опира до желания. Те дори вестниците губят. Електроните носители и предаване ще ги изместят.

Куельо свршва на "Долна грешница", една Художествена импресия от близаността на Баба Тодорка !

Честно казано и аз не съм купувал от години. Като студент е нормално, най-малкото за учебници разни. Но после от непрестанно гледане и четене в интернет, дотолкова ми е писнало да чета, че не мога да се навия да чета и книга. Правил съм опити, но отдавне не съм прочел някоя докрая. Четене на книги и четене по принцип, са различни неща. И тук четете коментара. ;)

Безобразие! Да се вземат мерки! За начало да се повиши ДДС за книгите! Той сега е същият както за хайвера!

Четенето на ХАРТИЕНА книга е отживелица от 20 век. Щом не съм си купил или наел от библиотека хартиена книга, значи съм духовно нисш. По цял ден съм Интернет. Каквото си поискам чета или гледам. Книжните библиотеки вече са отживелица и са заменени с електронни. ХАРТИЕНИТЕ книги убиват природата - сече се гора. Повечето съвременни хора четат научна, научно популярна и техническа литература. По малко се чете художествена литература било то хартиена или електронна. Всичко вече е филмирано. Кой предпочита да чете вместо да гледа. А пък и хубавата художествената литература вече е рядкост. Преобладава комерсиалната и "женската" -мелодраматична които са пълни глупости за младите поколения.

Така си мислиш, види се, че хабер си нямаш от четене и книги, между това да сновеш в интернет и да четеш.книги има огромна пропаст. Книжарниците и библиотеките стават все по-големи и повече, а издаваните хартиени книги се увеличават всяка година, вместо да намаляват. Просто не си от четящите, те това го знаят.а.

Като "сновеш" (сърфираш) в Интернет не четеш ли? Аз чета, и то доста, но научно технически сайтове и публикации. Художествена електронна и хартиена литература не чета вече, доста книги прочетох на младини когато нямаше Интернет и телевизии. Книжарниците за художествена литература намаляват, не гледай само площад Славейков. Имаше бум през 90-те години, но всичко отмина. Библиотеките може и да се пълнят (предимно с непотребна литература) но колко са читателите, а млади колко са. Намаляват. Слагат и компютри в библиотеките но никой не им обръща внимание. Всеки ден преминавам по 4 пъти покрай входа на областната библиотека. Направо има опашка. И стига с това четене, щом младите не четат значи е безсмислено, а младите са носители на прогреса. Искате да се върнем във Флинстоунските времена. Вие все още сте там.

Българинът чете, не чете , все е висш и с висше и чете най'- много от всички , ама електронно.

Тези електронните четци , които не купували хартиени книги, ги познавам добре и отблизо, като ги питаш разбираш, че и те никва книга не са прочели последната година, че и последните 10 години. Просто оправдание да не минат за прости, но пък да са много отворени, все едно електронните книги са от вчера, но да не минат и за читанки. Сложни комплекси. Всъщност повечето български книги не излизат електронно или в читанката, но това електронните четци няма как да знаят, защото не са търсили сериозно книги. Електронно четат тези, които четат и книжно и имат достъп до книгата електронно.

Наистина не чета нови български автори и какво от това??? Ми не ми харесват. А българските класици ги има в читанката, иди и виж.

Е , добре класик. Остава и да прочетеш нещо.Занимавам се с книги и четене от 38 години , познавам навици , кой чете и кой не, кой симулира , къде се чете, как се чете , какво се купува с болезнени подробности. Не на мене тия, глупости за старите и новите, чуждите и българските. Обиждам се.

90% от плюещите и драскащите по форумите спадат към тази категория. Очевидно произлизаме от чукчите.

Българските ученици масово не си купуват учебници, а ако ги купят, не ги четат. Освен това, макар че циганският етнос се увеличава, учениците от него намаляват. Половината от населението в България живее под прага на бедността, а от другата половина голяма част са цигани и мутри. Остават около 10 - 20 %, които да са образовани и заможни.

Чета само електронни книги, и то безплатно. Които не са издадени на Български, ги има на Английски или Руски. Което ми хареса, го запазвам, което не- не ми е съвестно да го изтрия. Та, аз съм от онези, които не са купували книги миналата година.

За електронни книги не сте ли чували? Живеем в 21 век. Книги на хартиен носител не купувам в последните години, но чета непрекъснато. Има достатъчно електронни библиотеки в нета. Така че не купуват, не значи не четат.

Не ги разправяй тия , освен на апапите в махалата. На запознат ще му станеш ясен. Бе вие електронните четци сте само в България ли ? Другаде нямат компютри ли, та купуват хартиени и ходят на Библиотеки,. Стига сте ни баламосвали, всички четат, само българите четяли по-особено- електронно. Ти да видиш , Винету на Читанка.За индианци ни взеха ел.читателите .

1 е, "Трут бес лимит на часове" на Лош. Лошев, и, Белинда Гоче! ВНИМАНИЕ! "БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ!" Спас Литров от "7 дни спирт", НЕ иска да конкурира Бат Лошо ми е защото, не помни, а само, стенье: К,ко сврши Скоча, У-вол нени, сте!

Хартиените книги влизат в конфликт с екологичните ми убеждения.

ползването на автомобил? Защото хартията може да се рециклира.

От близо 10 години четем само електронни книги. Стари заглавия колкото искаш (платено и безплатно), а новите - за 2 минути си ги купуваш от електронният магазин. Приятелите и роднините ни също предпочитат този начин. Така, че тази "статистика" далеч не е пълна.

68 проц ( електората ) не могат да четат за да си купуват книги. Те книгите ги ползват за палене на печките с дърва които крадат безразборно. ААААА и да не забравим, въпреки всичко не могат да четат но имат свидетелства за управление на МПС, благодарение на което трепят и други. Еми така де...книги не купували тода не е жица, кабел, релси, соц помощи и т.н.

Не само книгите, а и всичко де що е на хартиен носител трябва да се забрани в целия свят със закон (има вече достатъчно алтернативи), иначе нашите наследници един ден ще трябва да се научат да дишат азот.

Точно това ще да е главната причина за азота...

Нещо май се бъркаш с озона, ама айде щом си Софиянец - прощавам ти за невежеството.

Можеш ли да обясниш как се произвеждат и рециклират "алтернативите"?

Ако още не е измислен екологичен начин, ще се намерят хора, които ще го направят, но дърво да порасне за часове и дни - съмнявам се някой да открие.

Литиево йонната батерия не е носител на информация. Алтернативните носители на информация се "рециклират" природно. От руда се произвежда метал, който при изхвърляне се усвоява от природата или се преработва от хората. По опасни са пластмасите, но такива носители на информация все още няма или са отживелица - грамофонни плочи, CD и DVD. На един хард диск направен от 300 грама метал се събира информация колкото в 10-тина огромни хартиени библиотеки, които са направени от изсичане на мноооого дървета.

След като с Винету се става примиер , да се чете повече е противопоказно, ще ви излезе лошо име или прякор. Ако имате страст към четене , четете , но скрито , иначе ще имате проблеми с околните , бъдете сигурни, че ви следят , за да ви се подиграят и злепоставят. Много е важно да не ви личи, че сте чели- когато някой каже глупост или нещо неверно- повтаряйте думите му по друг начин и не се издавайте, че сте наясно- ще си спечелите всички за врагове и него и присъстващите, които ще ви вземат за особен , съмнителен, и ще ви квалифицират към някоя група от враговете си и няма да пропуснат да ви накажат за знанията ви. Тук е така , постокунистически ориент.

Колко си прав за съжаление... Тъжно е като се замисли човек.

Борисов е прочел толкова книги, че можеш само да си мечтаеш, да достигнеш половината от неговата бройка.

Колко евтини бяха книгите на времето, колко много литература се превеждаше... Сега е важно да се сервира на хората чрез интернет гратис тази литература която ще им промие съзнанието в желаната насока. Дали хората се усещат че е така?

Никой не ти натрапва, кои книги да четеш. Многообразието е много по-голямо, отколкото при филмите например. Така че не може да се говори за промиване на мозъка. Всеки си подбира книгите, според собствения си аршин.

Никога не се издавало повече литература от сега. Преди по соца в книжарниците постъпваха на седмица по 5-6 заглавия, сега поне по сто. Въпросът е , че четящи хора се създават трудно, просто няма такава нагласа и култура, минава за съмнително и перверзно, тук се чете предимно по задължение и няма кой да те запали..

Уважаемите автори на анализчето да са така любезни да се отръскат от нафталина и да проумеят, че книжните неща леко отиват в историята. Вече никой не купува вестник, книжна книга, не слуша радио с антена, зачезват и телевизийките. Няма да изчезнат нито книгите, нито другите мили неща, но са изместени от нови носители, толкова ли е трудно да се проумее. Знам английски и руски и в нета намирам всичко, което ми е нужно, нерядко плащам. Има и български е-книги колкото щеш. Така че хората четат и то много, но книжната книга е несравнимо по-неудобна в сравнение с дисплея. В телефона ми има над 300 книги от всякакъв характер. По-долу има и други мнения като моето. Не тъгувайте за хартията чак толкова; нито книгите ще изчезнат, нито хората са изпростели. Всичко е наред и както трябва да бъде.

Да бе и на жената и подариха за рожденият ден една електронна книга, ама си е друг кеф да прелистваш страниците, поне за мене.

Май пропуснах да уведомя посетителите на форума че съм с нисък коефициент на интелигентност.Освен това жена ми ме заряза поради алкохолизъм и изневяра.Така че не ме вземайте насериозно.

Подкрепям напълно казаното. В мрежата могат да се намери почти всичко. Да допълня само, че дори когато искаш да си имаш някои неща на хартиен носител (аз съм от такъв човек), пак е по-изгодно да си го направиш сам (евентуалната предпечатна обработка, също).

Еми то чалгата и книгите не се допълват, ама никак. Направо са си несъвместими. Какво ви учудва. Всъщност последният път жената ми купи книги за рожденият ден.

от българите не правят редовно секс!

да намериш кой да те изклати,за да стигнеш до подобен извод.

Интересна статистика, от личен опит ли говориш?!

Това не е особено вярно. Аз виждам все повече хора в книжарниците. Освен това книжарниците не са основното място за книги. Познавам хора, които си ги свалят от интернет без да ги купуват. Нека да бъдем реалисти - винаги ще има хора, които няма да четат книги, а който иска да чете, намира начин.

...да не говорим,че втората употреба е хит.Затова и на Славейков върви пазара.

Сменям световна класика за хляб. Гладнааааа съъъъм.

и да се наядеш, пак ще си си проста, тъй че все е тая...

От останалите 32 процента 99 процента са купили професионална литература, чакри , астрологии, секти, конспирации, подарък за детето или наръчник за готвене или как да забогатеем докато спим.Оправданието с цените на книгите е смешно, библиотеките са безплтни , пък и там няма наплив. Под десет процента от българите имат карта за библиотека- почти всички студенти и ученици , за да ползват задължителната литература , т.е. по задължение, останалите се познават поименно.,В Европа гражданите са с над 50 процента с карти за библиотеки. Българинът не чете и аз не помня някога да е чел, няма навик за това. Нещо повече , да те видят с книга ти сваля имиджа, минаваш за балък. Даже продавачите в книжарницата , които служебно трбва да привличат клиенти, се отнасят с насмешка с редовни клиенти.

Малко бъркаш. Библиотеките не са безплатни - плаща се членски внос. А защо си решил, че трябва да седна някъде на поляната и да си чета книжка? Мога да си я чета у нас, няма нужда да парадирам с интелигентност. А и избягвам вероятността докато чета на ливадата или в парка, да ме препикае някое куче.

Специалист- лице, което не мисли , но знае.

И аз не купувам, но чета огромно количество. Има библиотеки, има безплатни от интернет. Тегля си на електронната и си чета здраво. Бих ги и плащала, но в България нещо са се объркали с цените на електронните, да се огледат малко навън и да ги коригират, ако искат хората да купуват. И ще допълня - като дете не четях, никак, както и никой от приятелите ми, изключение беше, за поколението от 70-те говоря. Но ни убеждаваха, че много се чете и всички са супер заинтересовани.

Тоест ти четеш това което някой си е предвидил, а не свободен избор- достъп на литература- ей така се оформя съзнанието на хората според нуждите.

Не. Избирам според интересите си, след това я намирам онлайн или в библиотеката. В 99% от случаите я има или излиза до 1 г., а предвид това какъв дълъг списък съм наредила, имам с какво да си запълня времето докато се появи :)

А колко процента са си сменили смартофона през последната година? На изплащане?

Аз от години дърпам книги от интернет, а каквото не мога да намеря на български, си го дърпам на руски. Руснаците са много по-напред от нас, първо като брой безплатни библиотеки, второ като книжен пазар са много по-развити от нас и там нови книги излизат много по-бързо, отколкото в България

Ами то за да си купи книга човек най-напред трябва да се е научил да чете.

Въпросът е :КНИГА ИЛИ ХЛЯБ?Това оскотяване на българина го докара герб, воглаве с ЕДНОКНИЖНОЯ ,,ВИНЕТУ'' ОТ СЕЛО Банкя.Р. Ралин написа ,,Сит търбух за наука /книга/ глух".

Чакам да станат по 100$ и тогава купувам.

А защо да си купуваме книга, след като можем да си изтеглим каквото си искаме безплатно от интернет?

От тези 68 % -поне 38 % са неграмотни братчеди,а от останалите 30 %-15 са бедни старци които нямат пари дори за очила ,камо ли за книги,а една малка част от останалите се задоволяват с инфото по ТВ-то и нета !

По-малко бих се притеснявала за човек, който си препрочита за десети път класиката от домашната библиотека, отколкото за такъв, който си е купил всички книги от поредицата 50 нюанса бозаво.

Много точно. Качеството и количество се свързват във философското понятие мяра. Е, та мярата е качество в дадено количество, или още качествено определено количество.

ЧЕ ТО В БЪЛГАРИЯ ВИ ТРЯБВА САМО ЕДНА КНИГА ... КАМА СУТРА ... КАК ДА ГО ПОЕМАШ НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ :))

Може да не купуваме книги , ама четящите хора се увеличаваме с часове . По данни на Софийска Градска Библиотека годишният ръст на читатели трайно се е установил на 35% . Със здраве :)))

ИМАМ 4 ТЕРАБАЙТА НА 2 ВЪНШНИ ХАРДРАЙВА КНИГИ :))) ...

Ти си като Александрийската библиотека бе, па и Рансъмуерът не мож' ти ги криптира;)

Не мога да си представя, как успяваш да намериш нещо качествено за четене при такава огромна база. Аз слагам в четеца, само книги, които съм прочел и съм им дал отлична оценка. Новите книги ги чета през компютъра.

Що ми е книга, като има ракия !

Аз само миналата седмица купих 7-8 книги на хартия, а съм си забранил такива пазари, защото после никога не успявам да хвърля или продам книга и само пренареждам. Имам и електронен четец, по-добре ми е на очите, намирам си и безплатни книги. Постоянно виждам млади хора четящи по транспорта от разни електронни устройства, вкл. с минималистични размери, невъзможни за просто око. Направил съм списък на издателствата в БГ, не че го няма в Интернет - много са, множат се, имат си работа. А има и и чужди, и литература на други езици, не лоша, и понякога прагматична. Възрастните като мен с препълнен мозък търсят висококачествена храна, придирчиви сме. Работете автори! Трайте си статистици, няма нужда от ръст на простотията, на ниво си е.

па я всичко си знам.. ша ги таковам и кнгите, аз съм си интелигентен щото съм и умен..

Преди 2-3 години купих и прочетах "Изневярата" от Палу Куелю. Тази книга буквално промени животът ми, от нея разбрах много истини за самата себе си и самите хора. Преди това бях чела "Единайсе минути" на същият автор - уникална книга! От тогава не съм купувала други книги защото ме е страх че ще се разочаровам - на дали ще са на нивото на тези двете, където скоро съм ги прочела. Сега смятам да потърса "Шпионкта" (пак на Палу Куелю) която излезна съвсем скоро и съм чувала само фантастични отзиви за нея.

Докато четеш подобни ерзац философи като Куельо, попоглеждай къде се слага пълен член, препинателни знаци и т.н.

Седи мирен бе, тя Паулу Коелю е чела, не Правописния речник

Мирандо, ама, ти, наистина ли си толкова неграмотна или само се правиш на такава ?

Да ти беше променила и правописа...

Са доста по-важни!!!

Сега ще си купя новото издание на "Под игото" на шльокавица! Ей сегичка! Издателите се подиграват с българската азбука, а искат да им купуваме книгите!

какъв е смисълът от подобни простотии не разбрах?!