Стратегията ще бъде насочена отвъд двете страни, за да бъде посрещната заплахата от джихадисти, които подклаждат конфликта в цял свят.

Това поясни висш американски генерал, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на Пентагона да координира подготовката на план за унищожаване на "Ислямска държава".

Тази цел бе сред приоритетите, обявени от Тръмп в предизборната му кампания. Той й отдава такава тежест, че неведнъж подчерта готовност за сътрудничество с Москва против тероризма.

Поясненията на генерала от морската пехота Джоузеф Дънфорд, председател на Обединените началници на щабове, подсказват, че предварителният план ще бъде далеч по-обхватен, отколкото се смяташе. На първо време той би могъл да пропусне тактическите подробности, като конкретни искания за войски.

"Не става дума за Сирия и Ирак. Става дума за трансрегионална заплаха", заяви Дънфорд на среща на анализатори във Вашингтон. Той припомни, че освен ИДИЛ има други джихадистки групировки, Ал Кайда например.

"Така че, когато отидем при президента с варианти, то ще бъде в контекста на трансрегионалната заплаха", каза генералът.

Дънфорд огласи оценки на армията на САЩ, че "Ислямска държава" е привлякла 45 000 чуждестранни бойци от над 100 страни по света.

"За да успее нашият план, той трябва на първо място да среже свързващата тъкан между регионалните групировки, които сега формират трансрегионална заплаха", заключи той.

В разработката, водена от американските военни, участват държавният секретар Рекс Тилърсън и Министерството на финансите, както и разузнавателната общност на САЩ. Дънфорд каза също, че анализът претегля и ресурсите на "Ислямска държава", и всичко онова, което й позволи да обяви своя "халифат".

Прегледът на американската стратегия - отбелязва Ройтерс - идва в решителен момент от усилията на водената от САЩ коалиция против "Ислямска държава", както в Ирак, така и в Сирия.

Той могъл да доведе до вдигане на някои ограничения, установени от политиката на бившия президент Обама, като "таваните" за численост на военното присъствие.

Американският командващ в Багдад генерал-лейтенант Сивън Таунсенд, смята, че подкрепяните от САЩ сили ще отвоюват и двата основни бастиона на "Ислямска държава" - градовете Мосул в Ирак и Ракка в Сирия - в рамките на следващите 6 месеца.

Иракските сили очакват ожесточено сражение против "Ислямска държава" за обратно превземане на Мосул. Стъпка към боевете за западната част града беше обявеното вчера превземане на основното му летище.

В Сирия Съединените щати трябва скоро да решат дали да въоръжат бойците на Силите за защита на народа (СЗН, кюрди), въпреки забележките от НАТО и Турция, които ги окачествяват като терористи.

Генерал Джоузеф Воутъл, шеф на Централното командване на САЩ, което наблюдава силите на страната в Близкия Изток, каза неотдавна пред репортери, че САЩ в крайна сметка може да имат нужда от повече свои сили в Сирия, за да ускорят кампанията.