Броят на жертвите ще нараства, тъй като под рухналите близо 1000 сгради не се знае колко души е имало в тях. Спасителните екипи са успели да достигнат до всички засегнати райони на провинция Ван.

Силното земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси източната турска провинция Ван вчера по обед. Трусът беше почувстван и в съседните страни – Армения и Азербайджан. Според турски сеизмолози, загиналите са между 500 и 1000 души.
По-рано беше съобщено за потвърдени 217 жертви.

Премиерът Реджеп Ердоган отлетя за населената предимно с кюрди провинция Ван. "Хората са в паника. Комуникациите се сринаха. Не можем да се свържем с никого", заяви кметът на Ван Бекир Кая, цитиран от БГНЕС.

Обикновени хора помагат при издирването на оцелели, като използват лопати и други инструменти. Много хора са прекарали нощта навън, докато температурите са близо до точката на замръзване. Мобилизирани са 1275 спасителни екипа от 38 града, както и 145 линейки. Армията изпрати 6 батальона, които да участват в издирването на оцелели, а 6 хеликоптера и военни товарни самолети носят палатки, храна и лекарства в района.

200 затворници избягаха от затвора в провинция Ван, след като сградата пострада при земетресението. 50 от тях по-късно са се върнали в затвора, след като са се видели със семействата си.

Много страни, включително България, предложиха помощ, но премиерът Ердоган увери, че Турция може да се справи сама.

Няма пострадали българи от труса в Турция, обяви говорителят на МВнР Весела Чернева. Тя обаче напомни, че все още не всички жертви са идентифицирани. Не би трябвало там да има българска диаспора, посочи още Чернева.

Междувременно тази сутрин на територията на Румъния е регистрирано земетресение с магнитуд 4 по Рихтер, съобщи Националният институт по геофизика, цитиран от ИТАР ТАСС и "Фокус".
Епицентърът на труса е бил в планинския масив в района Вранча на дълбочина 130 км. Засега няма съобщения за жертви и разрушения. Земетресението е усетено в много други райони на страната.

Планинският масив Вранча е сеизмологична зона, разположена на границата между южните и източните Карпати. Земетресенията в тази зона са достигали максимален магнитуд 7,6 по Рихтер.