Младенов коментира пред журналисти идеята на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси от ГЕРБ Менда Стоянова.
Въвеждането на почасова работа е една възможност тези, които искат да работят легално, да могат да го направят. Това е в интерес и на работодатели, и на работници, заяви по-рано днес по bTV Менда Стоянова.

Почасовото заплащане ще осигури по-голяма гъвкавост на пазара на труда, смята Тотю Младенов, цитиран от БТА.
Той допълни, че предложението ще бъде обсъдено на тристранен съвет.

Преди 2 дни Стоянова обяви, че ГЕРБ обмисля нова законодателна промяна в Кодекса на труда за въвеждане на гъвкаво работно време, което да позволи на работодателите да наемат допълнително работници за почасова работа.

"Това е една алтернатива. Видът на гражданския договор може да бъде заимстван за договорите за почасова работа", заяви днес Стоянова.

Идеята за въвеждане на минимална почасова ставка беше подкрепена и от зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той заяви, че така хората ще могат да работят на няколко работни места. Практиката по света показва, че в страните, в които има такава ставка, безработицата е най-ниска, коментира Бранков.

В момента не може да се работи на няколко места, каза по-рано Менда Стоянова.
"Според българското законодателство можем да работим или на трудов договор, или на допълнителен трудов договор. Системата на граждански договори се използва в момента за определена задача, но и те не са много коректни, те имат друг смисъл – свършване на определена работа", поясни Стоянова. Според нея и в момента се работи почасово, но нелегално.

Министър Младенов заяви, че успоредно с въвеждането на почасовата ставка обаче трябва да се мисли и за гарантиране на трудовите и осигурителни права на хората.
Димитър Бранков обясни, че работещите почасово в други страни работят по договори, които имат характер на трудови, като така се гарантират правата им. Младенов и Бранков посочиха, че няма пречки минималната работна заплата и минималната почасова ставка да съществуват успоредно.

Менда Стоянова предложи преди дни почасовото заплащане да замени минималната заплата.

Не може да се говори за отпадане на минималната заплата, каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.
"Но към нея могат да бъдат наистина добавени минималните размери на заплащането по икономически дейности и по категории персонал.
Вероятно предложението на Менда Стоянова за отпадане на минималната заплата се дължи на недостатъчна информираност", предположи той.