Мотоклубове от цялата страна се събраха на жълтите павета на обяд, за да заявят категоричното си намерение, че ще отстояват правата си.

Мощен рев на мотори изпълни центъра на столицата, за да потвърди думите на президентите на клубовете Sofia Riders, Gentlemen MC, Atrox MCC, MC Brothers from Hell и много други.

Вижте снимки>>

"Не искаме чудеса от храброст, искаме сигурност на пътя. Не искаме втора атомна централа, не искаме тунел под Черно море, не искаме четвърти мост над Дунав - ние искаме нещо разумно и изпълнимо", декларираха те.

Мотоциклетистите настояват да бъде намерен механизъм, по който да не се налага да плащат "Гражданска отговорност" в месеците, когато не могат да карат моторите си.

Те се опасяват, че с влезлите в сила промени ще бъде прекратена служебно регистрацията на превозните средства без застраховка.

Служебното дерегистриране на МПС без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" влезе в сила от 5 април. Регистрациите ще се възстановяват също автоматично - при предоставяне на данни от Гаранционния фонд, или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност".

На среща между част от рокерските клубове и депутати миналата седмица обаче станало ясно, че системата за автоматичното прекратяване на регистрацията не работи, защото нямало връзка между базите данни на МВР и Гаранционния фонд.

Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране, казаха в средата на януари застрахователи.

От Реформаторския блок предложиха 6-месечна сезонна застраховка "Гражданска отговорност" с уговорката, че за всяко шофиране извън сезона ще има нужда от целогодишна. Идеята тепърва ще бъде обсъждана от депутатите.

Мотористите имаха среща с представители на политическите сили в парламента, които им обещали, че до месец-два искането им ще бъде вкарано в пленарна зала за гласуване.

"С това, че сме се събрали от цяла България тук, ние показваме, че сме непоколебими в нашето искане и че няма да отстъпим. Нашето искане е напълно изпълнимо и, ако става въпрос само за някакъв софтуер, то нека този софтуер го направят и ние да имаме това, което искаме. Нашето задължение е да бъдем тук и да покажем, че сме единни", заявиха представителите на мотоклубовете.

В края на изказванията от импровизирана сцена мотористите се обърнаха към народните представители, че независимо коя партия е на власт, те ще търсят своите права.

"Този митинг не е политически, ние с политика не се занимаваме. Ние защитаваме нашите права, нашите искания. Ако не го постигнем, след 2 месеца пак ще сме тук", дадоха заявка мотористите.

Застрахователите са против сезонна застраховка за мотористите

Асоциацията на българските застрахователи категорично възразява срещу предложенията за въвеждане на сезонна застраховка Гражданска отговорност за мотористите, пише в позиция на асоциацията, получена днес в БТА.

Застраховката защитава интересите на пострадалите лица при пътнотранспортни произшествия. Няма как отговорност за причиняване на пътнотранспортно произшествие да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с моторното превозно средство целогодишно и може да го използва във всеки един момент, пише в позицията.

Мотоциклетите и мотопедите, както леките автомобили, могат да се използват през цялата година, освен при тежки метеорологични условия, чиито интензитет и продължителност няма как да бъдат предвидени.

Щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период представляват значителна част от всички такива щети: през есенно-зимния период на 2013 - 25,58 на сто, следващата зима - 30,91 на сто и през този есенно-зимен период - 26,09 на сто, се посочва в позицията.

Броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди към 5 април е 76 на сто, а на 30 юни 2015 г., във върховата точка на сезона незастрахованите мотоциклети и мотопеди са били 63 на сто, заявяват от асоциацията. Въпреки притежаването на скъпоструващи мотори и екипировка, собствениците на този вид моторни превозни средства не отделят средства, за да изпълнят обществения си дълг, свързан със застраховането на отговорността им при причиняването на пътнотранспортно произшествие. 

Последните промени в Кодекса по застраховане, които предвиждат дерегистрация на незастраховано МПС, ще принудят нарушителите да сключат застраховка Гражданска отговорност и именно това е причината традиционно незастраховащите притежатели на мотоциклети и мотопеди да протестират в момента, пише още в позицията на застрахователите.