Как е изглеждала една фабрика за злато преди 35 века?

Ада тепе е най-древният известен на науката златодобивен рудник в Европа. Намирал се е на територията на днешна Южна България, в близост до Крумовград.

Обратно в новината

Коментари - Как е изглеждала една фабрика за злато преди 35 века? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За тези години , къде изтече добитото ЗЛАТО от България ? Колко тона , какво остана за НАРОДА ??

СТИГА С ТЕЗИ ТУРЦИЗМИ ,ЗАЩОТО 1400Г. БЪЛГАРИЯ ПАДА ПОД ТУРСКО..,А ПРЕДИ ТАЗИ ПАПЛАЧ ,КАК СЕ Е КАЗВАЛА МЕСТНОСТТА ???

Гяури ,това е наше злато !

Пълни глупости...

"Тези постройки са доста семпли. Направени са от обикновени материали, конструкцията им е лека, а инвентарът, който съдържат, по никакъв начин не може да бъде наречен представителен. Битът на техните обитатели е бил беден. Това са били обикновени хора, които са добивали златото, но богатството не е достигало до тях, добави Попов." А сега да не е по-различно!?

А, различно е! Сега добиваме трънки и ни плащат с глогинки.

бъка пак тука от турски тролове- детройта и пр. Явно много ги боли за нашето културно богаство - комплексирани са, че са примати...

Ако Боко отново стане премиер, ада тепе ще се отдаде на концесия на Дънди Прешъс Канада. Чудя се какви хора ни управляват- вместо ние да си добиваме златото и да печели България, тикаме златото в ръцете на чужденци заради това някой от управляващите да вземе комисионна, а трябва да отиде директно в затвора?

За съжаление ако не Боко ще е някой друг.

"Дънди" взе концесия за златната мина край Крумовград 13:24 09 февруари 2011 Правителството даде 30-годишна концесия за разработването на златното находище "Хан Крум" край Крумовград, на Болкан минерал енд Майнинг, която е дъщерна на канадската компания "Дънди прешъс металс". Това бе решено на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Ада тепе, както и целия околен район са уникално красиво кътче от България, което уви скоро ще изчезне.

първо в София, чак след това в чужбина?

Археолозите и историците да се разровят и да намерят името на обекта както е било в древността и да изтрият от картите всички тепета , пепети и тапети. Махайте турцизмите .

Това злато е било изкопано и национализирано от първия питекантроп прачовека кирияк сидеров и раздадено на тогавашните червени бастуни,като добавка към пенциите ,щото неарденталците на сорос искали да го колонизират!

А СДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ СА ТОЛКОВА ЗАТЪПЕЛИ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО , ЧЕ ДАЖЕ И ДА КОПАТ ЗЛАТО НЕ ЗНАЯТ :)) :)))

ТВА Е КАНАДСКО ЗЛАТО , А РУДНИКА Е НА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА :)))

не става ясно от текста докато тук се е развивала златна металургия ( най- високотехнологичния отрасъл на древността!) руснаците, немците, холандците, англичаните, французите, дето днес са много корназ , къде са били? На черешата ли, на джанката, или на някой друг вид дърво?

Не е къде си бил преди а къде си сега. Само тези които сега са никъде, гледат къде са били преди.

ама точно тва преди ни е възкресило - спомни си, че възраждането почва от историята на Паисий, с тоя профил трябва добре да го знаеш!

Където сме били и ние преди 3500 г. Това, че е на днешна наша територия не означава, че "ние" сме го експлоатирали. Преди нас тук е имало тракийски и славянски племена. За вторите се твърди, че сме се "омешали", но за траките липсват писмени исторически сведения от първа ръка (няма тракийски, има римски такива) и караме на свободни съчинения.

ЧЕ СИ РЕЗАК, ЩОМ НЯМАШ НИЩО ОБЩО С ТРАКИТЕ...

пратете тази статия до европуделите, да се образоват, да не са неуки, да не си мислят,ч е те са създали света! И че тук е циливизационен център, колкото и да се опитват да ни направят периферия.

Защо не измислите едно българско име ,ами все турцизми се ползват ?

И мен ме дразнят турцизмите, все се чудя през комунизма защо не са върнали старите Български или Тракийски имена на местности и обекти?

Това не са турцизми, а имена просъществували столетия на ред. Ако сте толкова против имената с турско звучене ще трябва да изрежете полувината от езикани и да започнете да питате защо съвременните градове не се преименуват с римските, тракийските или древногръцки имена, пък през плеолита сигурно е имало и други имена, какво ще кажете?

Едно обаче остава непроменено и до днес: "Това са били обикновени хора, които са добивали златото, но богатството не е достигало до тях"

Какво имаш предвид под това ''обикновени хора''? И КОЙ СИ ТИ,ЧЕ ДА РАЗДЕЛЯШ ХОРАТА НА ОБИКОНОВЕНИ И НЕОБИКНОВЕНИ?

Обикновените хора са работниците - бедна и средна класа, които създават благата. "Необикновените" са останалите 10 % от хората, които притежават благата (90 % от богатството на света).

В статията така пише, бе не четящий...

Не знам какво ти е ясно. Само знам, че Дънди са платили разкопките. Милиони долари. А ти мести пръстите по клавиатурата и злобей. Без бизнеса, тези находки щяха да си стоят под земята още стотици години. А сега знаем, че това е най-старият златен рудник в Европа - от 15в. преди новата ера. Христо Попов в едно друго интервю казва, че ще проверяват с анализи дали от тук са взимали злато за известните у нас златни съкровища.