Разрешават почасовото заплащане със закон

Министър Тотю Младенов заяви, че е крайно време в България освен минимална работна заплата, да се въведе и минимално почасово заплащане.

Обратно в новината

Коментари - Разрешават почасовото заплащане със закон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От две години насам е масово явление да се работи на пълен работен ден, но по документи работниците да се водят на 4 часов. Това предложение е добре дошло за работодателите. Сега ще пишат целият персонал, че работи само 1 час на ден и ще ощетяват още повече държавата и работниците. Не знам дали всички сте наясно, но ако по документи се водите на 4 часов работен ден, 2 години работа ви се водят като 1 година трудов стаж. Ако на документи се водите, че работите само 1 час на ден, тогава 2 години работа ще ви се водят като 3 месеца трудов стаж. Пък за осигуровки и здравни не знам какво да напиша, направо забравете за пенсия или безплатно здравеопазване!

???

много те молим не се грижи толкова за нас! Що не вземете да спазвате законите дето ги има, ами с великите работодатели, мъдрите други още по-неприложими в дивата ви демокрадция!?

работело у "чужбина", но не у БГ-то няма да работи, като всичко друго!

Честити ви мутраците обратно

С кои очи тоя дребен и злобен човечец говори за почасово заплащане? На какво основание? На това, че неговото правителство тотално смаза крайното потребление, което е в основата на всичко ли? Дайте тогава целия народ под строй да праиме магистрали /може и пирамиди/ и да садиме компир. По колко ще ни плащат на час?

ами краино време е....по света това го има отдавна ...нали требва да сме ''в крак ''.....така моге да си правиш сметка колко да работиш и за какво да работиш...да, които е бил в чужбина , го знае много добре ..и то ''работи'' !!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не успоредно, ПЪРВВО "трябва да се мисли и за гарантиране на трудовите и осигурителни права на хората." Сегашните законови уредби, защо не ги спазват великите бг. работодатели?!

...сериозна и предлагам да обненим опит. Първия си частпром изработих през 79г. Става дума за дърводелски услуги. Постарах се, имах и опит , но не бях наясно с цената.Оказа се, че е проста работа--мой близък, опитен в бранша, ми каза: 50 лв. кв. м., ако ми се види малко, да умножа по 5. Клиента си плати, а парите ми стигнаха да си платя данъка на москвича 120 лв. После работата потръгна,създадох си клиенти, разширих и номенклатурата--рамки за картини, первази и др. видове летви на линеен метър, монтаж на мебели--5лв на час и т.н. Отказах се 2000 г. Всеки трябва да цени труда си. Как художника оценява картина, като и слага 500 фунта, на кило изразходвана боя? Или Евгени, да ти тропне светско парти? От моя приятел Митю Радара, който 20 г. е в Щатите знам, че взема до 20 зелени на час. Западна Европа и Америка по стандарт не могат да ни бъдат ниво, но поне механизмите на тия видове заплащане можем да взаимстваме. Крайно време е.

Тези съвсем изперкаха, след като въведоха стандарти за неща за които БДС никога не е отменян, сега "законодателстват" по вече писани закони!

Знаете ли, че почасово значи - днес има работа правите 8 часа, утре няма работа и работодателя има правото да ви кажи ходи си вкъщи и няма да ви плати и стотинка... или просто работата за деня сте я свършили за 5 часа и той ви казва ходи си и ти плаща за 5 часа... -3 часа вече и един ден,,, и в края на месеца минус в много баланса и човек се чуди за какво е работил... същото е на запад... "Отивай си." и вече минус в джоба.. първо трябва да се изпатите от това за да ревете после.. ама после ще е късно вече..

защо говориш глупости. така било на запад и били на минус. ти това къде го чу. на запад всеки си преценява и ако е така си намира втора работа. да не говорим, че като си подписваш договора си има минимум даден - например з2 часа седмично, които се задълвават да ти осигурят. и за овъртаим се плаща поне 150%. и хората дето са на минус там са доста по-добре от тези, дето у нас бачкат 12 часа, а им плащат за 8.

...та да ти продължа мисълта - у нас бачкат по 12, плащаха им за 8, сега се плаща за 4, а с почасовото ..за 1! Овъртайма, за който говориш от мнооого деситилетия си е регламентиран, като минимума му е 150%, ама да знаеш някой да го плаща? А някой да го е грижа за това? Не!

Забранете 12 часовия работен ден и безработицата ще намалее

"Тотю Младенов възприе..." - това май е вица на деня ...:))

Като се има предвид в държавата, която живеем много ми е 4удно колко ли ще е тая ставка?

Аз ли нещо не разбирам идеята не беше ли вместо минимална работна заплата да е минимална часова ставка. Тия пак мислят глупости!!!

Отдавна ми е трън в очите, че не може да се работи на повече от една работа. Гражданските договори са за спорадични поръчки. Трудовият договор може да е само един. Това е поредното крепостно ограничение, което ще отпадне в нашата посткомунистическа държава - благодарение на ГЕРБ (не съм член на ГЕРБ!). Замирисва ми на свободна правова държава, ако ГЕРБ съумее да промени и съдебната система. Това тук изменение за възможността да се работи на повече от едно място Е МНОГ ПО-ВАЖНО, отколкото си го представяте! Браво!!!!!!!

а бе, наи-добре руската тоталитарно-феoдална мафия в бг в лицето на на марионетното правителство на боко тиквата направо да забранява със закон заплащането-и да си им работите на ангария като истински крепостни на каквито са ви обърнали.

Я си глей Usa- то!

Никакво значение дали ще е часова ктавка или месечна заплата!Когато тя е ниска,това еднакво пречи на работещите!При беззаконието ,което съществува в тази страна,аз не вярвам,че някой ще плаща по отработени часове,когато това е неизгодно за работодателя!Имал съм случай да отработвам по 300ч.месечно,но шефът си е плащал за обикновен месец т.е.180ч.

Тотьо, помислихте ли с Пожарникаря колко ще бъде ставката, 1.20лв. на час, при минимална ставка в другите страни 5-10 евро! Нещастници, махайте се вече и не се подигравайтеи с хората, нагли гербаджии !!!!!!!!!!!!!!!!!

Чакай сега! Никъде не е казано, че минималната почасова ставка ще бъде обвързана с минималната работна заплата! Ей сега - утре, хващат и гласуват минимална ПОЧАСОВА ставка от 50 ЕВРО на час! И ЕДНОВРЕМЕННО СТАВАМЕ РЕКОРДЬОРИ В СВЕТА за две неща: страната с най-високи почасови ставки, НО И С НАЙ-НИСКА МЕСЕЧНА заплата! Т.е - трепем рибата и за двете!

ВЪПРОСА БЕШЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА МРЗ!!!! Сега не само че, това няма да се случи, но и ще минете всички на 4 часов работен ден Х 1.50лв.(сметнете си го сами и кога даже ще се пенсионирате)......Геноцид е думата за това.

АБСОЛЮТНО! ЩЕ НИ РЕЗНАТ ГЛАВИТЕ ДО КРЪСТА С ТЕЗИ НОВОВЪВЕДЕНИЯ! Може другаде това да действа, но в БГ винаги е в ущърб на работещия!

с въвеждане на почасова работа,правителството ще помогне некоректните работодатели да бъдат още по-некоректни и ще плащат по-малко данъци,а тези които работят 20 г почасов накрая няма да могат да се пенсионират,защото няма да имат трудов стаж,а това ще е плюс за държавата защото ще и трябват по-малко пари

именно за това с еговори в статията - че тр. да се обвържат с осигуровките. Гражданските договори не правят стаж сега например. Почасовата ставка е още една крачка за излизане от крепостничествтото на комунизма. В сега не се води, че си на трудов договор, ако не си назначен и ако нямаш ежедневно посещение 2 часа. А кое ми пречи да работя 1 час?! Само крепостничествтото, което държавата още не е забравила. С почасовата ставка ще има свобода. Практиката е твърдена в цяла европа, трудности няма да има да се въведе. Въпорсът е да изискаме отчитането да е просто и ефектвно, а осигуряването да тече гарантирано.

Ти въобще даваш ли си сметка какви глупости дращиш? Колкото до твърдението ти, че такава била практиката в цяла Европа - пак се лъжеш! Това е практика в САЩ и Великобритания! На континента - не, само васалчетата се натискат да уредят шефа (използвам твоите средства за сравнение!)

браво, откри Америка на картата, я колко обяви и хора работят за по 150 лв. по часово.

Щял да намали безработицата с въвеждането на почасовото заплащане.То и сега съществува ,в производства с ритмично доставяне на материали,които се броят на пръсти в България.Борбата с безработицата е да се открият нови производства.Да поразгледа обявите за работа въпросният министър.Да се запознае какви работни места се откриват.А това са за продавачки,камериерки,сервитьорки ,общи работници.Почти никъде няма да срещне обява ,че се търсят инженери,архитекти ,специалисти.Хората трябва да имат избор за работа,а не да са учили едно, а да работят друго по неволя. Почасовата работа не е удачна в много случаи при тия условия ,в които се намира страната ни. Примерно, ако някъде на ден се работи 2 часа по1,5 лв на час-3лв.Хората няма да могат да си платят пътя до работното място.За сведение в Гърция най малката ставка на час е 5 евро за камериерки.А да не говорим за другите страни.Страшно е невежеството,то помита всичко след себе си,особено когато управлява.

Аз виждам пак голямото желание на Тоти да бръкне в джоба мой. Номера сега е ако може и 800 лева да направят минимлната заплата за да внасям по 300 лева на човек, за всеки работник в държавната хазна. Въпроса е двуяк. Аз бих внасял и по 500 лева на човек ама няма такива приходи .. сега пращам на двам работника по 800 лева заплата .. едвам едвам ... и за да внасям по толкова трябва д ауволня единия. Тогава ставам по непроизводителен и по всяк вероятност ще махна и него. Единственният възможен начин е да ме скуби по малко държавата. Иначе оставям хора на пътя. Тя пък за да ги храни ще трябва да скуби друг и така.. до незнам къде. Нищо не изкам да давам на тази държава , тя какво ми е дала .. дадоха ми кредит като се ожених ли , безлихвен... или ми помогнаха като правех българчета?а? или плащаха на жена ми като беше бременна по 1000 лева ли? Или ме освободиха от данъци за 3 години като започвах бизнес със 200 лева. а? Нищо подобно! Тя бе скуби , унижава, обира, и тормози денонощно ... :) Ей Тоти ..шта мама до де съм жив

да мн. хубаво си го описал точно така си е само дето никоя тиква от тези от които зависи това нияма да го прочете и нищо безсилни сме,безгласни сме

Някои богопомазани в Царството отдавна работят по няколко часа, а други (като Сава) хич!!!

ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ЗА ОЩЕ ПО ГОЛЯМИ ЗЛОУПОТРЕБИ СРЕЩУ РАБОТЕЩИТЕ ОБИКННОВЕННИ ХОРА ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ ИМ.

Обясни.

Ако на Менда и бъде заплатен от работодателя и т.е. (народа) труда само когато натиска бутона за гласуване в пленарна зала.Вярвам,че видната депутаткаедва ли ще заработи и един лев месечна заплата при така изложеното по-горе трудово представяне

работила съм и не по часово и по часово и ще кажа че е по добре по часово да има минимално заплащане на час и то трябва да се приеме от европейския парламент и да е задължително в Б-я на практика няма профсюзи

Какво му е новото?Кодексът и сега разрешава почасова работа по чл.114 до 5 работни дни,като мин. ставка е на база пропорционално изчислена спрямо мин.раб.заплата за съответната длъжност.

Ти мислиш ли, че тоя човек някога го е чел тоя Кодекс? Я само го погледни на снимката... Помниш ли подопечните му какво сътвориха с едно разяснително писмо за графиците за отпуските. То и сега го има, ма трябва да не си куха герберска кратуна, за да го знаеш.

И тази ставка би следвало да бъде ... ъ-ъъъъ .... м-ммм -- Ба!-290/(40х4.5) ?! ... Абе, шашкънчовци/ки със шашкънчовци/ки -- няма ли да престанете да лочите парата ни данъкоплатска за нищоправене ?! Марш на опашката чакащи в Бюрото по Труда ! Сега и веднага !!( , пък като преспите кат`псета навън, чакайки на образуваната от вас опашка -- ха дано ви уврат главите ! )

Най-напред с новата "придобивка" трябва да се облагодетелстват парлаМЕНТЕТАТА от народното събрание и ако оживеят, тогава да се приложи и към обикновените граждани.

Преди време работих в една охранителна фирма наричаща се АС "СКОРПИО" , собственост на бившия зам.вътрешен министър К.Пенков . Та там ни водеха по един час на ден работа ,но не повече от 40 часа месечно , а роботехме по 12 часа .За пет години работа във въпросната агенция Скорпио получих УП при напускане за един месец и четирнадесет дни , обяснението беше това почасово заплащане , а и че съм член кооператор в кооперация СКОРПИО и работя доброволно

"Министър Тотю Младенов заяви, че е крайно време в България освен минимална работна заплата, да се въведе и минимално почасово заплащане." Брях!!! А колко ще е минималното почасово заплащане, когато минималната работна заплата е 240 лева и ТЯ Е ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ - Т.Е., приемаме 160 работни часа? Искат да ми кажат, че минималното почасово заплащане ще е по високо от 240 лв делено на 160 ч = ЛЕВ И ПЕТДЕСЕТ??? ХА-ХАХА - ШЕНГЕНСКА ДЪРЖАВА С НАДНИЦА О.75 ЕВРО НА ЧАС!!!

те в докладите пишат по още някоя и друга допълнителна нула и ние сме ок, европейци... ще влезнем в шенгена и с тая цифра за нас реална за други написана с допълнителни нелички и всичко е така и даже според мен докладите им ги носи на поднос една много готинка мацуранка и така ...

И сега в Кодекса на труда се допуска работа почасово и това масово се ползва от работодателите да крият осигуровки. Човекът работи на цял ден, те го водят на 4 часа. Безработицата така няма да намалее, ще намалее с нови работни места.

Не коментирайте неща, които не са ви ясни!

Почасова ставка значи колко получаваш за 1 час работа.Може да си на мин.заплата,но ако работиш 10 часа, значи,че заплатата ти е много яка/27 лв.за час/.

Питаите проститутките те от пантивек работят на час, и са добре...

Колегите им от парламента също и също са добре!

Горките ние чаааааак днес на 07.04.2011г. да чуем нещо нормално в тая държава, ма как са го казали туй нещо бре, невярвам на уши и на очи, майко - майко , доживях го , минимално почасово заплащане, жива съм жива съм, но те ще ни уморят с поредната тъпа сума, чакам да у чуя и вервайте ми нема да е по-голема от 3 лв. , истинкта ми говори ... дано да не се изложат сега , че идат избори и трябва да правят сега поведение, каквото дадът - това ще получат, та хубаво да си помислят за минималната сумичка, ох ох ох ох, европейци ставаме

Най-вероятно става въпрос за заплащане от 0.99ст/час.чЕшАТ СИ ЕЗИЦИТЕ ЗА ДА ИМИТИРАТ АКТИВНОСТ.Много добра идея но не виждам как може да заработи. Просто поредното губене на време .Тези не разбраха ли че няма управия.

Като погледне човек Кодекса на труда...там са останали само права за работодателя без никакви задължения! Единствено е поостанало частта за трудовия договор. С въвеждането на почасова работа отпада трудовия договор, така че вече работодателят ще може да уволнява на поразия и без обосновка! Защо ли? Ами защото те наема на час! Като добавим, че в БГ няма наказан работодател за неспазване на всякакви закони и свързаното с това безразборно погазване (не случайно болшинството договори са на минимална РЗ) получаваме това, че всеки неработодател става с характеристика на роб - без права, само задължения! Това е идеята!

Разлирам, че си много информиран. Написаното е просто клише, което се тълкува от хората като истина, но това просто не е така. Няма да те оборвам, просто тук прозира неприязън между добрия трудов пролетариат и омразния експлоататор - работодател. Щом не ви харесва и смятате, че сте онеправдани - станете работодатели, застанете срущу конкуренцията, банките, администрацията на държавата,службите на Тотьо Младенов идващи на проверка със служебни джипове, Еон, газовия монопол, безхаберието на пролетариата, и когато полудеете защото 24 часа в денонощието мислите как да се справите с проблемите, ще мнението ви.

...и да искаш - не можеш да обориш аргументирано! Фактите говорят, всеки, който работи знае за какво иде реч! Клишета виждам само в твоите писания, при това - несвързани, ама...кой колкото си може!

bobsyn@

Хъм интересно дали ще се появят такива дето ще казват, че са работили само почасово, за да не плащат осигуровки. Ако не се лъжа по кодекса на труда не се дължат осигуровки ако по документи си изкарал под 240 лева на месец и/или си работил мисля под 20 часа на месец....

да ама се лъжеш

bobsyn@

Приемам критиката има го в Кодекса за Социално Осигуряване Чл. 4. (1) Задължително осигурени за .... по този кодекс са: 1. работниците и служителите, наети на работа за повече от пет работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране Ако няма някой друг нормативен акт касаещ тази тема аз си го превеждам като така, че ако работя по-малко от 40 часа на месец не плащам осигуровки.

Просто няма да се случи ! Да не са толкова тъпи, че да покажат минималното заплащане - под 1 Е/ час ????

Абсолютно си прав - в момента минималното заплащане според минималната работна заплата е 0.75 евро цента на час!

Супер яка снимка на Тотю.

или по-сокоро почасво неплащане - тъй като липсва думата "минимално"

Както и да го нарекат НЕПЛАЩАНЕТО е сигурно. То кога ли е имало заплати в БГ

Заплащането в Дания е 36.5 евро/час.

На тях им плати данъка, който минава 50 % и се купи сандвич за 8 евро.

...ама срещу този данък получават всичко!

Сандвича ще си го направя вкъщи сам и пак ще ми излезне по-евтин от твоята циганска баница в БГ.

Като начало 20лв.на ЧАС!

Не бързай пак да се намажеш - никой не ти говори за седмично изплащане на възнаграждения...

досега почасовата работа нелегална ли беше? лелее

"Според българското законодателство можем да работим или на трудов договор, или на допълнителен трудов договор. Системата на граждански договори се използва в момента за определена задача, но и те не са много коректни, те имат друг смисъл свършване на определена работа", поясни Стоянова. Някой трябва да си вземе Кодекса на труда за домашно. Това "или, или" предполага, че може да се работи само на един от двата вида договори. Да, ама не. Мога да имам сключени и четири договора, от които единият ще ми е основен, а останалите допълнителни. Важното е колко часа общо ми се събират по тези договори. Да не говорим, че има и договор за определени дни от месеца. Но нека мъдрят де, дано да е за добро.

Крайно време беше. В цяла Европа се плаща почасово. Съответно ще се получават заплати седмично, било то кеш, или с чек. Европеизираме се!

Споделям мнението ти.

Не само в Европа, но и в Америка е така от памтивека

че какво ти пречи и сега да ти плащат почасово и на седмица? В закона това е разрешено от години. Ма няма кой да чете.

Почасова работа? Доообре. Но, при 5; 8 лв. за час МИНИМАЛНА СТАВКА.

Приятелю, моята часова ставка е 85 лв на час - за какви 5 лв. говориш!

Не може всички да са като теб. Все някой трябва да изработва парите с които ти се плаща.

Кое не ти стана ясно от това което ти е написал men. Даже ти го е написал с главни букви. Ама от такива адвокати като теб сме най-незащитените от монополи и всякакви башибозуци и робовладелци изживявайки се като работодатели. СРАМ адвокате и смяяях.

То евтинийка, бе. Моят автомонтьор взима повече...

надут смешник

Това почасово отчитане трябва да започне първо от парламента. И ако даде отлични резултати тогава да се пренесе и в други области.

Напълно сум съгласен и подкрепям това мнение.Даже е хубаво да го направят общо приета практика да се плаща почасово в парламента.

УЖАС - ЧЕ ТЕ ТОГАВА ЩЕ ЖИВЕЯТ ТАМ ,БЕ !

работиш 12часа ,а ти се заплащаза 4часа и за толкова те осигурява.Егати кефа ,за да направиш 37 год. трудов стаж трябва да работиш 74 години.