Това е решено на заседание на Надзорния съвет днес, предаде БТА.

Тодорова подчерта, че няма право на глас в Надзорния съвет и уточни, че поради ангажименти председателят на съвета Кирил Ананиев не може да направи коментар пред представителите на медиите.

Четирима от членовете на Надзорния съвет са били против подписването на НРД, трима са били "за". Тримата гласували "за" са от квотата на държавата.

Всички членове на Надзорния съвет обаче не одобряват предложението на Българският лекарски съюз (БЛС) за повишаване на цените на някои медицински дейности.
Преди дни стана ясно, че БЛС ще подпише текстовата част на Националния рамков договор, но договорът за цени и обеми ще бъде подписан, само ако се изпълнят всички искания на съсловието.

Вижте исканията за завишение на цените на БЛС >>>

"Неодобрението е по две причини - вдигането на цените ще доведе до намаляване на обемите, което ще бъде в ущърб на пациентите, тъй като ще се намали броят на направленията", обясни Тодорова.

По думите й, ако приемат цените, предложени от лекарския съюз, здравната каса ще бъде с 12 милиона лева дефицит в доболничната помощ.

Управителят на НЗОК коментира, че най-вероятно остава в сила Националния рамков договор за 2014 г., цитира я "Фокус". Тя добави, че НЗОК има законово право сама да определи цените и обемите на медицинските дейности.

"Няма да ощетим пациентите за сметка на цените", коментира Тодорова.

Според нея проблем са 80-те млн. лева, отрязани от бюджета на НЗОК.

"Дефицитът ще се формира от 1 януари нататък. Ще влязат нови доста скъпи лекарства в онкологията", допълни Тодорова.
По думите й, те даже вече са влезли и ще започнат да се изплащат от касата.

Тодорова отчете, че средно на година броят на онкоболните нараства с около 9000, един онкоболен струва на година около 8000 лева.

"Ето ги 70 млн. лева ръст само в онкологията. Надзорният съвет затова е категоричен, че цени не може да има на този етап. Още повече пък те да са за сметка на пациентите", каза още Тодорова.

След становища на министрите на финансите и на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК ще вземе решение, което ще се  изпрати в Министерски съвет за издаване на постановление.

По-рано днес председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание ген. Стоян Тонев (ГЕРБ) коментира, че бюджетът на НЗОК минал бързо, с дебати в позитивна посока и без спорове, между първо и второ четене имало консултации с министъра на здравеопазването, пациентските организации, Консултативния съвет, с Лекарския съюз.

"Бяха внесени добавки, които направиха така, че е възможно и сключването на Рамковия договор. За първи път от много години сега няма проблем със сключването на Рамковия договор", добави Тонев.