“Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии).” Това се казва в писмо на изп. директор на фонд “Земеделие” Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков, пише "Труд", който разполага с копие от писмото.

Въпросните над 1 млрд. евро са изплатени от октомври 2012 г. до октомври 2013 г., като средствата бяха възстановени на България от Брюксел. По-късно обаче одити на Главна дирекция “Земеделие” на ЕК установиха несъответствия при обществените поръчки по програмата, както и при субсидиите за ниви. Брюксел даде срок до 30 юни т.г. фонд “Земеделие” да направи проверки, които да се потвърдят от сертифициращ орган. В противен случай може да удържи част от средствата или цялата сума от бъдещите евросубсидии.

“Фонд “Земеделие” изпълни препоръките на ЕК и направи проверките, но няма избран сертифициращ орган, който да ги потвърди. Изборът му не е от компетенциите на фонда”, каза Виолета Александрова, зам.-шеф на ДФ “Земеделие”, цитирана от "Труд".

От фонда предлагат на премиера да се помоли ЕК срокът да се удължи и да се осигури спешно сертифициращ орган. До януари т.г. сертифициращ орган бе “Делойт одит”. Договорът му изтече и оттогава министерството на земеделието не може да избере нов, защото се обжалва обществената поръчка.

Министърът на земеделието Димитър Греков заяви, че знаел за опасенията, но за първи път чувал за такова писмо. Министърът прехвърлил въпросите към заместника си Явор Гечев. Той обаче не отговорил на телефонните обаждания и SMS-и на “Труд”.