Спиридонов обясни на специална пресконференция, че от полицията не е подавана информация на медиите и едва днес официално е съобщено, че 28-годишната Яна Кръстева е починала от насилствена смърт, цитира го БТА.

Много граждански организации разкритикуваха вече МВР, че пет дни мълчи по случая. Спиридонов обясни, че за случая не е съобщено веднага, защото първоначално е нямало видими следи от насилие, едва при аутопсията било установено, че става дума за насилствена смърт.

Тялото на момичето е открито съблечено "частично" и заклещено в дърво в парка.
Засега няма категорични данни да е било изнасилено. Шефът на СДВР главен комисар Валентин Йорданов категорично отхвърли версията за клошар, който е нападнал Яна, пише в. "Труд". При огледа полицията е намерила всички нейни вещи, до трупа е бил и мобилният й телефон.

Смъртта е настъпила в ранните часове на съботния ден, през който никой от близките не е подал сигнал, че Яна е изчезнала, съобщи КРОСС.
Родителите на младата жена живеят в провинцията и не поддържат ежедневни контакти с дъщеря си.
Яна е имала приятел, но от думите на Спиридонов не стана ясно дали е бил с нея през фаталната нощ. Проверява се и телефонната й разпечатка.

От СДВР обясниха, че жената не е била наркоманка, нито клошарка, както писаха някои вестници, работила е като продавач в магазин и е живеела на квартира. Полицаите описаха Кръстева като нормално момиче, което обичало да се събира с приятели след работа в градинки и паркове.

Спиридонов не разкри причината за смъртта й, но според публикации тя е била удушена. Няма заподозрян за престъплението.

Категорично беше отхвърлено твърдението, че в Борисовата градина "вилнее масов убиец", каза още полицейският началник.

Часове преди смъртта си 28-годишната Яна е била с приятели в заведението "Маймунарника", откъдето се чувал концертът от "София рок" на стадион "Българска армия". В самата компания се разлели големи количества алкохол.

Досега са разпитани десетки познати на жертвата, включително и на детектор на лъжата.
Ивайло Спиридонов призова всички, които са били с Яна във въпросната вечер, да потърсят полицията и да дадат показания.
"Бели петна" има човекът, който би трябвало да е бил последно с убитата. Това казва самият той - "бил там, говорил с нея до някое време, но след това няма никакъв спомен", съобщи Валери Йорданов, цитиран от в. "Труд".

Снимката от огледа на мястото, където е намерено тялото, публикувана в голям всекидневник, е от друг случай, поясни зам.-шефът на СДВР.

Няма да кажем абсолютно нищо, защото това пречи на разследването и ще помогне на извършителя да си изгради алиби, заяви той. Днешната пресконференция не била в услуга на полицията, защото практиката при такива престъпления била да не се оповестяват публично подробности за тях, докато работата не бъде свършена.

Приятели на Яна организират шествие със свещи в понеделник, което да тръгне от езерото "Ариана" до мястото на убийството. За утре е предвидено погребението на младата жена в козлодуйското село Хърлец.

Патрулиращите полицаи в Борисовата градина ще бъдат удвоени. През деня в парка ще патрулират две двойки полицаи на общинска полиция и екипи от конна полиция на СДВР, а през нощта два екипа от СДВР.
За това се разбраха междувременно кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов, които се срещнаха по повод убийството на Яна Кръстева.

Фандъкова поиска да бъдат обсъдени конкретни мерки за повишаване на сигурността в Борисовата градина. Тя се ангажира да осигури средства за възстановяване на осветлението и изграждане на видеонаблюдение по централната алея на парка и поиска от собственика на пространството - Областната управа, съгласие за извършване на ремонт.
В момента се разработва проект за осветление по централните алеи на Борисова градина, възложен от Столична община.