"За първи път ме насили през март 2007 г. Пиян ме причака в една тъмна улица. Слезе от колата си и с ругатни ме хвана за врата и ме заби в земята. От усилието да се изплъзна от него имах изкълчване на пръстите на двете ръце. Той беше много пиян, говореше неразбрано. Аз виках от болка, изплъзнах се и в следващия момент той ме удари силно с юмрук в лявото рамо и аз паднах...”

Това е част от жалбата, която бившият ни консул в Норвегия Михаела Енчева е подала до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише в. "24 часа".
В нея тя обвинява в психически и физически тормоз високопоставен дипломат от Министерството на външните работи - Димитър Димитров, началник на отдел в дирекция “Политика за сигурност”. Миналия месец жалбата й е внесена в КЗД.

Енчева твърди, че Димитров й е счупил ръката при свада на паркинг до министерството.

Сагата между двамата е от години. 
Дипломатът отказа коментар по случая, но според негови колеги от министерството той бил жертва на сексуално преследване от консулката. Димитров е давал няколко обяснения пред различни представители на ръководството на министерството. Обяснил, че Михаела е луда по него и го преследва.

И
звадил и ограничителна заповед, според която тя няма право да го доближава на 100 метра. За доказателство представил и разпечатка от мобилния оператор с повече от 800 есемеса, изпратени от номера на Енчева.

Тя не отрича, че му пращала съобщения в пристъп на ярост или когато я предизвиквал пред колегите. Но и тя пазела негови есемеси и записи на телефонния секретар, направени в нетрезво състояние. Според нея той използвал ситуацията, за да я изкара луда.
В жалбата й пише още: “Системно започна да ме предизвиква чрез обиди като “парцал, боклук, вещица, пъпчив урод, маймуна, мелез и т.н”. В допълнение към обидното си поведение разпространяваше слухове, че го преследвам, че съм без образование и неквалифицирана. Каза ми: “Аз теб ще те уволня, ще те вкарам в затвора и в лудницата”.

В министерството разказват как веднъж Димитров се бил заключил в кабинета си и се обадил на охраната, докато Михаела тропала на вратата отвън, крещяла, настоявайки той да отвори.

“Г-н Димитров си позволи да насъска интимната си приятелка адвокат Марияна Б. без всякакво основание и повод от моя страна на 10 юни 2010 г. да подаде жалба в СДВР срещу мен, че съм я заплашила със заливане с киселина, което е абсолютно фалшиво и несъстоятелно, предвид липсата на всякакъв интерес от моя страна към въпросната особа. Беше скалъпено светкавично дознание”, оплаква се още бившата консулка.

След сигнала за заливане със солна киселина разследващите органи назначават психиатрична експертиза. Д-р Костадинова от Центъра за психично здраве на ул. “Екзарх Йосиф” се подписва под диагнозата “персистиращо налудно разстройство” с препоръка на Енчева да бъде наложено “принудително лечение в психиатрично заведение от обикновен тип”.

Консулът обаче твърди, че експертизата е скалъпена и вторият подпис е на психоложка, която е приятелка на любовницата на Димитров Марияна.
Адвокатите на Енчева оспорват експертизата и прокурорът в крайна сметка я отменя.
Тя си вади справка от независим специалист, че е напълно нормална, и бележка, че не се води на отчет към Столичния психодиспансер. Накрая разследващите назначават нова психиатрична експертиза, но този път и на двете спорещи за Димитров жени.

“Впоследствие г-жа Марияна Б. по някакъв начин е подхвърлила постановлението на прокурора и беше внушено на министър Младенов, че съм луда. И това при факта, че съм работила без проблем 5 г. във ведомството, че съм изпращана на работа зад граница като консул в българско посолство и че по време на работата ми в министерството съм минала редица проверки на ДАНС и имам валидни български, европейски и натовски сертификат за достъп до класифицирана информация”, пише Михаела.

На 21 януари 2010 г. Михаела Енчева е уволнена от министерството заради историите с Димитър Димитров. Формалният мотив е, че нейната бройка се съкращава според новия устройствен правилник.