Матурите вече с точки, изпитите след 7 клас без задачи с квадрат и трапец

Резултатите от националното външно оценяване и от държавните зрелостни изпити да са в точки, а не в оценки, предвижда проектът на Закона за предучилищното и училищното образование. Тази година изпитите след 7-ми клас и за матурите след 12-ти клас ще са едни и същи ден.

Обратно в новината

Коментари - Матурите вече с точки, изпитите след 7 клас без задачи с квадрат и трапец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В един и същи ден! Имате ли идея как се оргаизират тези изпити, как се търсят квестори, как директорите тичат до инспектората по тъмно? Как в едно и също училище ще изгониш едните и ще организираш изпита на другите, като продължителността по закон е 4 часа? Какво значи около 10 ще започне другият изпит? Матурите от полунощ ли ще са? В момента, за да се прикрие незнанието на един ученик, се слага точковата система. А те играят на ТОТО- или преписват по мобилни телефони. Защо изобщо има матури, като част от зрелостниците не могат да си напишат името?

Много тъпо са сметнали оценката, те са направили 137 : 150 = 0.913, и са умножили по 6 и са получили 5.478, а всъщност трябва да умножат 0.913 х 4 (защото само 4 единици се разпределят), получаваме 3.65, прибавяме 2 (защото двойка си имаш по презумпция) и получаваме реалната оценка от 5.65

Това е поредната глупост на този министър и на ръководеното от него министерство.Голяма глупост с непоправими щети нанася необмисленият закон за израстване на научните кадри.Сега ще се създаде и бъркотия в училищата като се смесят оценявания с традиционите оценки и измислените точки.По-добре е нищо да не прави , отколкото да симулира реформа и забътачва още повече нещата в образованието ни.

Бре ,да му се невиди!Ами,че аз съм била много умна!Преди 31 години завърших ПУ,20 години бях учителка,тестово изпитвах и по точкова система оценявах.Ама не мисля,че аз съм го измислила,сигурно някой,някъде,нещо ме е научил.Тия откриватели откъде се пръкнаха!

Хайде разбирачите да ми кажат какво против точките имат? Не може съквартиранта ми в ст. град да има 6-ци по математика/ щото тая по математика му е леля/ и да не може да реши уравнение с едно неизвестно, а аз да има 4-ка, понеже леля ми не е даскалица?

Оценка от 2 до 6 или точки е едно и също. Лелята пак ще пише нереални оценки :)

Пет пъти го прочетох МУтрите, и си викам, за какво са им на мутрите точки?

В учебно-изпитната програма по математика от националното външно оценяване през май 2012 г. в седми клас отпадат темите за квадрат, трапец и за равнобедрен трапец, защото учениците към момента на изпита няма да са взели тези уроци или няма да се имали достатъчно време за упражнения. Абе Игнатов, ние това го учихме през 1982 г. в пети клас, какво правите сега, те до 12 клас няма да се взели за синус и косинус.

На колко хора в живота им е потрябвал косинус и синус, а и куп други неща???За професии изискващи да се знаят тези неща, това може да се учи във висшите училища!

Ти не знаеш ИЗОБЩО какво говориш. Не искам и да си представям, че инженерите ще учат тригонометрия чак на 20 години ! А в седми клас, ако не си минал уроците за квадрат ... нямам думи !

Форматът на даден изпит не се променя от днес за утре, трябва да е известен поне в началото на учебната година или пък както е на запад години преди това! Да не говорим, че това трябва да води до промени в учебната програма и т.н! Децата и учителите станаха вече на опитни зайчета! Тези министерски "чиновничета" имат толкова представа от положението в българското училище, колкото праисторическия човек от квантова физика!

А защо не помислят да премахнат РИО. Никъде по света няма такава организация и такъв отдел в МОМН.

поредното герберастко миризливо произведение! сега унука вместо да зарадва баба си със 6-ца ще се похвали, че е изкарал корен кубичен от 9 по 10 на минус трета по три хиляди...

Е унука много умен, 6.24 изкарал :)

За да хармонизирате системата на оценяването е необходимо първо да премахнете социализъма в училищито. Не може децата да тичат от един частен урок на друг защото в школото нищо не научават, а по цял ден ги плащат с матурите. Очевидно, че частните уроци са българкият принос за подпомагане на бедното и некадърно учителско съсловие. Досега не съм чул нито един частен учител да е платил данък, а вземат по 10-20 на час и са пълни с ученици. Това в другият свят го няма защото цялата подготовка за зрелостния изпит е в колежа !!! Не можем да хармонизираме това извънкласно и рекетьорско образувание с тяхното, Уви !!!

Беден и некадърен си ти, че не си станал учител и "децата", които не са в час, а по кафетата. Я да им въведат западните правила да ги питам дали ще обикалят кръчмите или ще са в час и то с прилично поведение. Жалко, че не знаете какво правят децата в училище- ако разберете, ще издигнете паметници на тези които все още не са се отказали да се борят с така наречените "ученици"

нестъпвалите по- нататък от Босилеград да не се изхождат за "западните" правила щото те са си дебилизъм отвсякъде...иначе сие имаш кинти - учиш , нямаш - духаш супата...

Това е един христоматиен пример за това как за нищо могат да се взимат кинти за симулация на активна дейнаст. Има ли значение по каква система ще оценяваш един цървул, който, примерно, не може да реши едно квадратно уравнение?

Абсолютно правилно!

Какви матури ще оценявате бе, Ей! По-добре и реално е да се оценяват МУТРИТЕ вместо матурите.

Този прословут закон го размахват от 3 години! Кога ще го приемат най-накрая, че и тези с оценка слаб (2) за годината да почнат да преминават безпрепятствено!?!?

По-добре късно.... Това е по-обективно оценяване. Сега и този, който след четвърти клас е научил азбуката и този, който не познава буквите получаваха еднаква оценка /2/. В бъдеще ще се прави разлика.

Няма лошо, щом така ще се хармонизираме с другия свят, но защо сега бе, малоумници! Матурите са след 4 месеца. Такива промени се правят след края на учебната година, за да се подготви всичко за следващата учебна година. Не мога да разбера що за дебили са в това министерство.

И мутрите вече че ги оценяваме с точки. Червени.

Ама бавно. Същото е и с прочутата шестобална система - по белия свят оценяват на нива А, В, С и т. н. и до стотни на тест, а тук - поредица от еднакви оценки, защото по закон 4.53 е 5, а 5.32 пак трябва да е 5! Никакъв критерий и обективност.

тъй ама нейсе май нещо не си ходил във ВУЗ щото има бал и едната стотна е важна ама карй....тия работи "У банки" ги нема...)))