Това каза днес в Несебър министърът на финансите Симеон Дянков, който бе в града по покана на структурата на ГЕРБ за среща с местните рибари, съобщи БТА.

В момента финансовият инспекторат проверява 27 общини в страната, заяви Дянков. В 8 общини проверките са приключили с наложени административни актове за нарушения най-вече при провеждането на обществените поръчки, предаде БНР.

В началото на месеца по време на парламентарен контрол министър Дянков обяви, че много от общините в България са на червено, а някои даже и в банкрут. Като фрапиращ пример министърът посочи община Видин, където задълженията били 22 млн. лв., а сметките на общината са запорирани. Според него това е знак за лоша финансова дисциплина, предизвикана предимно от неспазване на Закона за обществени поръчки.
Само преди месец Дянков обеща да вкара квестори и в държавните фирми, където също са открити нередности при обществените поръчки.

Финансовият инспекторат е открил нередности в общо 13 обществени поръчки в община Поморие за периода от 2009 до 2011 година. Окончателният доклад е готов. Нарушенията са сериозни - не са искани оферти за по-малките обществени поръчки, което е задължително, имало е "пресяване" на кандидати и др., обясни Дянков.

На тежки проверки са били подложени Дупница, Перник и Смолян, а по сигнал на депутати от опозицията инспектори в момента анализират документацията във Видин и в Сливен, където се очаква резултатите от проверката да бъдат обявени до три месеца. Дянков каза, че с това става ясно, че няма политически чадър върху общинските ръководства, които са доминирани от ГЕРБ.

Информацията за всички установени нередности ще бъде прехвърляна към НАП, за да започнат проверки и върху физически лица, т. е. спрямо кметове и представители на администрацията, уточни Дянков. Той заяви, че Министерството на финансите на всеки три месеца ще оповестява списък на общините с най-големи неразплатени плащания и задължения, защото това може да е симптом за нарушения.

На въпрос за за новия бюджет Симеон Дянков отговори, че той ще е "подобен, като сегашния бюджет, с повече пари за образование, повече пари за наука, доста повече пари за култура, малко повече пари за спорт заради Олимпиадата, макар че фокусът ще е върху детско-юношеския спорт", цитира го БНР.
Министърът за пореден път каза, че в бюджета за 2012 г. ще има по-малко пари за сектора "Сигурност".

"Ако мине новият закон за хазарта, който вече също е в парламента и след изборите се надявам бързо да премине, защото е одобрен от Европейската комисия вече, там ще има допълнителни още 30 до 40 милиона по наши сметки за спорт", каза финансовият министър.