За спешната помощ са отделени 1,083 млн. лева, като най-големият дял е за София - град. За регионалните здравни инспекции са отделени 1,196 млн. лева, за национални центрове - 984 704 лева, за центрове за трансфузионна хематология - 853 400 лева.
"Това са все структури, в които не работят администратори, и като съберете сумите, няма да ги изкарате пет милиона", каза министърът по повод обвиненията, че е раздал 5 млн. лева за бонуси.

Той уточни, че една от възможностите за получаване на допълнителни средства в системата на спешната помощ е когато има незаети работни места и по тази причина в столицата са най-много средствата. За регионалните здравни инспекции Константинов обясни, че там са били извършвани контролни функции или са правени измервания или сертификация.
"От тези допълнителни приходи с нещичко са си увеличили мизерните заплати", каза още министърът.

По-рано днес председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева също коментира: "Освен петте милиона лв. бонуси, раздадени от здравния министър неясно как и защо, има още едни 340 млн. лв., с които НЗОК субсидира министерството през 2011 г. Отчет за тези пари ние не сме видели. За тази година в бюджета на НЗОК има планирани 100 млн. лв., с които Касата отново да субсидира министерството. В разпределянето на тези големи пари прозира лобизъм".

Междувременно и подалата оставка шефка на Здравната каса Нели Нешева попита риторично: "Като говорим за законност – все още никой не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването".

Вчера, след отстраняването на зам.-здравния министър Гергана Павлова, която премиерът обвини, че не е обяснила защо в съседни държави се продават български лекарства много по-евтино, Константинов обяви, че започва ревизия на всички лекарства и цените им.

"В следващите дни много ясно ще бъде обяснено на хората какви са причините за цените на лекарствата и какво може да се направи. Трябва да има прозрачност и да се каже на кой какъв му е пазарният дял на пазара на лекарства. След това трябва да видим цените и много ясно да се обясни на поради каква причина цените тук са такива, а другаде са по-различни", коментира той днес, цитиран от БГНЕС.
По думите му, НЗОК от тази година има "могъщ инструмент" – да договаря по-ниски цени от тези в Позитивния лекарствен списък и се надява да се възползва от него.

В същото време СДС и БСП поискаха оставката на министъра, но той заяви, че няма причина да я подаде.