Това посочи директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи", Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската комисия Джон Райън.

Райън участва в конференция "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата", която е в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Въпросът за храненето е важен, защото много голям брой от населението страда от хронични заболявания, включително и затлъстяване, допълни Райън.

По думите му трябва да се прекратят нездравословните хранителни навици и посочи, че е всички държави в ЕС могат да направят обща поръчка и да купят висококачествени храни. Целта е да се наблегне на качеството на храните и подбора на продуктите, а не само да се набляга на ниска цена, добави той.

Важно е да се промени съставът на храните като постепенно се намалява нивото на трансмазнини, сол и захар в тях. В комисията сме предложили да има специални правила в рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол и това да се вижда от младите хора, допълни още Райън.

Проучвания на Световната здравна организация показват, че нивото на затлъстяване
 при 7-годишни момичета в България намалява през 2016 г. в сравнение с 2013 г. Препоръките на европейско ниво са тези стойности да се задържат до 2020 г., а където може, да се намаляват.

Най-лесният избор е здравословният”, посочи Джон Райън. Той очерта като основен приоритет за общите действия на ЕС ограничаване затлъстяването при децата, ролята на здравословното хранене при превенция на хроничните болести и прилагане на най-добрите практики при осигуряване на храненето за децата.

"Бъдещето на конкурентоспособна Европа е немислимо без здраво и образовано младо поколение. Затова България предлага дискусия по въпрос, актуален за целия Европейски съюз“, каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред участниците.

"България има Програма за превенция на хроничните незаразни болести, която адресира всички рискови фактори – нездравословно хранене, тютюнопушене, алкохол. Имаме и подробна нормативна уредба, която регламентира хранителния прием в детски градини и училища. Вярваме, че винаги може да се направи още – да се въздейства върху нагласите на обществото, училището, семейството, да се работи съвместно с всички сектори. Именно затова за нас е важно съвместно да търсим решения с други държави. В това за нас е добавената стойност от сътрудничеството в Европейския съюз”, добави тя.

Успехът на политиките по превенция зависи от наличието на храни, които са здравословни и достъпни, подчертаха участници във форума. Те отбелязаха, че по този приоритет здравеопазването и земеделието трябва да работят съвместно.

"Едни от най-важните предизвикателства в областта на храненето са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването сред населението, особено при децата“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

"Необходимите действия и мерки за преодоляване на посочените проблеми вече са заложени в действащи национални профилактични програми. Българският парламент предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. В закона са обхванати и аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца“.

Начева призова да продължи разговорът с производителите и хранителната промишленост за здравословното хранене при децата.