С полагане на пръстов идентификатор в аптека всеки ще може да получава лекарства и за роднини, които лично не могат да отидат, за да си ги закупят.  Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БТА.
Той участва във форум, посветен на предизвикателствата и възможностите на здравния сектор.

Шарков обясни, че идентификаторът ще съдържа код, който ще "свързва" купуващия лекарствата с данните за болния.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Москов обясни, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

Без лимити в основния пакет

През следващата година няма да има лимити за дейностите, влизащи в основния пакет от заболявания, обяви още Ваньо Шарков.

Той допълни, че ако се даде възможност на всяко лечебно заведение да тегли до 5 на сто от своите финансови средства за следващо тримесечие, то може да бъде и по отношение на обема дейност, така че в никакъв случай да не пострада пациент.

"Обемът на дейностите ще се разпределя по районните здравноосигурителни каси, а не както досега се разпределяха финансовите средства", каза още Шарков.

Зам.-здравният министър посочи, че с въвеждането на Националната здравна карта, с която ще се определят здравните потребности на населението по региони, е взето под внимание, че пациентите предпочитат да се лекуват в големите градове.

"Картата трябва да е готова до края на тази година, за да може там, където има излишък, НЗОК да не сключва договор с определени лечебни заведения. Там, където има няколко болници, НЗОК ще сключи договор с лечебното заведение, имащо най-високо ниво на компетентност", добави Шарков.

Стандарти

В отговор на въпрос за изработването на стандарта за спешна медицинска помощ зам.-министърът на здравеопазването каза, че той ще бъде публикуван на интернет страницата на МЗ до края на месеца, "защото в него трябва да бъдат разписани текстове за поетапното му въвеждане".

Шарков допълни, че от МЗ са предоставили на Министерството на образованието и науката предложение за държавните образователни изисквания за парамедиците и се надява на бързи действия от страна на МОН, за да бъдат включени и те в текстовете на стандарта.