Финландският модел за безусловен базов доход

Само за един час работа Юха Ярвинен трябваше да попълни купища книжа, а помощите му за безработица бяха орязани.

Обратно в новината

Коментари - Финландският модел за безусловен базов доход | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Безсмислен експеримент. Да питат България за циганите. При осигурен минимален доход само по-амбициозните ще потърсят по-добре платена работа. Останалите евтина скоросмъртница , чалга и сапунени сериали по TV -то.

Невероятна държава!Скромен народ и природа,която изглежда като в приказките.Едно прекрасно място е Лапландия-Рованиеми и Дядо Коледа,полярния кръг с фермите за "Рудолфци"и финландски хъскита,да не говорим за туристите от далечна Япония,които с дни обикалят в очакване на Северното сияние.А руснаци,дал Господ.Скоро четох,че Парламентът щял да въведе руския език в училищата в област Лапландия.Инвеститорите са от Индия и други по-така страни,а тук там се срещат и българи,които работят за финландците,но не трябва да се забравя и температурата,която обичайно през дългия зимен период е около минус 30,че и нагоре.Светло е само за 2 часа около обяд,но всичко е огряно в много изкуствена светлина.

Требе и нашите бизнесмени като този финландец да погладуват.

Чувал съм за Фронт Пойнт Партърс и че си разбират от работата. Един познат ми каза, че работи с тях и е много доволен. Влага определена сума и скоро след това получава допълнителен доход, който не е за пренебрегване.

Когато човек не е наясно с финансовите пазари, трябва да внимава много къде си влага парите, защото може да ги загуби.

Инвестиране на пари чрез Фронт Пойнт Партнърс, хората са професионалисти, парите се удвояват за няколко месеца.

Има смисъл в такъв базов доход за всеки гражданин на една държава. Ще се ограничи администрацията за 'следене' и регистриране на дейността на безработните, ще се ограничи т.нар. социален туризъм и както вече авторът отбелязва, ще се повишат приходите от данъците на работещите. Въпросът е дали няма инфлацията да 'изяде' този базов доход, в смисъл да го направи недостатъчен за съществуване. Нека експериментират Финландците, ние ще ползваме техния опит :)

И другият въпрос е колко по-усилено ще започнат да раждат циганите, за да набъбва сумата на базовия доход за семейството! Думата "работа" не само няма да я практикуват, както сега, ами направо ще забравят, че има такава дума!

У нас му викаме пенция ... Ма бабата вика не било същото ... Комшийката й казала.

Парите ше ги профукат на хазарт. Във Финландия каквото ти дадат с една ръка, с другата го вземат.

Точно това ще стане. Парите ще ги раздадат на несретници, там от сутрин играят хазарт. А машинки има във всеки супермаркет. Държавата контролира хазарта, така че тия 500 евро ще се върнат обратно в хазната. Но тази идея няма как да работи на масово ниво, най-вече от етична гледна точка. Освен това метачите вземат двойно повече.

Интересен експеримент, но с неясни мотиви и ефекти. Принципно не е необходимо всички да работят, но вероятно е по-добре да се отпускат ранни пенсии, да има задължително големи отпуски и много дълги обезщетения за безработица, както и всякакви други глезотии. Безусловното плащане е доста радикална мярка, надхвърляща нормалната логика и излизаща извън пределите на пазарната икономика.

Стой си безработен и без доходи в България тогава! Аз от утре отивам във Финландия и вземам финландско гражданство! Ще избягам от мизерията в БълХария!

с 500 евро не можеш си платиш наема. Ако си голям специалист и искаш да живееш добре във Финландия трабва да печелиш поне 4-5000 евро на месец.

хаха Ти си ония смотаняк дето само квичи, че е на 35 и още е девствен, живее при мама и тати и досега не е работил защото не си е намерил подходяща работа. Ти още преди 2 години разправяше, че заминаваш бе глупав. За утре ли го остави?

интересно откъде взимат пари за тези плащания!!!

Изчисления на Bloomberg казват, че отпускането на 800 евро месечен безусловен базов доход на население от 5,4 млн. души ще струва на бюджета 52,2 млрд. евро годишно. Плащанията ще са само за пълнолетни граждани, обяви финландското правителство. Така общо държавата ще трябва да задели 46,7 млрд. евро, а предвидените приходи за 2016 г. са 49,1 млрд. евро.

Та да ти обясня по просто тия 49,1 млрд. евро не са бюджета за новата година, а са излишъка от бюджета. Друг сайт обяснява че това са 1.7% от БВП на Финландия. Така че бълха ги ухапала финландците. Те не са голямо население. На 5млн души ще дават и то не по 800 а по 600 евро всеки месец, целогодишно. Така няма да има крайно бедни хора. Всеки ще има за храна и подслон. По добре с 600 на месец заплата-доход целогодино, отколоко с 0 евро доход. Нали? А и икономиката на страната се стимулира така.......... А се спират пък социалните помощи, и обезщетенията за безработица което пък е друг приход за държавата и плюс за нея. Базовия доход за всеки гражданин е много успешен метод за борба с мизерията и бедноста!!

МИНИМАЛНИЯ БАЗОВ ДОХОД Е ПЪРВА СТЪПКА КЪМ КАСТОВО ОБЩЕСТВО - НЕОФЕОДАЛИЗМА. КЪДЕТО СТЕ СЕ РОДИЛИ ТАМ И ЩЕ СИ УМРЕТЕ. ВСЕ СЪЩАТА ВЪРХУШКАТА ЩЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ РЕСУРСИТЕ - ПОВЕЧЕТО В СВОЯ ПОЛЗА. ВЕЧЕ НЕ С "ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ" А ПО ЧИСТО АДМИНИСТРАТИВЕН ПЪТ. ДОКАТО ТОЗИ ЕЛИТ НЕ БЪДЕ ИЗТРЕБЕН, И БОГАТСТВАТА МУ ОТНЕТИ - НЯМА КОМУНИЗЪМ. А ВСЕКИ КОЙТО ПОВЯРВА, ЧЕ РАЗНИТЕ ИМ ТАМ АКАДЕМИЧНИ ТИНК-ТАНКОВЕ МУ МИСЛЯТ ДОБРОТО Е ПЪЛЕН ИДИОТ. КОГАТО ТЕ ГОВОРЯТ ЗА СЪКРАЩАВАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО, ЗНАЧИ ЩЕ ГО СЪКРАЩАВАТЕ ВИЕ - ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.

560 евро не са много във Финландия. общо взето толкова е наема за апартамент на месец. Въпреки това ще е много добро решение, ако бъде въведено, защото тогава мързеливите и "социалните емигранти" ще бъдат принудени да се поизпотят или да напуснат държавата. Не както е в мемента да получават помощи, детски и квартирни пари. Убеден съм че тази мярка ще е положителна за тази страна. Хората имат сериозни управляващи, които забележете не се возят на служебни автомобили със шофьори и охрана, а си използват личните.

Сомунизйм в действие. Айди нашите Роми,какво чакате,бежанците ще ви изпреварят...

На 37 години, направил 6 деца и намирал работата срещу заплащане за унизителна, та чакал на жена му да го храни. Мъж-мечта!

Някаква скверна PR-акция, целяща да свиква хората на минимален базов доход от 560 долара. Ура, построихме комунизма! "Комунизъм" в света на Ротшилд, Рокфелер, Морган, Кнут, Шиф Варбург ...? Псевдо-комунизъм чиято цел е да превърне простолюдието в цвекло.

И идея си нямаш за какво говориш. Простено ти е. Много неща ти липсват, най вече познания и инфо.

Чакай да те изпреваря - сега ще ми кажеш, че тъкмо те са финансирали Революцията в Русия? Работата е там, че радикалните проекти могат да се откъснат от опекуните си и да живеят свой собствен живот. Както стана със СССР при Сталин. Или днес същото - те финансираха муджахидините и Ал Каида, а се пръкна ИДИЛ.

При все по-настъпващите технологии и роботи в икономоката. Безусловния базов доход е неминуем. Въпроса е кога и как. Ако се премахнат детските помощи, тези са "самотни майки", безработица съм за.

Ако това се приеме у нас ромите в България ще се размножат в геометрична прогресия и това ще е краят на държавата.

може би ако получават помощите под друга форма, а не като децки, няма да с емножат кат скакалците. по-добре ще си живеят без сто чаавета около тех!

Не си прав.Те ги изпращат сутрин да ги гледат белите роби, пият по едно кафе и нататък знаеш.Начинът е друг, но помисли ще се сетиш.

и сме умни. и сме красиви. и е.ачи. и пиячи!

Комунизъм в действие! Да, да , ама не! Дори изключително богата държава като Швейцария не го прие! Между другото тази, нашата държава маже и да стане добра за живеене, ако на референдум за безусловен базов доход народът, по примера на Швейцария отговори с "не"! Не ви се вярва, нали?

даваш на някой пари без да прави нищо и го чакаш да се сети да си намери работа? ще стане, как не! хептен оглупяха толерастите в европата!

Няма да стане. Тоя експеримент го правим с една група трайно безработни в България и резултата е трето поколение трайно безработни.

Уххххаааа, мамооооо! 600 еврака! Всеки месец! Ето такива политици ни трябват - да дават! Откъде ще взимат, че да дават - не знам и не ме интересува! А на третия месец ще протестирам, че са само 600!

ами точно, де! нали все ни викат да сме взимали пример от 'развитите демокрации' в европата? хайде и ние да приложим този челен опит!

Ок. Съгласен. Ти ще работиш и ще ми плащаш базов доход.

Всички ги броите как тези евро ги харчите в България нали :) Само,че не ! Харчите ги там където квартирата е 500 евро и нета е 25 евро на месец например. Винаги така ги смятата евротата ....