Тя изненадващо посети в град Амиен завод за домакинска техника, който ще бъде преместен в Полша и затова е символ на загубата на работни места във Франция.

Центристът Макрон разговаряше в града с профсъюзни лидери от завода на "Уърлпул", когато Льо Пен се появи пред самата сграда сред работници в светлоотразителни жилетки. Там тя се обяви за кандидатката на френските работници.

Ходът, който френската телевизия Бе Еф Ем излъчи на живо, веднага отвлече вниманието от посещението на Макрон. Крайнодясната кандидатка си правеше селфита с хората пред застрашения завод в Северна Франция. А Макрон бе показан в костюм и вратовръзка на срещата си при закрити врата.

После Макрон все пак отиде и до завода, където работещите го посрещнаха с освирквания и скандиране "Марин президент", съобщи Франс прес.

"Важно е човек да не подхранва гнева, а да отговори на очакванията - заяви Макрон пред събралите се журналисти. - Разбира се, че има гняв в страната, има безпокойство, трябва да се поеме отговорност. Ето защо съм тук".

Но Льо Пен го беше изпреварила с няколко часа. За медиите тя каза: "Когато научих, че Макрон ще дойде тук и не възнамерява да се срещне със служителите на "Уърлпул", реших, че това е израз на презрение към съдбата им и реших да дойда да ги видя".

В завода в Амиен работят 290 души. Застрашени са работните места и на още 60 души от фирма подизпълнител.