Глаголица и кирилица - азбуки български

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, Институтът за български език при БАН описва създаването на българските азбуки.

Обратно в новината

Коментари - Глаголица и кирилица - азбуки български | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първата БЪЛГАРСКА АЗБУКА ИЗЛИЗА, ЧЕ Е СЛАВЯНСКА, А НЕ БЪЛГАРСКА. щО ЗА ГЛУПОСТИ СЕ ПИШАТ. СЪЗДАДЕНАТА АЗБУКА Е БЪЛГАРСКА И НЕКА НЕ ПРЕВЕЖДАТ ДОКУМЕНТИТЕ СЪС СЛАВЯНСКА, ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ВЯРНО.

Когато видя веднъж една моя българска книга, един мой преподавател руснак възкликна - а, так вьи же нашими буквами пишете! Когато го попитах кой ги е измислил "ваште" букви, той горд с знанията си отговори - "Греки". Между другото официалната коминтерновска версия, поддържана от повечето москали и в момента агресивно и пропагандно налагана в Македония е че ние сме татари. Та така другари тролове, вие сте част от тази система. Но понякога е полезно овчедушно да лижеш солдатския ботуш - носи копейки

Според най-новите им опорни точки, вече не са славяни а фини и татари. Където и да бягат все България излиза, нали са по малкия брат и по неукия.

Латиницата ще стане българската азбука. На 24-ти май ще празнуваме приемането на английския език и култура за български!

Братята руснаци казуват, дека руския бил най-древния език на света и от него произлизали всички други езици, вкл. и българския. Ма то блядюхите като се насвяткат със самогон (което непрекъснато правят) какво ли не дрънкат.

Много бих искал авторът да ми посочи доказателство че "византийския император" е поръчител на делото на братята Кирил и Методий. Глаголицата съществува много преди тях. Тя е наричана готица, защото е използвана от готите около Дунав в 2-6 век. Нейните знаци са в прабългарските руни, а също и в тракийските руни. Това е старата писменост на местното население, което днес се нарича българи

Сръбският историк проф. Фердо Шишич обръща внимание, че през средните векове сърбите идентифицирали българите с готите и че в средновековна Сърбия името "гот" означава "българин".

Не сте си пили хапчетата от доста време .... То Глаголицата е азбуката на високо развития свят Глагол от където са дошли лично вашите предци ... Ама като не помните ... Гинко билоба за вас ....

НАЙ БЪЛГАРСКИЯ,ЧИСТ, И ИЗВИСЕН ПРАЗНИК!!!ДА НИ Е ЧЕСТИТ!!!ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ БУДИТЕЛИ!!ГОРДЕЙТЕ СЕ ,ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ, ЗАЩОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОЗИ "ИЗВЪНЗЕМЕН ДАР", БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е БИЛ И ЩЕ ПРЕБЪДЕ ВО ВЕКИ ВЕКОВ, ПОСЯВАЙКИ СЕМЕТО НА ЗНАНИЕТО И НАПРЕДЪКА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!!АМИН!!!

Събуждай се българино,ти си Арии носител на светлина от Раса Асов. Бог на Земята.Събуждай се и заеми мястото си "така е било ,така ще е,така и ще бъде" АУОМ

Спасе, ти знаеш ли, че ариите са РОМИ?

Неграмотен ром е алкохолно питие, няма как да е нещо друго.

Колкото повече чужди езици научавам, толкова по-горд ставам с българския език и азбуката ни!

И правилно,всички езици произлизат от нашия божествен език,от нашата музика,от нашата ,Култ ра.от нашия календар Ние сме Арии.Древното име на Тракия е Ария. Сабуждай се Балг АР

Много се радвам за теб,но има нещо което трябва да знаеш,нашата азбука е обрязана,о безобразена,от обрязаните.Намери буквицата от 49 букви 7 по 7 Климентовата и дясното полукалбо ще заработи за образно мислене и спас.

... ги насочете към Асгардската духовна академия + уроците в нета 8 ЮТюб/ за "Славянската Буквица" на Андрей Ивашко ! А има и други подобни ... като "Буквица. Практическое применение" .

... ги насочете към Асгардската духовна академия + уроците в нета /в ЮТюб/ за "Славянската Буквица" на Андрей Ивашко ! А има и други подобни ... като "Буквица. Практическое применение" .

Да Видим какво означава кратиа. Република ,но това република ни насочва на публично,някак си проститукско и затова премахваме а то. Крати-член.Тоест демократа е предал своя член и се е надупил. Учете Български.На ти булка спасов ден

Крайно време е такива като теб ,който не разбират смисъла на Великия Български език , да му се обясни ,че демос и охлос означава предател т. е демократа е предател,защото е оставил свойте отговорности на чужд господар. Демократа ,може да служи само на чужди господари .И Учи Български ,невежо говедо

Крайно време е да се въведет някоя демократична азбука: латиница, shliokavitsa, маймуница. Кирилицата трябва да се забрани със закон, защото ни излага пред Европа - щом Путин пише на тая азбука!

Мижитурка!

Слово,Твердо ,ОУ .Хервъ,Ом,Шта.Червалъ,ша,еръ.ЕР,Ят,Ю.Едо ,Йота,Од. Учете български Английския е само един технически робски език.Господарите на света сме ние българите. Събуждайте се

Пълни, глупости и простотии.Глаголицата си е чист Византийски проект.Кирилицата е велико дело,на Климент или в Преслав.Дори на този малък отрязък на великата буквица ,наследник на руните е закодирано всичко.Смисъла на живота.

Всъщност истината е пред очите ни. Орфей е създателят на първата фонетична азбука на тракийски език. Ние българите сме преките негови наследници. Генетически и духовни.

Трак ли си, или нещо ти трака?

трай бе фанариот Елините си признават че Орфей е създател на буквите.

Българин, което означава и потомък на тракийците. В североизточна България са живяли племената - гети, теризи и кробизи.

..."Устроението", тоест приспособяването към българската реч, става възможно едва след появата на глаголическата писменост в България. Именно от нея са взети буквите за специфичните български звукове, като са опростени в духа на графиката на цялата азбука... Като цяло горния параграф нее верен. Тези 14 букви различни от гръцките са взети директно от коптското писмо, никаква глаголица. А коптското писмо има стародавна традиция по българските земи. Първата готска библия на Вулфила е писана с таково писмо.

Ако позволиш едно уточнение Урфила, не Вулфила. Че населението на Никополис не се е променило през това време научаваме от Йордан - "Гетика" - около 550 г.: "... те имаха за свой епископ и примас Урфила... До ден днешен те живеят в Мизия, в областта около Никопол в подножието на Хемуса."

Коптската азбука почти напълно съвпада с гръцката. Не повтаряй като папагал , а прочети малко литература и провери колко специфични за българския език кирилски букви съществуват в коптската азбука.

О да, дойде тролът разбирач и оплю всичко живо. Еми виж ти бе недоучко, колко букви от коптското писвмо нямат аналог с гръцкото и виж дали не се използват в нашата т.н. кирилица.

На Тончо и Камен в ролята на светите братя пред Ники Пънчев в "Хвани богат" , където стана дума и за ... маймуницата! Страхотно попадение, отразяващо най-добре сегашното положение и нивото на грамотност.

Докъде я докарахме, че унищожаването на българската култура от руснаците да празнуваме все още като най-светъл празник?

С унищожаването на българска култура българите се справят съвсем сами и доста успешно.

О оооооо недей да скромничиш, рускино! Вашият принос в унищожаване на бългрщината е забележителен! Това личи особено при българските общности извън България.

Кирилицата трябва да се забрани! Това е руска агресивна азбука и който пише на нея не го чака нищо хубаво. Трябва да пишем на една азбука с нашите съюзници от евро-атлантика! Да се надяваме, че президентът г-н Росен Плевнелиев ще направи тази крачка към европеизирането на България и въведе латиницата като официална азбука, както направиха прогресивните държави от източна Европа.

Атакистки трол плюе наред

Си било едно момче будалесто и многу сиромашко... "Преку својата благородна и просветителска дејност на овие простори, браќата Кирил и Методиј ја направија Македонија лулка на словенската култура и писменост, испишувајќи ги со тоа најсветлите страници од македонската историја."

Светите седмочисленици заедно със св. Княз Борис Михаил и синът му Цар Симеон, постигат независимост, за нашата църква. За първи път Библията е преведена на българите през IV-ти век от Улфила. Той е бил владика в Долна Мизия Никополис ад Иструм и е нарочен от гърците за "арианин". Но учител на Улфила е бил готският владика Теофил, който на Първия вселенски събор се подписва срещу Арий. Император Константин извънредно много почитал Улфила и неговото "еретическо учение". Защо се нарича учението му еретическо, когато учителят му Теофил подписва срещу Арий? Защото той действа като тракиец. А траките/българите са искали автокефална църква, независима от гръцката.

Това е от "честитката" на Заев. Ама вие "македонски" не четете ли? Та те създадоха азбуката и покръстиха руснаците! От както има мак-ед интернет, не чета в."Стършел".

Товарищи, защо нещо го усукваме? Въпросът не е, че някой друг ви е цивилизовал, а че не е успял. Личи си, че е българска работа.

дребничка подробност, която може да се окаже ключ. В прословутия диспут с католиците Константин Философ доказал, че на ВСЕКИ език може да се слави Бога. В крайна сметка опонентите му отстъпили и приели, че и на СЛАВЯНСКИ език може. Днес не си даваме сметка за значението на тази разлика.

Не се карайте, братя българи, а правете деца, че циганетата ни претопиха...

На фона на хубавия празник радиото ни поднесе много приятна новина - че 41% от българите до 17 години са неграмотни - и че по този показател се нареждаме на "престижното" първо място в Европа. И че по функционална грамотност в България най-добре са...хората над 60 години! Ща не ща, се замислям - докъде доведоха безбройните "реформи" в образованието ни - та от 98.4% грамотни по Тошово време се сринахме буквално до дъното? Между другото, данните са на ЮНЕСКО - а не на нашите мухльовци!

Това важи за целия свят, няма как да правим изключение. Образованието умишлено се влошава. Говоря за българите, за другия "етнос" е ясно.

откъде го взе? Това е толкова опашата лъжа, че конкурира дори пропагандистите на Ким Чен-Ун! Не че неграмотността днес не е проблем.

Тогава, по-добре танковете да дойдат!!!

90% от тези т.н. българи са ромове.

Не може ли на един от най-светлите български празници да се загърби политиката и отношението към САЩ и Русия? Не може ли просто да си кажем "Честит празник българи"?!

общо с нашия празник - съгласен! Но Русия има огромни пргрешения към нас, свързани и с буквите, и с книгите, и с изопачаването на историята, и с "приватизирането" на празника...

Злопаметен или злобар?Тролът по гръб не пада?

Не знаех, че е част от кирилицата?!

Бих искал азбуката ни да се предлага на терикотна плочка, като подарък или спомен за милионите българи живеещи извън България, а и за тези останали в нея!

Ако няма обиден подтекст е добро предложение,стига разбира се,да не превъращаме във фетиш. /Подозрителен съм за подтекста,защото знаеш теракотата къде се слага/

Предпочитам Assembler или в най-лошия случай - езика на Матрицата...

Ако си общуваш с машини, да

Професор Георги Сотиров е на друго мнение. Линеарите А и Б от остров Крит са глаголица. А Братята написват кирилицата. На глаголица е писал и арианинът Урфил, гетски свещеник и учител много преди цитираните от учените от БАН години.

Българите имат и по стара азбука от 4 век написана от Епископ Урфила живял в Мизия (Великотърновско). Така наречената Готска/Гетска азбука първообраз на Кирилицата. Оригинала не е запазен, но това е част от борбата за независимост на траките (църковна) от гърците. Нещо което Княз Борис постига през 10 век с Кирилицата. Българите са наричани в различно време с различни имена седемте славянски племена са всъщност седем гетски/готски племена, мизите, кимерийците, хуните, скитите. Това все е България.

Демократизация на българия до пълното премахване на кирилицата! Не е никакъв проблем да пишем на латински, както всички прогресивни държавви по света. Никоя развита и демократична държава не пише на азбука, различна от латиницата! Да се надяваме, че правителството на ГЕРБ заедно с коалиционните си партньори ще гласуват закон за премахване на кирилицата и въвеждане на съвременна азбука в държавата, на която да могат да пишат всички и да бъдат горди, че са българи!

пълно отрицание на хилядолетната история на България и нейното ликвидиране, нали?! Е, ще ти се и на теб и на други също като теб недоносени и лакоми за пари и власт, но това, колкото и да се напъвате, никога няма да стане! А като ти се ще латиницата вземи та се прибери в Турция!

Това са мутантите на прехода. Те нямат понятие от нищо, но имат мнение за всичко. Повтарят като папагали онова, което им внушават медии и "авторитети", и в крайна с/ка нямат собствена позиция по кардиналните въпроси на държавата и обществото.

МАлоумен! Нито от езици разбираш, нито можеш д анаправиш смислено предложение. Да не би сърбетата и хърватите да са върло оригинални и интелектуални с тази предизвикваща смях смесица от двете азбуки: кирилица и латиница, смехотворно звучащите чуждици, да не говорим за самия им език! `Що не вземеш еда прдложиш на китайци и японци да започнат да се изразяват с латински алфабет?!

интересно, че винаги, във всеки форум се намира някое тъпо говедо, което умишлено да раздразни всички с невероятната си простота. Просто иска да провокира и озлобява хората. Тъпчо, не знам какъв акъл да ти дам понеже нямаш място да го вместиш.

Мануел

Те бокогъзолизните протестъри са така. Днес им плащат двойна надница и те ще се скъсат да пишат простотии само и само да предизвикат полемика. Ама са тъпи много тъпи и отнасят псувните на цял народ

е много по смислена от латиницата!

Написаното от теб оплюване на кирилицата, в достатъчно грамотен стил (сравнено със средната способност на типично българското население) те издава, че слугуваш на чужди интереси. Много е вероятно парите, които получаваш да са рубли!

Долари, паундове, евра, лири, риали или друга подобна ще да е валутата в която му плащат! Тези що плащат в рубли пишат на кирилица и думите им са като нашите стари думи и тези в черковнославянския, а ти сам се сещай чии език е залегнал писмено и говоримо в този черковнославянски!

Напъните да се омаловажава Българското не са от сега.Не се ли разбира смисълът и мащаба?!Тази писменост Е Българска и няма значение КОЙ!Относно персоните: Джон Атанасов какъв е? Той е Българин по рождение,но какъв изобретател е? Български или някакъв друг.Стига с това кой на кого майка и кой баща,не това е същественото!

сложих +, но все пак- няма черковно- славянски. има старобългарски.

Кирилицата трябва да се премахне! Няма демократична и евро-атлантическа страна, която да ползва тази изостанала азиатска азбука - същата, коато ползва джуджето Путин!

Абе, шабесгой, не ръси простотии.

Ако пак те хвана да не си пиеш хапчетата ще ти спра интернета!

Путлеров провокатор подобен на тези в Украйна и Македония...Шайка руски платени мародери даже не пишат със своите имена..

Мануел

То и твоите братя татарето и те пишат на кирилица. Как ще де разбереш с тях бе пишман татарин

Няма руски език! Има "църковно-славянски", който си е чист старо-български език. Съвременният руски език е езика на етиопа Пушкин! Т.е. старобългарски, етиопски усъвършенстван! Руснака не е дал нищо на света! Кръгла нула, паразит!

Май отдавна си проспал момента, в който тъпотата ти се е превърнала в углавна вдлъбнатост...

Руснаците дължат езика си на нас. Човекот правилно отбелязва, че в основата е черковно-славянският. Западните господари създадоха румънския език с едничката цел да откъснат Ръмъния и да я противопоставят на славянския свят. Какъв език са говорили и писали румънците преди 150 г.?!

Кирил и Методий са ромеи от Солун. Създали са глаголицата и са пратени в Моравия от императора с цел да приобщят западните славяни към Константинопол и да неутрализират влиянието на Рим. В крайна сметка след смърта им, мисията се проваля. За кирилицата изобщо няма ясно доказателство дали е създадена от Климент в Охрид или в Преславската школа. Останалото са митове и легенди. Няма смисъл да се гледа и на коя азбука прилича. Всички фонетични азбуки са изкопирани от финикийската.

... и тогава от какъв зор празнуваме наседото ни от "официалните източници" - Иречек след Освобождението?! Интересно Розетката от Плиска например на какъв език е написана - кирилица или глаголица!? Или пък ще излезе, че българите от векове си имаме азбука, но ни се пробутва друго?

Са, че тази розета до ден днешен не е разчетена. От всички версии няма и една задоволителна. А освен това знаците нямат общо с кирилицата.

Бащата на Кирил и Методий е славя нин на служба при двора на бълг. цар в Плиска. Възнилва някаква интрига и той е принуден да бяга. Можеш ли да дадеш определение на понятието "ромеи"? Двамата братя са славяни. А с "ромеи" означава населенито на Византия, като наследници на РИмската империя на изток.

Кл. Охридски си пише за тях, че са българи, а той е най-близо до тях. С цялото ми уважение към славяните правете разлика кога става въпрос за етнос славяни и кога за хора на Словото. Защото при един друг финт История Славна Болгарская бе наименувана от антибългарската пропаганда на Славяноболгарская. Славяни тука има до 9ти век, след това се пише само за българи. Направете си изводите сами.

Докато не се научиш да гледаш критично на нещата ще продължаваш да повтаряш като папагал глупостите на соц-пропагандата, както и на всички останали, вкл. гърци, западняци, марсианци и т.н. Двамата братя са толкова ромеи, колкото и всеки един от нас - т.е. никак. Св. Климент ясно си пише в житията им, че са българи, ама кой да чете това, дето по понятни причини не ти го навират в лицето. Навират ти, че са славяни, ромеи, марсианци, ама не и българи. Неслучайно наскоро имаше бунтове на родители, дето хванаха, че в т.нар. учебници по история тъпанарите - "експерти" написали, че по нашите земи са били живели всякакви племена, ама без българи. А всъщност скоро се доказа, че траки=българи, потвърдено от поне трима антични писатели и от 2 сериозни ДНК анализа, ама познай защо това го НЯМА в учебниците по история. Как така ще се допусне тоя народ да се докосне до величието си? Как служителите на рогатия ще допуснат българина да си поеме въздух?

За мен най-голямата заслуга е това, че са превели светото писание! Това е невероятна задача, постижима само за наистина гениални люде.

Българите имат и по стара азбука от 4 век написана от Епископ Урфила живял в Мизия (Великотърновско). Така наречената Готска/Гетска азбука първообраз на Кирилицата. Оригинала не е запазен, но това е част от борбата за независимост на траките (църковна) от гърците. Нещо което Княз Борис и синът му Цар Симеон постигат през 9-10 век с Кирилицата. Българите са наричани в различно време с различни имена седемте славянски племена са всъщност седем гетски/готски племена, мизите, кимерийците, хуните, скитите. Това все е България. Рожденните имена на Кирил и Методий са Църхо и Страхота." Дядо ни стоеше отдясно на царя". По него време Царство имат само Българите.

Грубо сдъвкани слонски фъшкии, се представят за РБ-четмо и писмо, И така, с подател: Дървосекача*, цензора винаги си затваря очите, А може би, просто не може, да сфане какво Дръфчо иска да каже? една неграмотна бабичка

С най-Директно Изказвание - Ще ли Можете да отправите Запитвание ? ...щото Инак - току-виж Човек да Ви оприличи на минотавърско създание.

Тази версия за "славянобългарската" азбука, "създадена" от братята Кирил и Методий и "усъвършенствана" от Константин Кирил Философ е основната насадена .... от нямащия и 30 години Иречек веднага след Освобождението на България! И естествено възприета, изучавана и неподлежаща на съмнение от повечето днешни пишманисторици, начело с придворния паж - Божо! Ако се разровите в нета ще намерите данни за "кирилица" по нашите земи поне .... 3-4 века преди появата на братята, които многобройните нашественици не са успели да унищожат, но темата е неудобна и не се коментира! Дори има изследвания, че старогръцката азбука е произлязла от древнобългарските руни, но това е тема, за която никой не иска да говори! Много е неудобна! Навремето японския император е заявил на бай Тошо и естествено не е получило отглас у нас - "как може да празнувате 1300 години история, та вие сте много по-древен народ"

Французите казват същото. Митеран например е знаел много повече за нас българите, от колкото е казал, 1990 г в София.

"Така нареченият" "църковно-славенски" е чист старо-български език. На този език са преведени светите писания. А може доста да се спори до колко той е фактор във форморането на РУСКИЯ език. Ако отчетем и факта, че за дълго това е и единствената "литература" за огромната част от населението (неделните църковни служби). А до колко това влияе - пресен пример е съвременният български език от последните 15-25 години и западните (предимно английски) изрази и терминология. Мнозина от възрастните хора признават, че имат проблем с разбирането на новините. Между другото, нали руснаците бяха наследници на фини и викинги и тем подобни? (справка-Сочи, олимпиадата). Или и викингите говорят "славянски"... Срамота, дето викаше баба Пена...

"националистите"? Защо празнуваме ден на "славянската писменост", а не на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК??? Има славянски народи (много по-славянски от нас), които пишат на латиница. Защо англо-, френско-, испано- и н. говорящи не се притесняват да наричат азбуката си латинска, а "братята" руснаци по никакъв начин не признават, че пишат с БЪЛГАРСКИ букви? Това нЕкакъв комплекс ли е или нещо много по-лошо? (много нации и народи не се срамуват да казват даже, че говорят английски, испански и т.н. езици без да са англичани, испанци и т.н.) А какво да кажем за българи, които повтарят кремълски пропагандни и квазиисторически клишета, оспорващи едно от най-големите български постижения и после наричат себе си "патриоти", че даже и "националисти"? Това ако не са пълни боклуци - здраве му кажи!

И дискусията около съдбата на паметника до НДК ето една идея, която предложихме миналата година: Този паметник е без историческа стойност,защото е идеологически обременен. На негово място трябва да се положи непреходен символ, който недвусмислено представя България пред света и е повод за национална гордост (стената с имената на загиналите през войните не е такъв символ и мястото не й е там ). Този "паметник" трябва да се демонтира и на негово място да се постави мемориал под формата на разтворена книга, едната страница на която да изобразява кирилицата, а другата глаголицата. Под тях на постамента да се добавят , удачно оформени, прабългарският календар и други исторически символи от древната история на българите. Подобна композиция ще има огромно възпитателно значение за поколенията в ерата на компютрите, ще привлича туристите и ще представя България пред света, извън всякакво съмнение за непреходната си стойност. За построяването е съвсем уместно и нац. обединяващо да се набират средства от целия народ (доброволно), срещу някакъв символичн знак (марка или нещо подобно), което да се превърне в сем. реликва.

но мястото на такъв паметник е в градината, южно от Софийския университет! На мястото на "шмайзера"! Защото България е символ на култура и толерантност, а войнолюбците да си правят паметници (и прибират такива като "нашия") в Москва, Ленинград, Сталинград... И още едно предложение - защо не преименуват Москва на Путинград?!? Паметникът на Старчев си има своите достойнства и не трябва да бъде отписван заради лошото строително изпълнение, абсолютно никаквата поддръжка и наистина пропагандни кампании. Не е вярно, че е идеологически обременен!

Обременен, защото тези фигури по скелето нямат историческа стойност; те не изразяват непреходни неща, а са плод на един лошо изпълнен (макар и с добър замисъл) социален експеримент. Тяхната стилизирана абстрактност не говори нищо на хората и нищо не значи за поколенията, защото е чужд на човешката същност; неговото място е в музея на т.нар. социалистическо изкуство. Колкото до "шмайзера", оставете времето да реши неговата съдба. А до НДК да осъществи въпросната идея на мястото на "монумента".

Тъпаци, истината е в руските учебници по история! Там ясно е записано, че латиницата е измислена от пра-пра-пра-дядото на Путин Бенито Путини, а кирилицата от дядо му Кирила Путинов!

някои може ли да ми обесни защо коптcката азбука която е на 4000 години е 1:1 с "кирилицата" ?

Тя не е копска, тя се казва Путиница!

Мануел

Тъпите бокогъзолизни тролове като преждепишещия като пълни неграмотници са готови и дупе да дадат за някаква новинка, която да им свърши работа. За сведение коптската азбука е създадена и използвана от 4 век след новата ера за нуждите на египетските християни от самите гърци както и кирилицата за нуждите на новопокръстената славянобългарска държава

Азбуката на коптите е нагледно средство за да се разбере как гърците са съставяли азбука на сродни племена за да ги приобщят към тяхната цивилизация.

И двете са произлезли от гръцката азбука. По-интересно е коя е по-старата азбука - латиницата или гръцката, защото доста букви се изписват по подобен начин, макар и с различно звучене.

Стара тактика на бокогъзолизните тролове. Сами се провокират после сами си отговарят. Да върви парата бих казал. Иначе едни и същи повтарящи се глупости. Повече от две изречения свързани трудно пишат освен ако не им пратят готов текст от американското посолство

Tези от вас, които са ходили в Cолун знаят, че там има църква ''Aнгеос (свети) Kирил и Mетодии''. Hапълно логично признание на гърците за заслугите на тези иначе надарени и високо образовани братя.

о неразумни !!! пишете в гоогле коптcката азбука и се информираите !!! :)))))

който е дал писменост на половината народи от Европа сега свои и чужди насила го тикат към духовна низост, умствена нищета, безродие и робско послушание. Нека добре запомнят всички "нови месии", че такъв народ не се затрива, което не еднократно го е доказал през хилядолетната си история, и да си направят сами равносметката какво в бъдеще може да очакват от този народ, защото рано или късно този народ изчерпва великото си търпение и се надига със силата на духа си и безпределната и само жертвена преданост на чедата си. А стане ли това никой, дори и да владее света няма да може да устои на силата на този народ, защото историята е пълна с истини как чеда на този народ са управлявали съдбините на не една велика за времето си империя и световна сила. Честит празник на всички българи и на всички народи и хора които ползват тази писменост!

Кирилицата е почти 1:1 с коптската азбука. Проверете сами - лесно е!А защо именно с коптската? Има различни версии. Много преди 2007 г. , 12 века по-рано, един папа узаконява/осветява превода на Библията на български език. Дотогава закони са били амо версиите на еврейски, гръцки и латински. Преводът на Библията на немски е едно от главните проявления на Просвещението !