Закичваме се с мартеница за здраве и радост

Всяка година на 1 март българите се окичват с бяло-червени мартеници да сме здрави и засмени, с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.

Обратно в новината

Коментари - Закичваме се с мартеница за здраве и радост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мартениците, както и много други такива символи от древността и Средновековието, са имали значение за 2 неща: 1. Като индулгенция за изкупуване на греховете и 2. Като символ, чрез който човек показва привързаността си към дадена група, с което се счита за по-висш/по-добър и т.н от другите. А хората сляпо следват традициите, дори от хиляди години, защото никой не иска да бъде по-различен (и с това отритнат) от общата маса! Всякакви други приказки са дрън-дрън ярини! Заповядайте да цъкате минуси колкото си щете, аз просто се опитвам да ви обясня как стоят нещата.

честита баба Марта на всички, с пожелания за живот и здраве, и по-малко лошотия, и повече поводи за усмивки !

Ето и пример за индулгенция - до 1 март сме били лоши и нездрави, като си закачим мартениците ставаме добри и здрави! С други думи - периодичното "пречистване" - неизменна част от суперегото и стремежът на егото да е в унисон с него!

Честита Баба Марта , хора ! Да сме бели и червени , румени и засмени : )))) Традициите са това , което ни превръща в нация . Древна и горда. Всичко друго са малоумни драсканици на неграмотни нпо-дебили , които трябва да оставим да се оттекат в канавката : ))))) Дамата от снимката е невероятно лъчезарна , да е жива и здрава ! Да пребъде България : )

Бабо Марто мила, не ни се гневи, който тук ругае, него накажи!!

мартеници,кукери и караконджули,те затова сте на тоя хал ,800х с инвалидни пенсии,300х болни от рак

Виждаш ли, никой не ти вярва... Просто племе са...Не хвърляй бисерите на свинете... Те на Иисус Христос не повярваха едно време, искаш на тебе да повярват... Остави свинята да се въргаля в тинята, не им отваряй очите. Ще прогледнат, когато узреят.

Не са ни виновни обичаите, традициите и празниците които тачим. Виновни са такива като теб които отхвърлят всичко но са първи от роптаещите които смятат, че им са нарушени правата. А правата са с корени и традиции. Иначе въз основа на какво търсиш някакви парава? Трябва да имаш корени, традици за да имаш бърху тях да се обосновеш като търсиш правата си. Инак си като дърво без корен. Безгласна струна. В същото време трябва да бъдем толерантни и да уважаваме празниците и традициите на другите народи стига да не са в разрез с възприятията на околните. Дали е славянски или тракийски или старобългарски празник Баба Марта няма никаво значение. На всякъде по света се отпразнува според местните обичаи подобен или друг праник. Кукерите не са само по нашите земи.Кукери, танц с маски и изобразяващи разни митични същества се използва в почти цял свят. Кукери има и в Германия, Швейцария, Австрия..Италия..да изреждам ли още? Извинявай, че ти натрапих нещо което се учи в ранно детство. По-скоро смяната на празници и ритуали от времето на нашите баби и дядовци и от по-преди се сменят с нови. Като пример: Трифон зарезан го измениха в Св. Валентин. Да..идолопоклонничеството е очеИЗВАДНО но не означава, че трябва да си забравим корените и обичаите. Приемаме празниците на другите но НЕ бива да забравяме нашите в това число и обичаи.

ти мангал ли си или потурчен ? Много си ядосан нещо . Да не би да се сърдиш че си прост тъп и преди столетия някой рязан е оправил прабаба ти ?

TИPAMИCУ

Със славянски корени съм драги и то от много поколения назад. Начина ти на изразяване показва ниският ти капацитет на умствени съзможности. Не разбрах само каква връзка правиш с изказването си, че някой е "оправил" баба ми с това, че защитавам нашите Български празници и обичаи. Явно си объркал хапчетата си. И съм жена за твое сведение ако не си разбрал до сега.

Езически ритуали?? Ей, "праведни християнино", да си чувал, че боядисването на яйца за Великден също е заимствано от тях?? И не само това!! Но този само наш празник народът ни го е съхранил и през 500 години турско робство!! 500 години българи са го предавали на децата си, те на своите деца, те също, за да стигне до нас, а сега, само за броени години "свобода и демокрация" някои са готови и да го затрият. Бил езически - е, и, та това още повече потвърждава, че сме народ с много дълга история, че сме древен народ!!

Уникална Българска традиция , която , за наша гордост , сме пренесли през вековете . И легендата е много красива : ))) Честита Баба Марта на всички Българи ! Светлината да е с нас ! Със здраве : )

България е на първо място член на ЕС е като такъв трябва да спазва европейските обичаи. В коя европейска държава се кичат с някакви си конци? В коя европейска държава се позволява да се прави боклук с тях, защото после се изхвърлят? В коя европейска държава изобщо толерират правенето на боклуци и търговията с абсолютно ненужни парцали? И ние член на дивия ориент ли сме в крайна сметка или европейски народ? Да не говорим за асоциациите с комунизма заради червените конци - то и червеният цвят трябваше да се забрани отдавна

Пръмова - Вие ли Сте ?

Ако е ирония-постигнал си ефект.Ако е сериозно-болен си и то много.

Я, Европеецо, ще е ми изброиш ли Европейските обичаи, които според теб трябва да спазваме?? Де си чувал някой да иска от държавите членки да се откажат или да забравят народните си обичаи и традиции? И с какво да ги заменят, с американски ли?? А да си чувал, че като държава САЩ са само на около 240 години и всичките им традиции са конгломерат от традициите на бившите колониални държави от които са сглобени? Да не си чувал, че Дядо Коледа е измислен от Кока-Кола и то преди по-малко от 100 години, а еленът Рудолф е само на около 60?? Какво общо между Санта Клаус и раждането на Христос, но да оставим тов, а според теб тиролските песни "по-европейски" ли са от нашите и от нас?? Е, пожелавам ти успех в трелите, извивките и подвикванията, но пък да се чувстваш съвсем европеец. Е, наша песен лети в космоса, но пък надали си гледал или чел "Криворазбрана цивилизация", но пък няма народ без глупаци.

Благодаря !, г-н Насименто/Дир.бг. .... ТА ! - Честита Баба Марта, Българ(к)и от близо-и-далеч !!

нямаше ли едно хубаво момиче за снмката по-горе?

Пишат, че радвала хората... Може да е радвала селските бекове и пезевенци преди 50 години, ама сега тая бабичка на снимката ще зарадва само някои телефонни изманици.

Традицията е възрастни жени да правят мартениците и пак те да окичват с тях :). Самият празник символизира живота. Така че снимката си е съвсем адекватна, виж читателите не съм много сигурна,

копи-пейст: "...А ако погледнете каква корона носи Хор, синът на Озирис, сигурно тя ще ви заприлича на мартеница След победата на Хор във войната му със Сет, той освен бялата корона, символ на владеенето на Горен Египет (Небесното царство), получава и червената - на Долен Египет (Земното царство). Ето откъде идва мартеничката - от Древен Египет.(А фараоните тогава от тракийски произход ли са? Историците са склонни дори да го докажат!) Тя е символ, с който пожелават на децата да се превърнат в Хор-Христос на Земята. Когато погледнете мартеничката, се запитайте: "Какво правя, за да стана като Хор-Христос?" Започнете от този момент да работите за своята Ка (Божествена душа). А "родината" на мартеничката е нашата страна, нали? Отговорът е съвсем ясен - просто защото само ние, българите, се наричаме ХОР-РА!"

Не обяснявай на пияното, напушено , снобарско племе бе.... Остави ги.... Само глад,работа, корав леб и тесни обувки за малоумната бугаристанска сган! Заслепена паплач.

горен и долен египет не са само небесното и земното царство а състо и територя,реално горен египет е савременна българя а столицата и е била мездра-Mезд-Pа

Това го има още преди Египет..Още по времето на древните Шумери и находки доказващи преди тях тази история. Историята се преповтаря...

По коментарите виждам, че сте много тъп, задръстен, прост и лош мат'рял. Затова- казано е - не хвърляй бисери на свинете... Оставете свинята да се валя в помията си... После все някой им бил виновен... Никой не ви е виновен- лош мат'рял сте.

И ти си прасе но никой не ти казва свиня, нали? Та ще ти го кажа малко по-Е'нтелигентно..Пръст при пръста,,пепел при пепелта....

Бъдете живи и здрави! Мартенички,мартенички... за големи и мънички!!!!

Мартеницата, подобно на дядо Коледа, е измислена от "Кока-кола". Вижте цветовете! Единствено ирландската мартеница е бяло-зелена, защото техният митичен кинг Аспарxоу, връщайки се от похода на Ричард Лъвското сърце, прекосил Ла Манш със зелена жаба, понеже бързал за мач на "Шамрок Роувърс", който от тогава също играе в бяло-зелено екип. Бързал, защото "Шамрок" играел с "Голуей Юнайтед", съставен изцяло от шахматисти от рано отцепил се клон на Велика България и кингът много искал да разбере защо точно така се нарича този отбор. Всички останали мартеници са бело-червени, особено китайските. Обясних вече защо по-горе.

Ти чете ли ми по долу коментара, бе момче. Ти точно на мен ли ще ми ги разправяш тия неща? Обикновените американци са едни големи деца. И като деца се радваха, когато им подарих мартениците. Аз на очите ли си да вярвам, или на твоите глупости. Тоя празник е за нас ден, на най добри и искрени чувства и пожелания, а пък от къде идва не е толкова важно. Хев а найс трип.

Цар Борис преди 1000 и кусур години такива, които си връзваха конци и се кланяха на каменни статуи ги оправяше....

То и сега се опитват някои да ни затрият като нация. Да не мислиш, че това е заповед от свише? Наредбата е от някой по-силен с пари които ти не си сънувал и няма да видиш но тези в комбината се къпят в мед и масло.

Един от многото празници от които определено трябва да ни е срам и то много! Защо ли? Ами първо, това е езически обичай, който реално няма нищо общо с българскатакултура, религия, история и т.н. Второ, българска култура!?? То такова нещо като гледам какво се случва в софийските автобуси май няма! И не само това. Ние реално почти нямаме никаква самостоятелна история. Почти няма време в което да можем да кажем, че сме били напълно независими. И какво, окичили се с някакви комунистически конци, ние гордо си веем трибагреника и се наричаме европейци! Ха, ха и ха! И дори не си даваме сметка, че истинската европейска мартеница е с много повече цветове, ограничени до бяло и червено, ха познайте по кое време от историята ни (препратка към независимостта ни!) и от кого. Ами подсказвам, от една голяяяяма, но само по площ държава, с едни много демократични политици, които май друго освен да бъдат тирани не могат, а? Тъй, че крайно време е да спрем да се кичим като някакви комуненца с тия измислени от братушките боклуци! Запомнете - бъдещето е на демократите! О, забравих, ама то вие сте българи, какво ли ви приказвам... Е, аз отивам на летището да си ходя в САЩ, вие си стойте тука да си връщате дълга, който между другото бай Тошо изтегли.... Ама е малко е трудно да се осъзнае това от един червенеещи се глави.... като вашите... Хайде, стискайте ми палци да няма руснак до мене, защото ако има, може да се случи ритуално убийство в самолет на Луфтханза. Ще се видим скоро ... по телевизията...

Хайде, на български напиша пак същото, че на английски като го написах, веднага ме изтриха. А го написах на английски, защото този господин не е българин. Някакси под нивото му е явно! Прав ви път, господине!!!

Червенюго, ако не бях българин щях ли да ти пиша на български бе? И щях ли да ползвам твоята азбука? Или за тебе всеки, който не възхвалява БСП/БКП значи е някакъв пропадна чуждопоклонник, който слуша западна музика, носи дълга коса и дънки, а? Еми като така разсъждавате, така и ще живеете! Защото именно вие сте онези, които са пропаднали! Хайде, че ще ми излети самолетът! Казвам ти чао и отивам там, където ти никога няма да бъдеш, но си горд с това!

Българи, честит празник! Бъдете бели и червени, румени, засмени! Пазете традициите си, вярвайте в тях, търсете скритото познание в тях, уповавайте се на нашата сила! Живеем на свещена земя, ние сме силен народ! НЕ позволявайте никой а ви тъпче! :)

Отрано си започнал с ракийцата... Бил силен народ... Пфу... Ако е силен народът, държавата няма да е на тоя хал. Ако беше силен народът, нямаше 700 години да бъдем тъпкани от ромеи и турци. Поетът е казал- не народ, а - мърша!!! Мързеливи, алчни, лоши, завистливи, интриганти, клюкари, злобни, присмивачи, пияни, крадливи, лъжливи... не народ- а - измет!!!! И един друг съвременен титан на мисълта го каза- ЛОШ МАТ"риял.

Ако смяташ себе си за измет - бъди си измет, не причислявай другите към себе си :)

На д-р и булгаристан им препоръчвам да не се завират в подобен форум,а да си празнуват "свети валентин" и "хелуин"

Как те пускат в Дира, с тоя английски? Нема "Л", пише се, и се казва: Хай, уйн !

Честит първи март. Живи и здрави бъдете всички. Оставете остарелите езически традиции, въпреки че те до някъде ни идентифицират като европейци, дошли от Азия, пазете ги в душите си и семействата си, но не ги правете медийна и държавна политика.

Иска се мисъл ,докторе, мартениците са синтезирано познание в запазен ритуал - червеното символизира женското начало, бялото -мъжкото. Вплетени в едно в спиралата на живота. Слагат се в началото на пролетта, когато животът се възражда. Вързват се първо на малките деца - те са новият живот. На жените - тези, които дават живота. На добитъка - който "храни" живота. Практикува се от един от един от най-древните и мъдри народи и искаш да го крием по къщите, да ни е срам, от какво?!!! НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ! Това е нашата традиция!

мартеници,шамани,тричане...в кой век живеете?

Напредъка при човечеството не върви линейно, както е масововото мнение.

Вие сте се самоопределили виждам. Пожелавам ви да сте здрав и засмян и по-малко злобен. А тогава да станете и българин!

Живи и здрави не се става с мартеници и червении бели коци, ей, хора! Пак ви зомбират и промиват мозъците!!! Поне аз не съм чул някой , даже и от настинка болен, да си върже конец на ръката и да озрдавее. Здрав се става с вяра, ходене на църква, смирение, кротост, покаяние, доброта, милостиня... Здрав се става с постене и молитва, с неядене на отровни салами, майонези, кашкавали , сиренета, бъркочи, каши и разни смески и пастети из супермаркетите. Пийте билкови чайове от билки, които сами сте си набрали, изчистете лошите мисли от главите си- злоба, завист, алчност, лукавство, сквернословие, хули, лакомия... Не съм чул никой да е бил излекуван от конци, а излекувани от Иисус Христос, светиите, отците и църквата са милиони! Освен това- здрав се става с читаво здравеопазване, което тук , в България, липсва от 89-та насам. Идете на църква и оставете конците на шивачите и плетачите.

господ здраве да ти дава,дано има поне един човек който да се замисли над думие ти, въпреки че аз мисля че ако човек не влага нищо духовно или магическо в конците / мартениците а го прави заради традицията не е толкова лошо.

хайде стига глупости.Колкото има излекувани от Христос, толкова има излекувани и от мартениците))

Защо не вземеш да се ограмотиш малко, преди да плямпаш простотии? Защо не прочетеш Библията, книгите на светите отци, книгите за съвремените старци-монаси- Паисий Светогорец, Тадей Витовнишки, Порфирий и други и други.. Зашо не прочетеш за професора-лекар в монашеско расо с кръст на гърдите- св. Лука Войно- Ясенецки? Защо не прочетеш за св. Спиридон, св. Харалампий, св. Панталеймон, св. Александър свирски, , св. Серафим Саровски...и още. и още.. Защо не отидеш в сърквите да прочетеш документираните случаи на изцеления и да чуеш разказите на очевидците?

Честит най-българския празник, българи! Бъдете здрави,весели и горди!

на всички българи! Здраве,здраве,здраве и успех! И министър Москов да мисли,здраво да мисли като прави здравната реформа!!!

Честита Баба Марта на всички българи в България и по света !Бъдете здрави ,румени ,засмени !

Довечера ще й закача мартеницата на мойта.

Някой да те не изпревари само, Доко....

На 89 съм, И пак Марта, зрав, и радост ми донасе, НО само, с доктор Кадурина, успях самолета да вирна! Пъшо Пъшев, драматурис

Закичиха ме мойте женички,Честита Баба Марта и на вас,живи и здрави!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !!!

закичвам и се моля: А ДАНО ПУТЛЕР ГО НЯМА ВЕЧЕ!!!

Който си пожелава го стига! Днес внимавай докато пресичаш улицата, кретен.

Тука имаме и представители на пробуждащата се зла сила "Лошотията", кълнат навред :D. Сигурно се кичат с черно и синьо.

Ти ма уби ! Соросоид ли си, или, просто се исфърли, като оня пред Парламента?

света отива на пред. с тези глупости се връщате много на зад.децата и младите имат нужда от знания не от средновековни глупости

къде напред отива света, мила/мили? без традиция и някакво чувство за култура, нито един народ няма бадеще. като си емигрант в норвегия, или където и да е, там не те ли питат от къде си, защото като тях няма да бъдеш никога. аз не виждам нищо "старо" или лошо в мартениците.

За какви знания става въпрос? Коментарът Ви има най-малко девет груби граматически грешки! :-) Честита баба Марта на всички!

радвам се, че вие сте по-добре с граматиката от мен. не е важна само тя а също идеите и мислите които са изразени.

Честита баба Марта! Да сте живи и здрави всички, без гнусните соросоиди разбира се, то и без това ги отпочнаха в Москва с онова леке. Да възродим исконните български народни празници, унищожавани и обезличавани все повече от световния Нов ред на оруелския бигбрадър.

За сърпа и чука. В Америка има много има много хора от бившият Съветски Съюз. Всички те си живеят братски, както преди. Съответно те си имат и магазини със собствени стоки. Една от най популярните продавани тениски е тая със сърп и чук или надпис СССР. И никак не са евтини-по 20 долара. Защо да няма и такива мартеници.

ЧБМ

русия е нашия корен,нашата съдба.те ни пазеха гърба.

имам такова съветско знаме със сърп и чук.но го ползвам за бърсалка да си чистя пода!

Традицията за мартеничката е да се прави само от пресукани бял и червен конец. Всякакви дрънкулки са излишни и грозни.Честита Баба Марта!

аз я закачих,знаете къде,и така изненадах прятеля си

КAКВA РОМAНТИКA! Поклон!!!

Един ли бе или двама А те цялата команда В купом се изсипа И мартеницата нежна С мръсните..ръце опипа. Отпусната, окаляна и недоразбрала прокъсаните конци на мартеницата си попипа Простена тихо и надигна съсухреното младо тяло....

Няма какво да се иска повече от обикновения гражданин, като идеолозите са им идиоти. Да не забравим и тяхната "традиция" със сини мартеници. И все пак, ЧБМ и много здраве на българина.

Да сте живи и здрави и да прогоним заедно руските кавали олицитворяващи злите сили в дън гори телилейски.

Добре че сме в НАТО че вместо мартеници днес щяхме да си закачаме сърпове чукове и петолъчки.

sps_hrsf@abv.bg

гениално уотсън! требеше да го постнеш тва преди 10 дена. щеф да наводним пазара със мартенички във вид ва сърп и чук. Бел сърп и червен чук! ЧА МЕ ФАНА ЯД ДА ГЕ.

Честита Баба Марта! :)

Каква прекрасна национална традиция са мартениците разбрах, когато преди години в Щатите закичих с тях мои американски колеги. Те бяха умилени и изумени от тия марки красиви неща, носещи дълбок човешки смисъл.Носеха ги цял месец с особена гордост, която ме караше да се чувствам горд. Прекланям се през хилядите труженички, който за жълти стотинки, от месеци работят за да ни доставят на 1 Март тая радост. Нека всички добри първомартенски благопожелания се сбъднат.

нали се сещаш, че мартениците се произвеждат в Китай?

Basi divotiite v tova propadnalo BG !

Еее ДИРаджиите с тая УКРАЙНА и Немцов в 8 часа се усетиха че 1ви март днес };-)) ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! С пожелание за Здраве, Щастие, Късмет, Сбъднати Мечти и Успех навред!

честита баба марта, да сте живи и здрави, българи