Силното земетресение край тихоокеанския бряг на централноамериканската страна е било с епицентър на около 140 км западно от от костариканската столица Сан Хосе и на дълбочина 41 км под земята. Преди това американският институт оповести, че трусът е бил със сила 7,9 и посочи друго място на епицентъра.
Един човек е починал от инфаркт в Коста Рика, вероятно тъй като се е уплашил от труса. Земетресението срути няколко къщи, блокира пътища и вся паника сред населението.

От Тихокеанския център за предупреждение за цунами обявиха, че земни трусове с такава сила могат да предизвикат разрушителни вълни цунами. Първоначалното предупреждение за цунами, издадено за Коста Рика, Панама и Никарагуа бе отменено скоро след труса.

Земетресението предизвика спиране на електрозахранването в някои квартали на Сан Хосе. Жители на града казаха, че по време на труса електрическите стълбове по улиците са се клатели, а водата в басейните се е разплискала, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. В костариканския крайбрежен град Носара дърветата и стълбовете на светофарите също са се люлеели.

Трусът е бил усетен и в съседен Хондурас.