Това съобщи в Добрич министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде “Фокус”.

Най-грубо, средното увеличение на заплатите ще е с около 20%, каза здравният министър. Най-сериозен ръст на заплата има при новопостъпващите медицински сестри, отбеляза Десислава Атанасова. Двойно се увеличава и заплащането за нощен труд - от 50 ст. на час на 1 лев, добави министърът.

По-късно от МЗ уточниха, че увеличението на заплатите ще е между 10% и 20%.

Новото увеличение на заплатите на здравния персонал влиза в сила от 1 юли, въпреки че новият трудов договор ще бъде подписан на 10-и, уточни министър Атанасова.

Според Атанасова, новите ставки не би трябвало да нарушат финансовата дисциплина и стабилност на лечебните заведения.
"От особена важност за нас като министерство и за българското здравеопазване е да запазим и мотивираме младите здравни специалисти да намерят реализацията си тук и да работят за българските пациенти", заяви министърът на здравеопазването, цитирана в съобщението на МЗ.

По думите на управителя на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев средната брутна месечна заплата в болницата е 1500 лв., а за специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, е 730 лв. Цифрите са за миналата година, за тази се запазва същата тенденция “с лек, до умерен растеж”, допълни д-р Ананиев.
В Добрич лекарите вземат над 700-800 лв. заплата месечно, добави Десислава Атанасова.

Министерство на здравеопазването отпуска 60 000 лева, с които ще бъде обновено АГ отделението в МБАЛ Добрич.